Koupit ječmen, prodat žito

Koupit ječmen, prodat žito
Chtěli byste vydělávat na růstu cen pomerančové šťávy, niklu, obilí nebo raději ropy? Připravte si hodně peněz a jděte s nimi za hranice. Česká legislativa totiž spekulantům s komoditami moc nepřeje.

Většina surovin je na světových trzích obchodována ve formě tzv. derivátů – odvozených cenných papírů, jejichž podkladovým aktivem je příslušná komodita. Pokud někdo na komoditním trhu nakupuje obilí, většinou pouze skládá malou zálohu z kupní ceny a získává závazek prodávajícího dodat ve smluveném okamžiku obilí ve standardní kvalitě. Díky tomu můžete obchodovat třeba s americkým obilím, aniž byste disponovali skladem do kterého byste toto obilí uložili. Můžete také velice snadno prodat něco co nevlastníte a ani si to nemusíte půjčovat, pouze se zavazujete to dodat k nějakému datu v budoucnu. Ani pak ale nebudete muset shánět třeba ingoty hliníku, stačí stejný kontrakt koupit a váš závazek se vynuluje.

Princip obchodování je jednoduchý, mnohem obtížnější je volba, kam vložit své peníze. Pokud byste o tom chtěli rozhodovat sami, potřebujete aktuální informace týkající se jednotlivých komodit a také schopnost je správně vyhodnotit. Pro získání informací můžete využít služeb některé ze zpravodajských agentur, abyste však byli schopni jich využít na maximum, měli byste obchodovat "na plný úvazek". Mnohem jednodušší bývá svěřit obchodování se svými penězi makléřům. Tady však nastává problém. Česká legislativa zná obchodování s deriváty a svěřuje jej pod dohled Komise pro cenné papíry, ta ale zatím neudělila žádnou licenci obchodníkovi k provádění transakcí s deriváty (a tudíž i komoditami). Těm, kteří se obchody s komoditami chtěli zabývat tak nezbylo, než to dělat pokoutně. Většina z nich figurovala pouze jako zprostředkovatelé smluv pro zahraniční brokery. Mnozí z nich však časem měli problémy s Komisí a trh rychle opustili. Pokud budete chtít s někým takovým obchodovat, dobře si jej prověřte. Zkontrolujte, zda-li existuje zahraniční broker, přes kterého se bude obchodovat. Sami si na něj najděte spojení, pokud nebudete úspěšní, do žádného obchodu se nepouštějte. Solidní obchodník je k nalezení v telefonním seznamu a bude mít alespoň jednoduché stránky na internetu. Pokud je vše v pořádku, obchodník existuje a vašeho českého partnera zná, budete si muset ještě prověřit toho, kdo se bude starat o vaše peníze. Jaké má zkušenosti s obchodováním, jaké jsou jeho výsledky? Obchody s deriváty jsou rizikové a nezkušení makléři vám velice snadno a rychle všechny vložené peníze prodělají.

Zkusili jste už investovat do komodit? Jak to dopadlo? Doporučili byste to také ostatním? O své názory a zkušenosti se můžete podělit s ostatními.

Psáno pro týdeník Redhot.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services