UNIS: pomalé probouzení z letargie

UNIS: pomalé probouzení z letargie
Jednou z hlavních rolí Unie investičních společností by mělo být prosazování etiky. A zdá se, že to pomalu začíná brát vážně. Ale jen na první pohled…

Mnohokrát jsme kritizovali, že UNIS svým členům trpí zařazování fondů do kategorií, do kterých podle svých portfolií vůbec nepatří. Na jednu stranu se Unie snaží lidem vysvětlit, jaký je rozdíl mezi dluhopisovým a akciovým fondem a na stranu druhou svým členům trpí, aby nabízely akciové fondy, jejichž portfolio je uloženo v termínovaných vkladech. Velmi často jsme o tomto problému, který mate (a potenciálně i poškozuje) investory, s různými členy UNISu mluvili a reakce obvykle byla - to teď není důležité a navíc by bylo obtížné to prosadit, protože jde o obchodní politiku jednotlivých členů.

Nyní jako by se začalo blýskat na lepší časy. S pátečními daty o výkonnostech a prodejích fondů přišlo také oznámení, ve kterém se praví: "Bude zavedena nová kategorie fondů z hlediska investičního zaměření. Půjde o fondy, u nichž aktuální struktura portfolia fondu dočasně neodpovídá klasifikaci fondu podle statutu." Rozhodnutí jistě pozitivní, ale zároveň tak trochu připomíná přísloví o nažraném vlkovi a celé koze. Proč?

Struktura portfolia totiž statutu fondu neodpovídá pouze u jediného z 57 fondů členů UNIS, ČSOB českého akciového (profil, názory). To ale není žádné překvapení, protože jde v podstatě o umrtvený fond, který ČSOB Invest (profil, ) aktivně nenabízí a třeba na jeho webových stránkách o tomto fondu nenajdete ani zmínku. A není se co divit, protože zájem o investice do českých akcií je mizivý a fond tak přežívá v hibernaci s vlastním jměním 350 tisíc korun. Není se tedy co divit, že tyto peníze leží v bance místo toho, aby byly zainvestovány do akcií dle statutu.

Problém je totiž někde jinde - v příliš širokých statutech. UNIS je členem Evropské federace investičních společností (FEFSI), která pro rozdělení fondů do kategorií stanovila určitá pravidla. Fondy peněžního trhu by měly nakupovat krátké papíry s maximální durací jeden rok, dluhopisové fondy by měly mít v dluhopisech minimálně 66 procent portfolia a fondy akciové minimálně 66 procent portfolia v akciích. Někde mezi nimi jsou fondy smíšené, fondy fondů by pak měly nakupovat především podílové listy jiných fondů.

Hříšníků je víc než dost

Jako vždy je vše v Čechách trochu jinak. U fondů peněžního trhu se podmínka roční durace vztahuje na průměr celého portfolia, takže je v něm možno držet dluhopisy i s několikaletou splatností a vše vyvažovat krátkodobými papíry. Z dluhopisových fondů se mírně pod dvoutřetinovou hranicí dluhopisů v portfoliu pohybuje pouze IKS Dluhopisový (profil, názory), ale tady jde spíše o krátkodobý výkyv; u akciových fondů je situace již poněkud horší. Méně než 66 procent portfolia mají v akciích a podílových listech zainvestováno fondy Živnobanka MAF (profil, názory) a ČSOB evropský akciový (profil, názory), Akro Eurotech (profil, názory) má dvě třetiny portfolia uloženy v podílových listech a UNIS by jej měl proto řadit do kategorie fond fondů.

Nejproblematičtější jsou ovšem smíšené fondy. Ty by měly představovat jakousi zlatou střední cestu mezi dluhopisovými a akciovými fondy - a právě tak je UNIS propaguje. Jenže mezi (teoreticky) smíšenými fondy najdeme i Newton Euro (profil, názory), který má podle UNIS 89 procent portfolia uloženo v akciích. Naproti tomu tři fondy lze považovat za dluhopisové: investAGe AG7 (profil, názory), Balancovaný fond nadací ŽB-Trustu (profil, názory) a investAGe AGB (profil, názory). Pokud bychom do konzervativní části portfolia započetli i prostředky na termínovaných vkladech, spadaly by do konzervativnější kategorie i ISČS Český (profil, názory), IKS Plus balancovaný (profil, názory), Živnobanka-Interkonto (profil, názory), 1.IN Výnosový (profil, názory), 1.IN Restituční (profil, názory), Akro Český (profil, názory), investAGe AG2000 (profil, názory), IKS Globální (profil, názory) a ČSOB smíšený (profil, názory).

Co s tím?

Možnosti jsou v podstatě dvě - švejkovská a odvážná. Buďto bude UNIS v duchu nejlepší české tradice investovat prostředky a energii do toho, aby investory naučil vybírat si kategorie fondů podle potřeby a zároveň se bude tvářit, že nevidí chování svých členů. A nebo si vzpomene na proklamace o potřebě etiky na českém trhu a bude důrazněji prosazovat ve světě obvyklá pravidla.

Podobné projekty, které by investory upozornily na fondy, dlouhodobě se chovající jinak, než by napovídala jejich kategorie, již jednou na půdě UNISu vznikaly, byly ale smeteny ze stolu jako něco, co příliš omezuje členskou základnu. Možná by se ale k nim měl UNIS vrátit sám. Jinak by se totiž mohla do věci vložit Komise pro cenné papíry a zavést velmi přísná pravidla.

Nezapomeňte také na výsledky minulého týdne

Výsledky a zajímavosti z minulého týdne již jen stručně: celkové čisté prodeje byly sice stále záporné, ale nyní šlo již jen o mínus 316 tisíc korun, nikoliv o desítky milionů. Nejlépe na tom byly dluhopisové fondy a fondy fondů, naopak ztrácely (jako obvykle) smíšené fondy a poněkud překvapivě i fondy peněžního trhu. Nejvíce peněz získaly jako již řadu týdnů IKS Dluhopisový (profil, názory) a IKS Peněžní trh (profil, názory): 39 a 31 milionů. Sporobond (profil, názory) získal třináct milionů, stejně jako IKS fond fondů (profil, názory), páté ŽB-Sporokonto (profil, názory) přitáhlo milionů jedenáct.

Výkonnostně se dařilo v podstatě všem, negativní výkonnost vykázalo pouze pět fondů, nejvyšší (4,2 procenta) pak Sporotrend (profil, názory), následovaný fondy PKIS Růstový (profil, názory), PPF smíšený (profil, názory), ČSOB světový akciový (profil, názory) a Citicorp OPF akcií (profil, názory).

Toto i mnohem více najdete také v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Je pro vás při výběru fondů důležitá jeho kategorie nebo se řídíte něčím jiným? Měl by být UNIS na své členy přísnější? Podělte se s ostatními o své názory a zkušenosti!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2001 11:44, TGP

Myslím, že se mýlíte - oproti všem ostatním asociacím a sdružením UNIS minimálně dokázal prosadit velmi rozsáhlou informační povinnost svých členů a jenom díky UNISu jsou fondy na tom v očích médií tak dobře, jak na tom jsou.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

21. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Průzkum ukázal, co Čechům brání zajistit se na důchod

Skoro polovina Čechů vychází v současné době se svým příjmem obtížně. A zhruba stejně lidí si myslí, že se jejich finanční situace v následujícím roce nezmění. Zjistil to průzkum agentury... celý článek

Partners Financial Services