Marnost nad marnost

Marnost nad marnost
Výkonnost podílových fondů si sice může růst, jak chce, ale investoři budou dělat jediné - prodávat. I přes dvoutýdenní výrazný růst výkonnosti totiž není na dohled chvíle, kdy se podílníci přestanou fondů zbavovat.

Když se čisté prodeje podílových fondů dostaly do záporných čísel v létě, všichni říkali - to nic, to je přece normální. Lidé jezdí na dovolenou a peníze do fondů začnou ukládat zase počátkem podzimu. Je začátek října a ono pořád nic. Minulý týden sice lidé do fondů vložili přes 230 milionů korun, ovšem vybrali si téměř 661 milionů, takže čisté prodeje dosáhly mínus 431 milionů korun.

České investiční společnosti i po takovémto krvácení sice spravují přes 63 miliard korun, podle některých odhadů je ale docela dobře možné, že do konce roku to bude i méně než 60 miliard. Podobný trend ostatně panuje i ve světě - dlouhým obdobím růstu (a v Čechách také vysokých úrokových sazeb) namlsaní investoři do fondů ukládali v dobách růstu peníze, jak jen to šlo. Při první větší krizi se ale leknou, peníze stahují a rozhodně nepřináší nové. Pro ilustraci si ostatně nemusíme chodit daleko: za druhé čtvrtletí poklesl objem majetku v evropských fondech o čtyři procenta.

Velcí budou malí a malí nebudou

Odchody podílníků mohou ohrozit i některé investiční společnosti, které žijí ze správcovských poplatků svých fondů. V čele trhu stále panuje silná trojka Investiční společnosti České spořitelny (profil, ) s tržním podílem 41 procent, IKS KB (profil, názory) s 25 procenty a První investiční (profil, názory) s necelými 18 procenty. Tři společnosti tak ovládají zhruba 84 procent trhu. Sekunduje jim druhá trojka, Pioneer (profil, názory), ŽB-Trust (profil, názory) a Citicorp (profil, názory), držící šest, pět a dvě procenta trhu. Citicorp je také poslední společností, spravující více než miliardu korun. Přehled objemu majetku pod správou najdete v této tabulce, hodnotu tržního podílu každé společnosti pak v jejím profilu.

Nejvíce peněz utíká ISČS. Zčásti jde sice o dlouhodobý proces vybírání peněz Českou spořitelnou z postprivatizačních fondů, poměrně výrazně ale trpí i Sporoinvest (profil, názory). Ten kdysi býval vlajkovou lodí českého fondového byznysu a přitahoval sto i více milionů týdně. Dnes jej poškozují špatné výsledky (současný portfolio manažer nedokázal navázat na výsledky Patrika Hochmala, který držel Sporoinvest v čele nejvýkonnějších fondů peněžního trhu, pod řízením Martina Šmída je tento fond na konci tabulek).

Naopak IKS a její šéfportfolio manažeři Patrik Hochmal a Ondřej Král, bývalý manažer dluhopisové části portfolia Restitučního fondu (profil, názory), se mohou stále radovat. I minulý týden obě hlavní součásti Felixe, IKS Peněžní trh (profil, názory) a IKS Dluhopisový (profil, názory), dokázaly získat nové peníze. Kladné čisté prodeje vykázaly i ŽB - Sporokonto, v ročním horizontu nejvýnosnější fond peněžního trhu (profil, názory), Sporobond (profil, názory) a řada fondů První investiční.

Na výkonnosti nezáleží?

Často se říkalo, že Češi investují tam, kde vidí nejvyšší historickou výkonnost. Pokud to je pravda, tak ale zřejmě neberou do úvahy krátkodobé skoky výkonností. Naprostá většina nových peněz totiž směřuje do konzervativních fondů, zatímco již dva týdny rychle rostoucí akciové fondy o peníze přicházejí (jistě i proto, že v ročním horizontu jsou stále ještě v mínusu téměř 40 procent).

Poprvé po dlouhé době se minulý týden našlo jen pět fondů, které vykázaly záporné zhodnocení. Na prvním místě je fond Akro Obligace (profil, názory), investující v euru, na druhém Akro Svět (profil, názory) a na třetím IKS Plus balancovaný (profil, názory). Na čtvrtém je ČSOB český akciový (profil, názory) a na pátém Newton KSIO II (profil, názory). V tabulce fondů s nejvyšší týdenní výkonností bezkonkurenčně se 7,6 procenty vede Newton Euro (profil, názory), následovaný fondy ŽB - akciový (profil, názory) a ISČS Eurotrend (profil, názory). S necelými čtyřmi procenty je na čtvrtém místě Akro Eurotech (profil, názory) a na pátém IKS fond světových indexů (profil, názory).

Tabulky, které jsme pro vás připravili, by bylo možné popisovat ještě dlouho, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si je sami:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Probudí se čeští investoři? Mají investiční společnosti očekávat do konce roku nárůst majetku nebo budou rády, pokud uchrání alespoň 60 miliard? Podělte se s ostatními o své názory a zkušenosti!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 10. 2001 9:41, pjt

Ale pane! Byl uz jste nekdy na www.cnb.cz? Podivejte se na Menovy prehled a uvidite, kolik penez lezi v bankach na uctech v bankach. Terminaky a bezne ucty obyvatelstva = cca 800 mld. Problem je v tom, ze lide jsou povahou spekulanti, ale bez jejich odolnosti k riziku.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2001 13:21, pjt

Neni nan nich nic spatneho, pokud jsou soucasti nejake velke (radove desitky) rodiny fondu. Potom mohou sdilet portfolio manazersky tym a i ostatni naklady, Pokud je tento fond skoro sam uvnitr investicky, pak si na svoji spravu nevydela. Viz treba Eurotech ktery ma velikost cca 5 mil. Pri rocnim poplatku 2% (vim ze eurotech ma 20% ze zisku) je to 100000 Kc rocne. To Vam neuzivi ani uklizecku. Cesky trh je proste maly na tyto specialitky.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services