ING Český vs. Sporotrend

ING Český vs. Sporotrend
Dlouhodobější investování do českých akcií, ať už přímo nebo pomocí otevřených podílových fondů, je spíše námětem na horror než na milostný románek se šťastným koncem. Proto u nás není mnoho akciových fondů, které by investovaly převážně nebo výlučně do českých akcií.

Těch několik fondů,  které se potloukají v slzavém údolí českého kapitálového trhu, zápasí s nedostatkem kvalitních akcií a hledá určitou diverzifikaci na polském či maďarském trhu. Můžete si o tom přečíst v článku "Sporotrend získá novou tvář". Přesto se i v tomto úzkém segmentu můžeme pokusit o srovnání dvou největších fondů investujících převážně do českých akcií, Sporotrendu (profil, názory), spravovaného Investiční společností České spořitelny (profil, ) a Českého akciového fondu (profil, ), který řídí ING Investment Management (CR). Mezi základními charakteristikami obou fondů je jen několik málo významných rozdílů. Fond ING je o pět měsíců starší a investice do něj je zatížena poplatkem ve výši 2,75 až 4 procenta (podle distributora) a minimální investice činí přibližně padesát tisíc. Sporotrend vyžaduje pouhých 1,75 procenta vstupního poplatku (ještě před několika měsíci to byla nula) a ke vstupu do něj vám stačí pouhých pět tisíc.

Investiční strategie

Oba fondy jsou akciové. V současnosti jsou zaměřené převážně na významné české akcie a portfolio doplňují kvalitní maďarské a polské tituly. Cílem obou fondů je dosahovat dlouhodobého kapitálového výnosu.

Sporotrend má největší část svého portfolia v českých akciích. Dřívější statut fondu dovoloval zahraniční investice do 40 procent a české akcie byly tehdy doplněny převážně západoevropskými tituly. Od druhé poloviny roku 2000 jsou tyto západoevropské cenné papíry postupně nahrazovány polskými a maďarskými. Nový statut Sporotrendu umožňuje investovat do zahraničí neomezeně, nepředpokládám však, že by podíl českých akcií klesl výrazně pod 50 procent. Sporotrend byl v minulosti spravován dosti aktivně, občas až spekulativně. Do budoucna očekávám dlouhodobější držení pozic.

ING Český byl původně zaměřen výhradně na české tituly, přičemž byly preferovány významné společnosti s přihlédnutím k odvětvové diverzifikaci. Strategie fondu byla a zůstává spíše pasívnější a obměna portfolia se děje na základě fundamentální analýzy. Krátkodobé spekulace ve fondu neprobíhají. Protože český trh neumožňuje dobrou diverzifikaci, jsou už rok zařazovány do portfolia kvalitní maďarské a polské akcie a regionálním složením portfolií se tak oba fondy ještě více sbližují.

Regionální rozložení portfolia k 31. srpnu 2001
ISČS Sporotrend
podíl regionů
ING Český
podíl regionů
Česká republika 49% Česká republika 67,3%
Maďarsko 27% Maďarsko Polsko 17,2%
Polsko 22% Polsko 15,5%

Srovnání

Sporotrend a ING Český existují vedle sebe již poměrně dlouho, mají podobné investiční zaměření založené na dominanci českých titulů (dnes s příměsí polských a maďarských), a proto je určité srovnání možné. Protože Sporotrend je činný až od dubna roku 1998 a po určitou dobu nebyl plně zainvestován, je srovnání vhodné až od roku 1999. Následující graf ukazuje vývoj kurzu podílových listů obou fondů od 1. ledna 1999 do 30. září 2001, doplněný indexem PX 50 (profil, názory). Porovnání fondů s ním je pouze orientační, protože fondy nemohou z legislativních důvodů dosáhnout váhy "velkých" akcií (například Český Telecom), dosahovaných v indexu. Navíc tak není zohledněn podíl zahraničních akcií.

