Zůstat u staré anebo najít novou?

Zůstat u staré anebo najít novou?
Sazby povinného ručení pro rok 2002 přidělaly další vrásky na čele všem motoristům. Mnozí teď kalkulují, zda by nebylo výhodnější změnit pojišťovnu. Jednotlivé nabídky se totiž značně liší.
Konec roku se blíží a světlo světa spatřily nové sazby povinného ručení. Už první letmý pohled do sazebníků napovídá, že co pojišťovna, to jiné ceny. I přes rozdíly mají ale něco společného - jsou opět vyšší. Bude nadcházející rok ve znamení průvanu v peněženkách motoristů? Je právě teď nejvyšší čas na změnu pojišťovny?

Tak za kolik?

Minimální sazby vyhlášené Českou kanceláří pojistitelů se oproti loňskému roku zvedly pouze o míru inflace. Jednotlivé pojišťovny však měly možnost zdražit až o 30 procent. Jak se s touto výzvou vypořádaly dokládá naše tabulka. V jedné z nejsledovanějších kategorií, kterou jsou auta s motorem do 1350 kubíků, se zvýšení pohybuje od necelých šesti až po téměř třicet procent. Výši základního pojistného ve všech nabízených variantách a kubaturách najdete v aktualizované sekci Povinné ručení.

Sazby povinného ručení
pro automobily s motorem do 1350 ccm
pojišťovna základní sazba 2001 základní sazba 2002 navýšení
(%)
Česká podnikatelská pojišťovna 2682 2838 5,8
ČSOB pojišťovna 2684 3000 11,8
IPB pojišťovna 2688 3048 13,4
Zürich 2688 3108 13,5
Uniqa 2682 3065 14,3
Union pojišťovna 2682 3098 15,5
Česká pojišťovna 2682 3110 16,0
Komerční pojišťovna 2682 3110 16,0
Generali 2684 3124 16,4
Allianz 2682 3147 17,3
Pojišťovna ČS 2688 3207 19,3
Kooperativa 2684 3428 27,7

Co takhle slevit?

Motoristé by ale neměli zapomínat, že ve hře jsou také bonusy. Tuto procentuální slevu na pojistném nabízí téměř všechny pojišťovny ve stejné výši. Ten, kdo projezdil poslední rok bez nehody, zaplatí o 5 procent méně, než je základní sazba. Pokud se takto motoristovi dařilo dokonce ve dvou posledních letech, ušetří 10 procent. Z této monotónní nabídky vybočují Česká pojišťovna (profil, názory) spolu s Pojišťovnou České spořitelny (profil, názory), u kterých lze po dvou letech ušetřit 15 procent. Kooperativa (profil, názory) sice nabízí dvojnásobné bonusy (10 a 20 procent), ale její základní sazby jsou vyšší a tak v konečném důsledku motoristé více neušetří. Obecné doporučení tedy zní: Nedívejte se na procentuální výši bonusu, ale spočítejte si, kolik skutečně u jednotlivých pojišťoven zaplatíte.

Cena není všechno

Nabídky jednotlivých pojišťoven se neliší pouze cenou. Mnoho řidičů ocení asistenční službu v ceně pojistného, která není u všech pojistitelů samozřejmostí. Doporučujeme se předem podrobně informovat o jejím rozsahu. Zatímco Allianz (profil, názory) za vás zaplatí opravu poruchy na místě anebo odtažení do nejbližšího značkového servisu do výše 1500 korun, Česká pojišťovna (profil, názory) zdarma zajistí pouze přivolání asistenční služby. Nezapomeňte také na to, že ne vždy se tyto služby vztahují také na zahraničí, kde jsou náklady na opravu i několikanásobně vyšší. Dalším rozdílem může být možnost doplňkového pojištění, například předního skla. O tom, že se to může opravdu hodit, jsme psali v článku Rozbil mi přední sklo a ujel. Připojistit lze také zavazadla anebo věci osobní potřeby. Za zvážení stojí i limity plnění, které určují nejvyšší možnou částku, kterou pojišťovna v případě nehody vyplatí. Při většině nehod stačí základní výše 5 milionů pro škody na majetku a 18 milionů v případě zdraví, ale u větších nehod s dražšími vozy přijdou vyšší limity vhod.

Počet platných smluv v roce 2001

Starou za novou

Pokud jste se rozhodli změnit pojišťovnu k 1. lednu 2002, měli byste vypovědět stávající smlouvu nejpozději 6 týdnů předem. Kdo má strach, že se změnou přijde o nastřádané bonusy, nemusí mít obavy. Všechny pojišťovny uznávají bonusy i novým klientům. Stačí k tomu obvykle čestné prohlášení, které je pak nutné doplnit písemným potvrzením předcházející pojišťovny.

Jste spokojeni se svojí pojišťovnou? Anebo uvažujete o změně? Podělte se s námi o váš názor.

Povinné ručení lze sjednat přímo na našem webu pomocí sekce on-line prodej.

Zapojte se vyplněním jednoduchého dotazníku do hledání .

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozbil mi čelní sklo a ujel

29. 11. 2000 | Jindřich Hlaváč | 7 komentářů

Rozbil mi čelní sklo a ujel

Známý problém – auto přede mnou odmrštilo kamínek, který mi zničil přední sklo. Dříve se to řešilo jednoduše, kamarád se "přiznal" jako viník a pojišťovna sklo zaplatila. Teď již to... celý článek

Partners Financial Services