Trpaslíci zavedou euro

Trpaslíci zavedou euro
Informovaní lidé dávno vědí, že od ledna příštího roku zavede dvanáct členských států Evropské unie nové bankovky a mince společné měny euro. Bude však euro platit jen v těchto zemích nebo na vás čeká při cestách Evropou i nějaké překvapení?

S úderem silvestrovské půlnoci tohoto roku se euro stane společnou měnou v Belgii, Finsku, Francii, Irsku, Itálii, Lucembursku, Německu, Nizozemí, Portugalsku, Rakousku, Řecku a Španělsku. Z členských zemí EU tedy nová měna nebude zavedena v Dánsku, Švédsku a Velké Británii. V prvním případě zavedení společné měny zmařilo všelidové referendum, u ostrovního království zabránilo zavedení dlouhodobé odmítání konzervativními vládami. Všech dvanáct zemí, které euro zavedou, budou vydávat bankovky a mince s vlastní rubovou "národní" stranou. Méně známým faktem je, že kromě výše uvedené dvanáctky bude euro platit i v dalších státech.

Euro pro sběratele

Vedle velkých zemí jsou součástí politické mapy Evropy i miniaturní státy, které mají svůj původ v rozdrobeném středověku, a označují se někdy také jako trpaslíci. Dva z nich, Vatikán a San Marino, leží na Apeninském poloostrově obklopeni italským státním územím. Obě země měly vlastní měny (vatikánská a sanmarinská lira), která však byla spíše kuriozitou pro turisty a dobře prodejným artiklem sběratelům mincí, než opravdovou "národní" měnou. Vzhledem k tomu, že v praktickém životě měla rozhodující význam italská lira, rozhodly se obě země zavést euro jako oficiální měnu. Dalším státem, který euro zavede je Monako. V Monackém knížectví dosud platily francouzské franky a tak je zavedení eura logické. Stejně tak jako Vatikán a San Marino vydávalo i knížectví vlastní mince, ale ty byly denominované ve francouzských francích (obíhaly v zemi souběžně s francouzskou měnou). Tyto tři miniaturní státy uzavřely s EU dohody o zavedení eura a dokonce získaly právo razit euro mince s vlastní rubovou stranou. Zatímco San Marino a Vatikán již představily své mince a zahájily jejich výrobu, v Monaku se zatím připravují jejich návrhy a předpokládá se, že konečná podoba mincí bude schválena až před koncem roku. Vzhledem k malému objemu ražby, Vatikán například bude razit jen 670 tisíc kusů mincí ročně, se předpokládá, že většina těchto mincí skončí v numismatických sbírkách po celém světě.

Miniaturní státy, ve kterých bude euro od ledna platit.

Dalším evropským státem, kde bude euro platit, je Andorra. V této zemi ležící uprostřed Pyrenejí platí zatím španělské pesety a francouzské franky a vlastní měna neexistuje. Místo těchto měn bude po novém roce obíhat v této zemi euro. Andorra však nebude razit vlastní verzi mincí.

Evropa je i mimo Evropu

Euro bude zavedeno i na některých dalších územích mimo vlastní evropský kontinent. Jde především o koloniální pozůstatky dřívějších impérií, tedy mimoevropská území, které jsou dnes integrální součástí členských států EU. Španělsko tak zavádí euro vedle Kanárských ostrovů také ve svých enklávách Ceuta a Melilla na severu Afriky. Portugalsko pak na Azorských ostrovech a Madeiře.

Zvláštním případem je Francie, která má řadu zámořských území. Euro bude zavedeno na těch územích, která mají statut zámořského departmentu a politicky jsou integrální součástí Francie. V Karibiku se jedná o malé ostrovy Martinik a Guadeloupe, v Jižní Americe o Francouzskou Guyanu, v Africe o ostrov Reunion. Euro bude ovlivňovat další země v západní a střední Africe, kde platí společná měna CFA frank, který je pevně svázán s francouzským frankem. Měna jedenácti afrických zemí bude díky dřívějším dohodám s Francií nově navázaná na euro.

Kosovo od ledna v eurozóně

V řadě východoevropských zemích obíhá vedle místních národních měn ve velkém množství německá marka (uvádí se, že až polovina marek obíhá mimo Německo). Německá marka má silné postavení na Balkáně, zejména v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře. Zvláštním případem je Kosovo, kde marka zcela vytlačila obyvatelstvem odmítaný jugoslávský dinár. Právě Kosovo, kde se euro stane od nového roku hlavní měnou, ukazuje, že cesta k nové měně nemusí vést jen přes dlouhá jednání a plnění náročných konvergenčních kritérií, stačí rozvrat země a chaos.

Turisté zavedou euro i jinde

Díky turistice se euro rozšíří rychle i do dalších částí světa. Předpokládá se, že ve všech turistických destinacích, kde bylo dosud možné platit německými markami a dalšími západoevropskými měnami převezme euro bez problémů jejich funkci. Nakonec bude tedy záležet na turistech, kam všude euro dovezou a zavedou jako další neoficiální měnu. Vzhledem k tomu, že Evropané docela často cestují, dá se předpokládat, že euro se rozšíří vskutku po celém světě.

Euro můžete šířit již dnes, stačí jej poslat známým jako pohlednici.

Další informace o euru a o tom, jak se připravit na jeho příchod, najdete také v těchto článcích: Jak přežít nástup eura?, Papírové euro už čeká za rohem a Připravte se, euro přichází.

Koupíte si sadu euro mincí všech patnácti států? Jak si představujete rubovou stranu budoucích českých euro mincí? Podělte se o své názory s ostatními čtenáři.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-42
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2001 23:42

Vite nekdo kde se da koupit nebo objednat Euro Starter Kit libovolne zeme ? Kdyztak prosim do posty

+51
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Jaké jsou bezpečnostní prvky Eura

Euro bankovky obsahují celou řadu bezpečnostních prvků a při návrhu nových bankovek bylo využito nejnovějších poznatků o ochraně bankovek proti padělání. Umíte poznat podvodníky?

Na cestě k euru

13. 12. 2001 | Tomáš Hampl

Zavedení společné měny předcházelo řada let příprav. Kdy se rozhodlo o jejím zavedení? Jak vznikaly návrhy nových bankovek a mincí?

Jak se zbavit valut, kterým končí platnost

12. 12. 2001 | Marta Šmídová

Jak se zbavit valut, kterým končí platnost

Mám doma franky. Ale také pesety, marky a bůhvíco ještě. Že se není čím chlubit? Skutečně není, zejména když si uvědomím, že po nástupu eura jimi už nezaplatím. Co teď s nimi?

Euro otázky

4. 12. 2001 | Tomáš Hampl | 1 komentář

Euro otázky

Blížící se zavedení hotovostního eura přináší každodenně do naší redakční pošty otázky. V tomto článku najdete odpovědi na ty nečastější dotazy.

Jak přežít nástup eura?

1. 11. 2001 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Jak přežít nástup eura?

Nevíte, co vás vlastně s příchodem eura čeká? Netušíte, jak si peníze vyměnit a co udělat s těmi několika mincemi, které máte od léta v šuplíku? Poradíme vám.

Partners Financial Services