Svatba ve světě financí

Svatba ve světě financí
Od začátku října se z lokálních poboček německé Hypoveriensbank a rakouské Bank Austria Creditanstalt stala nová banka – HVB. Její představitelé prezentovali odvážné cíle do budoucna, někteří nespokojení zaměstnanci však říkají, že banky nejsou vzájemně příliš kompatibilní a ladění jejich vzájemného fungování může trvat ještě dlouho.

Spojením bývalé pětky a šestky na českém bankovním trhu vznikl ústav, který je co do bilanční sumy na čtvrtém místě, hned za IPB (dnes již součást ČSOB), Komerční bankou, které vznikly vyčleněním z bývalé Státní banky Československé, dříve specializovanou ČSOB (vznikla jako akciová společnost už v roce 1964) a Českou spořitelnou. V rámci celé střední a východní Evropy bude HVB Czech Republic s 4,375 miliard EUR na třináctém místě. Vzhledem k tomu, že původní čtyři banky (Hypo Bank, Vereinsbank, Bank Austria a Creditanstalt) začínaly v Čechách úplně od nuly, jde o úctyhodný výkon. Jak na tom bude banka po fúzi v ostatních zemích střední a východní Evropy, najdete v následující tabulce.

Pozice na trhu před fúzí (podíl v %) Po fúzi
bývalá Bank Austria Creditanstalt bývalá Hypovereinsbank Nová HVB
Česká republika
číslo 6 (2,8%) číslo 5 (2,9%) číslo 4 (5,7%)
Polsko
číslo 3 (5,5%) číslo 7 (4,8%) číslo 3 (10,3%)
Maďarsko
číslo 10 (3,8%) číslo 13 (2,2%) číslo 5 (6%)
Slovensko
číslo 12 (2,5%) číslo 15 (2%) číslo 5 (4,5%)

Převzetí rakouské Bank Austria Creditanstalt začalo již loni, kdy za ni německá HypoVereinsbank zaplatila okolo šesti miliard dolarů. Na některých národních trzích se tato fúze téměř vůbec neprojevila, protože druhá ze spojujících se bank na něm nebyla přítomna, což je případ především jejich domovských zemí Německa a Rakouska. Jiná situace však byla ve střední a východní Evropě, která je pro většinu německých a rakouských firem strategickým územím a kde obě banky obvykle měly vlastní zastoupení.

Celé spojení v rámci České republiky stálo 350 milionů korun. Vedení banky považuje tuto částku za investici, která by se do několika let měla vrátit. Prvním efektem, který se již projevil, je úspora mezd. Počet zaměstnanců klesl z původních 1330 na součastných 1115, v budoucnu by však naopak měli přibýt noví zaměstnanci na pobočkách, tak aby jejich poměr k administrativě dosáhl 60 ku 40. Probíhající fúze se klientů spíše nedotkla a pokud ano, bylo to většinou po víkendu 13.-14. října, kdy probíhalo sestěhovávání zaměstnanců do společných prostor. Do centrály banky se celé pondělní dopoledne nedalo dovolat, na starých telefonech se hlášení o novém čísle objevilo až kolem poledne a ještě k tomu toto nové číslo nikdo nezvedal. Samotné stěhování prý podle zaměstnanců probíhalo s německou precizností, postrádány byly pouze tři šanony, které se však později našly. Klientům ovšem přináší spojení bank nepříjemné změny v sazebnících. Zvýšily se například poplatky za výběry z bankomatů u kreditních karet Maxim a u jeho cobrandovaných verze Paegas Bonus Club kreditní karty byla zrušena předtím hodně propagovaná výhoda spočívající v polovičním měsíčním poplatku.

Zlí jazykové z řad odcházejících i nespokojených stávajících zaměstnanců tvrdí, že sloučení bank nebude tak jednoduché, jak se předstírá. Zatímco v bývalé BACA řešívali dealeři produktů mnoho klientských problémů po telefonu, nyní je na podobné operace požadováno vyplnění několika formulářů. Ještě nedávno nebylo jasno, jak se naloží s jednotlivými produkty bývalých bank, a při pohledu na novou nabídku je sice jasné, že došlo k jakémusi sloučení, přesto před fúzí právě kvůli nejasnostem o budoucnost hypotéky Majordomus odešla část oddělení hypotéčních úvěrů ke konkurenci.

Na tiskové konferenci k příležitosti sloučení banky bylo prezentováno i několik grafů. Mezi nimi i tento, na němž je HVB ukázána jako největší mezinárodní banka (měřeno bilanční sumou) v regionu střední a východní Evropy. Datum, které vidíte dole (30. června 2001) bylo zvoleno velmi vhodně, pokud by totiž byly vzaty v úvahu aktuální údaje, už by největší bankou byla Société Générale, které díky akvizici Komerční banky zvýšilo svou bilanční sumu o téměř 14 miliard EUR.

Zaznamenali jste sloučení HypoVereins a BA-CA? Dotklo se vás nějak? O své názory a zkušenosti se můžete podělit s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2001 16:10, TGP

No jo, jenže top class klientů zrovna moc není, takže je potřeba jít čím dál tím níž (což třeba BACA udělala Maxim kartou).

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2001 15:18

Vybrat českou banku? To má být vtip?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Paegas pomáhá Maximovi

26. 6. 2001 | Petr Vykoukal

Paegas pomáhá Maximovi

Platební či kreditní karty, které vydává banka společně s nějakou další společností jsou většinou vytvořeny s cílem usnadnit život zákazníkům a současně si je "zavázat" i pro budoucnost.... celý článek

Bank Austria Creditanstalt: Nepoučitelní

13. 4. 2001 | Danuše Pecharová

Bank Austria Creditanstalt: Nepoučitelní

Dramatické finále bankovního kola. Podle autorky seriálu webových hodnocení rakouská banka nedokázala porazit svého německého rivala. Porota serveru Peníze.CZ je ale opačného názoru... celý článek

HypoVereinsbank: Udrží se v čele bankovního pelotonu?

6. 4. 2001 | Danuše Pecharová

HypoVereinsbank: Udrží se v čele bankovního pelotonu?

Po třech 'tradičních českých' bankách předstoupil před porotu web peněžního domu s ryze zahraničním kapitálem. Je zatím nejlepší, rozhodli porotci. A příští týden hodnotíme poslední... celý článek

Partners Financial Services