Profesionální armáda bude levnější

Jan Heřman | 24. 10. 2001 | 24 komentářů
Profesionální armáda bude levnější
Každý z nás zaplatí denně do státního rozpočtu 12 korun na financování armády. Zdá se to mnoho či málo? Otázka, kterou nelze jednoznačně zodpovědět. Zavedením profesionálního vojska však vedle nesporného zvýšení kvality a bojové připravenosti také ušetříme. Tak praví fakta.

Ministerstvo obrany utratilo v loňském roce necelých 45 miliard Kč, letos pohltí armáda ještě více. Výdaje činí 6,9 procenta státního rozpočtu, více prostředků přidělili zákonodárci pouze ministerstvům práce a školství. Kdo by si nepřál ušetřit? Vzhledem k závazku naší vlády vůči NATO držet výdaje na obranu ve stabilní výši vůči hrubému domácímu produktu , nelze přesunout zdroje jinam. Vhodnými změnami v bezpečnostní politice je však možné za přidělený peníz pořídit podstatně více, což potvrzují nejen vládní zmocněnec pro reformu armády Jaroslav Škopek a Ministerstvo obrany ČR, ale i většina opozičních politiků. Také z tohoto důvodu mějme profesionální armádu.

Profesionál levnější amatéra?

Za hlavní argument proti profesionalizaci se považuje její finanční náročnost. Pokud se bude vycházet z verze, kterou předběžně připravilo ministerstvo, pak tato obava není opodstatněná. Odhaduje se, že profesionální armáda bude mít 34 000 – 36 000 vojáků, počet civilních zaměstnanců by neměl překročit 10 000. Současné vojsko čítá přibližně 75 tisíc lidí, z toho 26 tisíc vojáků z povolání, 22,5 tisíce základní služby, 4,5 tisíce posluchačů vojenských škol a 22 tisíc občanských zaměstnanců. Letos se vydá na platy včetně pojistného a sociálních dávek přibližně 17 miliard korun. Pro porovnání profesionální armáda by na platech neměla spolknout více jak 15 miliard. Toto číslo vychází porovnáním předpokládaného počtu vojáků a odhadovaného průměrného platu v armádě.

Mzdy v profesionální armádě
Počet vojáci 36 000
civilní zaměstnanci 10 000
Průměrný plat ročně 202 320
Celkem platby (mil. Kč) vojáci 7283,52
civilní zaměstnanci 2023,20
celkem 9306,72
Soc. a zdr. poj. placené zaměstnavatelem (mil. Kč) 25% 2326,68
Výdaje celkem (mil. Kč)   11 633,40
Rezerva   3 366,60
Maximální výše (odhad mil. Kč)   15 000,00

Při zavádění profesionálního vojska se nelze vyhnout určitým výdajům. Jedná se především o pořízení odpovídající techniky, zajištění kvalitního výcviku nebo poskytnutí lepšího ubytování. Tyto činnosti představují náklady a pocítí je pravděpodobně rozpočty v roce profesionalizace nebo těsně po. To protože výdaje tohoto druhu je velmi obtížné rozložit do dlouhého období. Ovšem při posuzování, zda je levnější profesionální armáda nebo systém branecké povinnosti, bychom je neměli brát v úvahu, neboť vedou ke zvýšení kvality vojska, ať bude jakékoliv.

Zvýší se příjmy rozpočtu

Významným efektem bude navýšení příjmové strany rozpočtu. Vojáci základní služby neodvádějí daně. Kdyby ovšem byli zaměstnáni nebo podnikali, realizovali by příjem a ten podléhal zdanění. Dále by platili ze mzdy či zisku sociální pojištění a pokud by byli zaměstnanci, činil by tak i zaměstnavatel. Někteří by mohli být nezaměstnaní, odhadem 10 procent. Při průměrném platu cca. 15000 Kč a podpoře v nezaměstnanosti 3 000 měsíčně to představuje přírůstek přibližně 1,75 miliardy korun (údaje, které sloužily za základ výpočtu obsahuje box číslo 2). Pravděpodobně by došlo rovněž k růstu příjmů z daní spotřebních a z přidané hodnoty. Zdůvodněno je to tím, že pracující člověk vydělá více peněz než branec, má tedy vyšší disponibilní důchod a může více utratit. Ovšem o kolik více by to bylo, se neodvažuji tipovat.

Příjmové efekty
Branci (tis.) celkem   22,5
zaměstnaní 90% 20,25
nezaměstnaní 10% 2,25
Průměrný roční plat v tis. Kč (muži v roce 2000)     181,416
Mzdy (mil. Kč)     3673,674
Pojištění (mil. Kč) zaměstnanci 12,5% 459,209
firmy 25% 918,418
celkem 37,5% 1377,627
Odvedené daně z příjmu (mil. Kč)   15% 482,170
Celkem odvody (mil. Kč)     1859,797
Podpora v nezaměstnanosti ((tis. Kč ročně)     36
Výdaje (mil. Kč) vyplacené podpory   81
zdravotní pojištění   19
celkem (mil. Kč)   100
Saldo příjmů (mil. Kč)     1759,797

Na závěr několik čísel ze zahraničí. Profesionální armádu zavedli v USA, Kanadě, Velké Británii, Belgii, Lucembursku, přejít k ní mají též Španělsko, Francie, Itálie a v delším časovém horizontu i Maďarsko. Pro srovnání s Českou republikou je nejvhodnější Belgie, která má srovnatelný počet obyvatel. Ta zrušila branou povinnost v roce 1995. Před tímto rokem jejich pozemní vojsko čítalo 54 tisíc mužů, výdaje na obranu činily dvě procenta HDP. Letos má vojáků 27 tisíc a výdaje na obranu ve výši 1,5% HDP.

Jste pro zavedení profesionální armády? Myslíte, že bude levnější než její současná podoba? Byli jste na vojně? Kolik byste zaplatili, abyste na ní nemuseli? Nebo myslíte, že vojna "dělá chlapy"? Napiště svůj názor či zkušenost!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2001 14:33, Katerinka

Levnější budou tak leda houby s octem!

Vážený pane, nemám čas podrobně rozebírat vaše kalkulace, ale hlavní slabinu vidím v předpokladu, že průměrný plat našich profíků bude někde okolo 16-ti tisíc měsíčně. Obávám se, že v takovém případě buďto (pokud budete vyžadovat kvalitu) vůbec nenaplníte stavy armády a nebo vytvoříte "profi" armádu "černých obecních šerifů", kteří budou nebezpeční sobě i okolí. Tento (dle mne nedostatečný) průměrný plat jste byl nucen kalkulovat právě proto, aby vám vyšel kýžený výsledek, že to bude levnější. Také jsem zastánce profi armády, ale nelžeme si, nebo je lépe se na to vykašlat rovnou.

ka,

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2001 12:30

Zapomnel jste zapocitat naklady na odstupne a rekvalifikaci podplukovniku a toho spolku kolem, ktery nikdy v zivote nepracoval a kdyz byl v armade nemusel hnout prstem a pouze vykazoval cinnost.
P.S. Nebo je znovu zamestname jako profesinaly?! Muj velitel na vojne byl osvobozen ze zdravotnich duvodu od jakekoliv telesne namahy, a kdyz ho meli propustit najednou byl zdravy jako ryba a dokonce se dostal do Chrudimi nebo kam k paraganum.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services