Internet na stojáka

Internet na stojáka
Minulý týden byl v tuzemsku umístěn první veřejný automat pro přístup k internetu. Stojí v informačním středisku na Pražském hradě. Přesvědčil jsem se, že to ale s internetem v ulicích nebude snadné.

Cesta na Pražský hrad chvíli trvá, zámecké schody jsou dlouhé a strmé. Nahoře mě ještě zdržel mexický prezident, který zrovna přišel navštívit Václava Havla. Po odchodu čestné stráže jsem prošel na třetí nádvoří a navštívil informační středisko. Veřejný informační terminál, jak se tomuto internetovému kiosku také říká, stál skromně v rohu.

Kiosek je vybaven dotykovou obrazovkou, telefonním sluchátkem a štěrbinou na telefonní kartu. Na úvodní obrazovce je položka Hrad, síť WWW, SMS, e-mail, informace a služby. Můžete si tak prohlížet webové stránky Hradu, posílat e-mail či SMS, telefonovat nebo brouzdat internetem. Kromě položky Hrad je bohužel přístup k informacím zpoplatněn. Po vložení telefonní karty se můžete ponořit do informační džungle internetu.

To ale jen za předpokladu, že terminál funguje. Bohužel jsem měl tu smůlu, že zrovna nepracoval. Od pracovníků střediska jsem se dozvěděl, že skutečně již v provozu byl. S vedoucím střediska jsem chvíli řešil, jak je možné, že mi automat zhltnul šest jednotek, aniž bych viděl alespoň domovskou stránku Hradu. Konstatoval, že mám pravdu a šel ohlásit poruchu Českému Telecomu, který terminál vlastní.

Jste tady?

Zajímavé je, že kiosek komunikuje pouze česky a nelze se přepnout do jiného jazyka. To mě obzvláště v informačním středisku Pražského hradu, který navštíví stovky cizinců denně, překvapuje.

  Čas Délka impulsu
telefon 7-19 2 minuty
19-7 4,5 munuty
ostatní služby 7-19 3 minuty
19-7 6 minut

Občas na vás terminál vybafne otázku: „Jste tady?“ a začne odpočítávat 20 vteřin, po kterých se odpojí. Zřejmě autoři počítali se sklerotiky, kteří zanechají svou kartu v terminálu a zdrhnou. To se těžko stane, když si zjistíte, že za jeden impuls zaplatíte při telefonování 5,25 koruny a za ostatní služby 3,50 koruny. Impulsy jsou různě dlouhé v závislosti na denní době a požadované službě. Během dne trvá telefonní impuls dvě minuty, internetový tři. Od sedmé večerní můžete služby využívat zhruba za polovinu ceny (internetový impuls trvá šest minut, telefonní 4,5 minuty).

Jak to bude dál?

V infocentru Českého Telecomu ani na pobočce, která se zabývá VIT, nevěděli, kdy a kde budou další automaty. Na Invexu produkt manažer Kamil Vondrák potvrdil, že se počítá s rozestavěním ještě třiceti terminálů do konce roku na různých místech. Nebudou to jen velká města, ale budou rozmístěny i v menších městech a vesnicích. Účelem je otestovat, jak a kde se budou terminály využívat. Zkušební doba má trvat 3-4 měsíce, pak se rozhodne o dalším postupu. Přesný harmonogram není známý a skoro bych řekl, že je tajný.

Také získat zpět ztracené kredity z karty není jednoduché. Po několika hovorech jsem skončil na poruchách s tím, že se mi ozvou ohledně vyřízení reklamace do měsíce. Pokud byste zatoužili zavolat si na Pražský hrad, terminál má na sobě číslo 02 / 33 35 88 75.

Jaký je váš názor na veřejná připojení. Bude o jejich využívání zájem? Zdají se vám ceny za služby přiměřené? Napište nám své zkušenosti a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services