Téměř sto miliard korun cizích peněz...

Téměř sto miliard korun cizích peněz...
...tři pojišťovny, dvě banky, dvě investiční společnosti, dva obchodníci s cennými papíry, leasingová společnost, společnost splátkového prodeje, penzijní fond... tak nějak začíná soupis majetku a firem, které jsou úplně ovládány skupinou PPF poté, co jí FNM a Komerční banka prodaly svůj čtyřicetiprocentní podíl v České pojišťovně.

Finanční instituce ovládané skupinou PPF
  • Česká pojišťovna
  • Česká životní
  • Česká pojišťovna Zdraví
  • eBanka
  • První městská banka
  • PPF investiční společnost
  • Kapitálová investiční společnost ČP
  • PPF burzovní společnost
  • Alpha broker
  • ČP leasing
  • Homecredit
  • Penzijní fond České pojišťovny

Získání podílu FNM a Komerční banky znamenalo pro PPF nejen dokončení snahy o privatizaci pojišťovny započaté před pěti lety za tajemných okolností, ale i "konečné ovládnutí" peněz mnoha klientů a významné pozice v celém českém finančním sektoru. Jen samotná pojišťovna (profil, názory) je ve svém oboru jedničkou a její technické rezervy (které přibližně odpovídají hodnotě závazků pojišťovny vůči klientům) činily ke konci roku 2000 více než 75 miliard korun, jen životních pojistek vede pojišťovna více než tři miliony. Z dalších společností skupiny je také významná pozice Penzijního fondu ČP (profil, názory), který spravuje 4,3 miliardy korun od více než tří set tisíc klientů, což znamená třetí místo mezi českými penzijními fondy. Mezi významné firmy patří i společnost ČP leasing (profil, názory), která je se svými více než třemi miliardami objemu financovaného zboží devátou největší leasingovou společností u nás. Jeho sestra Home Credit (profil, názory) nabízející spotřebitelské úvěry loni poskytla úvěry za více než 2,2 miliardy korun.

Hodnota majetku klientů společností ovládaných skupinou PPF (v mld. korun)
Česká pojišťovna 75,2
První městská banka 8,4
eBanka 5,9
fondy spravované PPF investiční společností 2,3
fondy spravované Kapitálovou investiční společností ČP 2,1
Penzijní fond České pojišťovny 4,3
Celkem

98,3

Poznámka: u bank jde o bilanční sumu, u pojišťovny o tzv. technické rezervy, všechna data ke konci roku 2000

Myslíte si, že PPF je vhodným dlouhodobým partnerem pro Českou pojišťovnu? Považujete za problém, že PPF je vlastněna několika fyzickými osobami? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-183
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2001 9:06

Nechápu proč nikomu ve státě nevadí, že se neví, jaký je vztah mezi Cespo Holdings B.V. a CESPO B.V. na straně jedné a skupinou PPF na straně druhé. Jsou to sesterské firmy, Cespo vlastní PPF nebo obráceně?
Podle mého soukromého názoru by marketingový výzkum názorů české veřejnosti (včetně jejich pojišťovacích poradců) na akcionářskou strukturu ČP dopadl takto:

20% ČP je státní podnik
40% je to akciovka, ale stát má majoritu
30% stát má minoritní podíl (dnes už žádný)
10% největší podíl má nějaá česká firma
0,000001% by vědělo, komu největší akcionář patří

Mě osobně mrzí, že se málo ví, komu patří ČP a už vůbec se neví, jestli PPF, a.s. patří Petru Kellnerovi. Nikde se nevysvětluje, za co to skupina PPF koupila, jestli ji na to někdo půjčil nebo jde o peníze ruské nebo jiné mafie (jak se v odborných kruzích spekuluje) nebo celá PPF jsou jen nastrčené figurky někoho solidnějšího, kdo si je najmul na špinavou práci (nákup od DIKů, jiných fondů a pomocí Kočárníka také od státu) a pak to do nich jako odkoupí za férovou cenu.
Také se nikde neprezentuje, co je smyslem existence PPF (Cyprus) Ltd. a jestli ji fakt vlastní ruská mafie nebo ano.
No prostě PR ČP a skupiny PPF zvládají (zatím) oblbovat obyčejné lidi, ale zasvěcení mají přinejmenším pochybnosti o průhlednosti. Podezřelá je už jenom výroční zpráva, která v češtině píše, že vlastníkem s kvalifikovanou většinou je Ing.Petr Kellner, ale anglická verze říká, že majoritní podíl vlastní fyzické osoby. Asi sami tuší, že zahraničním partnerům by se nemělo naznačovat, že největší vlastník největší pojišťovny v ČR je vlastně jeden muž, který se veřejně vůbec neprezentuje.

Tímto prosím o odtajnění naznačených otázek. Myslím si, že 4,2 mil. klientů životního pojištění s ČP má právo znát odpovědi na tyto otázky. Také by to měla vědět KCP, MF a možná také ČNB a Finančně analytický útvar Ministerstva financí ČR, protože tato firma spravuje více než 70 mld. Kč technických rezerv, jejichž vytunelování by definitivně pohřbilo důvěru v český kapitálový trh.

Tyto otázky jsem posílal mluvčímu PPF i ČP, výkonnému řediteli ČP a jiným vysokým představitelům ČP. Nikdo neodpověděl. Asi souhlasí.

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services