Chodí do sběrny jen bezdomovci?

Chodí do sběrny jen bezdomovci?
Doby, kdy jsme povinně nosili do školy starý papír jsou už za námi, sběrny druhotných surovin už nebývají obklopeny lidmi, kteří by si chtěli sběrem starého papíru či železného šrotu přivydělat. Je opravdu sběr těchto surovin dobrý jen pro bezdomovce?
Kdyby druhotné suroviny nikdo nechtěl zpracovávat, sběrny by zanikly - tak praví zákon trhu. Ale ony tady stále jsou, pouze se přeorientovaly na jiné zákazníky než jsou studenti a důchodci. Prim nyní hraje sběr železného šrotu a drahých kovů. Vše pokud možno ve velkém, protože nejdražší je doprava.

Z výnosů náklad

Dříve se suroviny sbíraly za účelem přivýdělku. Lidé shromažďovali papír a odváželi jej do sběrny. Ti pracovitější chodili po skládkách a odváželi šrot. Vykupovaly se i plasty, hadry a kosti. Teď již ne, protože se to nevyplatí sběrnám ani lidem. Z drahého papíru se stal odpadek. Firmám i jednotlivcům jde nyní zejména o levnou likvidaci svého odpadu. Většinou to řeší popelnice nebo – v lepším případě – kontejner na tříděný odpad. Ze sběru surovin za účelem zisku se tak klíčovým problémem stalo řešení otázky jak ekologicky odpad znehodnotit. Firmy profitují zejména na odvozu komunálního či stavebního odpadu (skládkování je stále nejlevnější) a likvidaci nebezpečného odpadu. Pokud budete hledat kontakt na takové firmy na internetu, uspějete.

Začnete-li ale na internetu shánět někoho, kdo vám odkoupí dvojkolák starých novin, narazíte sotva na dvě firmy: Středočeské sběrné suroviny a Sběrné suroviny Hodonín. Pokud nechcete jezdit na druhou stranu republiky, raději zalistujte Zlatými stránkami a dopadnete lépe.

Co se vykupuje

Opravdu se nevyplatí chodit do sběrny? Je nutno říci, že výkupny si vybírají. Nevezmou od vás všechno (třeba hadry) a pokud ano, tak zadarmo (telefonní seznamy). Zato kovy mají rády. Vezmou od vás různé druhy železa (plech, trubky, dráty, motory), ocel, mosaz, hliník, litinu, zinek, olovo a měď. Kolik ale za to dostanete záleží na konkrétní sběrně a kvalitě suroviny. U kovů hraje roli čistota a rozměry. Např. pokud dovezete pračku, která se skládá z různých příměsí, dostanete méně než za čistě litinový motor. Pračku budou totiž muset sami rozebrat nebo prodat jako směs. Ve svých konkrétních požadavcích se výkupny liší. Oslovil jsem několik firem a zjistil, kolik dostanete za některé suroviny.

Sběrna
Sídlo
Cena v korunách za 1 kg suroviny
Papír
Kovy
noviny
časopisy
lepenka
mix
tlf. seznamy
železo
měď
litina
Středočeské sběrné suroviny Praha - Chodov 1,40 0,40 0,50 0,10 - 0,60 - 1,30 36,00 1,00
M - cyklus Praha 9 - Běchovice 1,10 0,70 0,60 0,60 0,50 - - -
Odin Praha 9 - Běchovice - - - - - 1,00 - 2,00 30 - 40 1,60
Morávek Praha 9 - Miškovice 1,30 0,30 0,50 0,30 - 0,80 0,30 - - -
Papkov s.r.o. Praha 10 - Strašnice 1,20 0,50 0,80 0,20 0,20 0,80 - 1,20 37,00 1,00
Havelka Kolín 0,90 0,60 0,70 - - 0,80 - 1,50 35 - 42 1,60
Metalia Říčany u Prahy 1,00 zdarma 0,30 zdarma zdarma 0,20 - 1,50 25 - 45 1,00

Přesné údaje si raději zjistěte těsně před odvozem podle toho, jaké suroviny máte. Někteří výkupčí nechtějí sdělovat ceny více surovin najednou, protože se obávají zneužití této informace v konkurenčním boji. Výkupní ceny nejsou tedy odvozeny jen z nákladů, ale i podle toho, kolik dává konkurence. Negativní vliv má i špatná platební morálka papíren a případný dovoz starého papíru ze zahraničí.

Za měď 35 korun nebo 2 roky nepodmíněně?

Nejhodnotnější na prodej jsou barevné kovy (hliník, měď). To vysvětluje proč mizí měděné dráty z kolejí nebo kanalizační poklopy z našich ulic, přestože je zcizení obojího trestné. Pachatel se dopouští trestného činu krádeže v kombinaci s veřejným ohrožením nebo poškozováním cizí věci. Za to může dostat až dva roky.

Existuje předpis, který říká, že při výkupu drahých surovin je sběrna povinna získat od prodejce osobní údaje, jinak se vystavuje postihu za spoluúčast trestného konání. Přesto se měděné vodiče ztrácejí nadále a zloději tak vážně ohrožují životy cestujících po železnici.

Vyplatí se to?

Pokud máte sběrnu za rohem, zřejmě ano. Musíte-li jet dál, asi ne. Jestli vaše škodovka hltá osm litrů na sto kilometrů, při dnešních cenách benzínu a jízdě do dvacet kilometrů vzdálené sběrny, vás přijde na cca 45 korun, tj. musíte odvézt alespoň 37kg novin, 75kg lepenky nebo 150kg netřízeného papíru…

Připočítejte si ještě čas strávený tříděním papíru (netříděný papír nemá smysl vozit) a svazováním. Je zřejmé, že domácnost nebo malá firma na tom nevydělá. Význam třídění odpadu a jízdy do sběrny je zejména ekologický. Pokud jste líní sázet v lese stromečky, zkuste třídit a odvážet papír, je to stejně dobrý skutek.

Vozíte své staré noviny do sběru? Myslíte si, že je to dobrý skutek pro přírodu? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-55
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 11. 2001 22:13, Robert Chumchal / rchum@volny.cz

Pro autora (nebo jazykového editora): Oceňuji s jakou rychlostí jste opravil chyby v článku. To jsem nečekal.

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services