Z grafu i následující tabulky vidíme, že dosud vítězí s výrazným odstupem ING Český akciový, který překonává nejen Sporotrend, ale s přehledem i index PX 50. Na jaře 1999 nezachytil Sporotrend na rozdíl od svého konkurenta růst trhu a totéž se mu nepodařilo plně ani při technologické euforii z počátku roku 2000. Zde samozřejmě uniká index PX 50 oběma fondům, protože jej táhne vzhůru Český Telecom, jehož váha v indexu je třiapůlkrát vyšší než mohou mít fondy. Toto omezení naopak chrání fondy při případném poklesu trhu. Na podzim roku 2000 se index PX 50 zřítil dolů, stejně jako Sporotrend. ING Český ovšem odolal opravdu skvěle. Dokonce i v průběhu roku 2001, kdy jsou bity akciové trhy celého světa, je pokles tohoto fondu znatelně menší než u konkurenta, který tehdy téměř kopíroval pokles indexu.

ING Český akciový fond
ISČS Sporotrend
Index PX 50
1999
2000
30. září 2001
1999
2000
30. září 2001
1999
2000
30. září 2001
výnos (% p.a.) 30,9 16,7 -20,3 8,5 -1,0 34,1 24,2 -2,3 -30,6
směrodatná odchylka (% p.a.) 17,6 14,1 14,3 12,0 19,1 22,1 23,0 26,0 19,9
ČOJ fondu (mil. Kč) 85 512 486 169 818 552
-
-
-

Zdá se tedy, že Sporotrendu příliš nevycházelo aktivní řízení portfolia. Naopak manažeru fondu ING se podařilo v průběhu roku 2000 výhodně prodat značnou část drahých telekomunikačních titulů a následně posílit defenzívní část portfolia (např. Philip Morris, Česká spořitelna, SSŽ, IPS, Metrostav, Galena, Tesla Sezam, Česká Zbrojovka, Biocel, PIF a další), což se později osvědčilo při pádu trhu.

Zatím tedy ING Český akciový jasně vede, boj však nekončí a bylo by zajímavé sledovat, jak se do tohoto klání zapojí i některý další konkurent podobného zaměření, kterých je však jako šafránu. V úvahu by přícházel Citicorp OPF akcií (profil, názory), ale ten má zatím v portfoliu jen české akcie, 1. IN Středoevropský (profil, názory) má zase v portfoliu významný podíl dluhopisů. Je to prostě bída v českých luzích a hájích.

Vložili byste své peníze do fondů investujícího do českých akcií? Který z nich byste si vybrali? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 10. 2001 8:35, Baronlempl

Pořád v tom většinově lítáte jako vítr v bedně, málo čtete a posloucháte, proto musím svůj názor napsat polopaticky. Zajíčkovo investiční doporučení ze dne 8. 10. 2001: 1) Stavební spoření na každé rodné číslo. 2) Penzijní připojištění - do 25 let věku 100,-/měs. - do 30 let věku 200,-/měs. - do 40 let věku 300,-/měs. - do 50 let věku 400,-/měs. - přes 50 let věku 500,-/měs.. 3) Volné peněžní prostředky rozkládat takto: 20% termínovaný vklad v některé z velkých bank, nejvýše však pojištěnou částku u jedné - 20% IKS KB Dluhopisový fond - 20% Conseq Invest Dluhopisový fond - 20% IKS KB Fond světových indexů - 20% ISČS Sporotrend. Pokud přijmete toto investiční doporučení, stačí vám v oblasti pojištění pouze zákonné a rizikové pojistky. Doporučení je sice veřejné, není však zadarmo. Každý, kdo jej přijme, se musí u mne registrovat a veřejně prohlašovat, že investuje podle Zajíčka. Každý, kdo jej nepřijme, může svobodně prohlašovat, že Zajíček je blb. Navíc je potřeba nahlížet na tento příspěvek z pohledu Autorského zákona.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2001 8:01, Baronlempl

Ve snaze vydělat je implicitně obsažena i možnost prodělat. Mistři to vědí, šmoulové si to rozepisují.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sporotrend získá novou tvář

25. 10. 2000 | Tomáš Skřivánek | 2 komentáře

Sporotrend získá novou tvář

Změna investiční strategie čeká v nejbližších měsících akciový Sporotrend Spořitelní investiční společnosti. Místo zaměření na české a západoevropské akcie bude zanedlouho fondem středoevropským.... celý článek

Partners Financial Services