A kolotoč se točí dál…

A kolotoč se točí dál…
Co jiného než kolotoč by měly připomínat české akciové fondy? Po výrazných ztrátách si konečně minulý týden připsaly mírný zisk. Lidé jim ale stejně nevěří.

Akciové fondy se v našich tabulkách obvykle objevovaly pouze na dvou místech - v přehledu fondů s nejhorší týdenní výkonností - a v přehledu fondů s nejhorší roční výkonností. Minulý týden ale bylo vše po dlouhé době úplně jinak: především akciové fondy obsadily první místa žebříčku fondů s nejvyšší výkonností a po dlouhé době tak udělaly radost svým podílníkům. V čele se umístil ISČS Eurotrend (profil, názory) s neobvyklým ziskem 5,7 procenta, následovaný fondem Newton Euro (profil, názory) s 5,6% a ČSOB světový akciový (profil, názory) se 4,1 procenta. Na čtvrtém místě je ŽB - akciový (profil, názory), na pátém Akro mezinárodní akciový (profil, názory) a na šestém ČSOB evropský akciový (profil, názory), který ještě nedávno spravovala společnost Patria.

V podstatě všechny fondy s nejvyššími nárůsty v minulém týdnu mají portfolio umístěno především či výhradně v Evropě. Výjimkou byl jako obvykle Akro Eurotech (profil, názory), který i přes své zaměření na evropské technologie minulý týden dokázal podílníkům připsat pouze 0,8 procenta a v žebříčku fondů podle týdenní výkonnosti obsadit pouze 23. místo. Růsty evropských trhů lze vypozorovat také z jednotlivých indexů: pro zajímavost uvádíme americké Dow Jones (hodnoty, grafy), Nasdaq (hodnoty, grafy), Standard&Poor's 500 (hodnoty, grafy) a Wilshire 5000 (hodnoty, grafy), evropské DAX (hodnoty, grafy) a FTSE (hodnoty, grafy) a japonský Nikkei (hodnoty, grafy). Dalších padesát indexů najdete v naší sekci Indexy.

I přes pozitivní náladu trhů se našlo několik fondů, které dokázaly ztratit. Většinou šlo jen o pár desetinek nebo setinek procenta, výjimkou byly Fond fondů První investiční (profil, názory) s mínus 3,4 procenta a další fond fondů, ISČS Globaltrend (profil, názory) s mínus 1,7 procenta. Třetí český fond této kategorie, IKS fond fondů (profil, názory), naopak zvládl vydělat alespoň tři desetiny procenta. Fondy fondů tak byly minulý týden jedinou kategorií fondů, která podílníky připravila o peníze, všem ostatním se podařilo vydělat. V delších časových obdobích na tom ale nejsou dobře ani podílníci smíšených a akciových fondů. Ostatně, podívejte se sami.

Minulý týden přinesl i zajímavou změnu tabulky "fondů v průšvihu" (tedy fondů s nejhorší roční výkonností). V jejím čele sice stále bezpečně stojí Akro Eurotech (profil, názory) s mínus 76 procenty, o druhé místo se obvykle praly PPF smíšený (profil, názory) a Pioneer Trust (profil, názory). Poslední dobou ale PPF smíšený získával převahu a s mínus 46 procenty si ono druhé místo poměrně bezpečně drží. Během několika málo týdnů se ale na čelná místa této tabulky dokázalo probojovat několik nových fondů. Na třetím místě tak je ISČS Globaltrend (profil, názory) s mínus 40,6 procenta, na čtvrtém další fond uvedený na trh loni na podzim, ISČS Eurotrend (profil, názory) s mínus 40,3 procenta. Na pátém je Akro výnosový (profil, názory) s mínus 39,6 procenta a na šestém ISČS Sporotrend (profil, názory) s mínus 38,5 procenta. Pioneer Trust je "až" na místě sedmém, s mínus 37,4 procenta.

Příjemné týdenní růsty zhodnocení řady fondů ale nemohou zastřít dlouhodobé problémy českých fondů. Jde nejen o velmi nízkou výkonnost (v ročním horizontu smíšené fondy ztratily téměř pětinu své hodnoty, fondy fondů více než třetinu a fondy akciové téměř polovinu), ale i o pokračující odliv peněz z fondů. Minulý týden z fondů uteklo 416 milionů korun, zatímco nově přišlo pouze 263 milionů. Takzvané čisté prodeje (tedy rozdíl mezi uloženými a vybranými penězi) tak činily téměř mínus 153 milionů korun. V červených číslech se ocitly nejen smíšené fondy (kde je dlouhodobě udržuje především vybírání peněz Český spořitelny z postprivatizačních fondů), ale i fondy peněžního trhu a fondy fondů. Přesná čísla najdete v této tabulce.

V podstatě jediným, kdo zachraňuje čest českých fondů, je Felix IKS KB. IKS Dluhopisový (profil, názory) dokázal minulý týden přitáhnout 70 milionů korun (mimo jiné i proto, že jde o fond s nejvyšším ročním zhodnocením v ČR), téměř 26 milionů získal také IKS fond světových indexů (profil, názory). Necelých deset milionů získaly i IKS Peněžní trh (profil, názory) a ISČS Sporobond (profil, názory). ŽB-Sporokonto (profil, názory) přitáhlo tři miliony, o 400 tisíc méně získal IKS fond fondů (profil, názory). Další fondy získaly méně než milion korun.

Různými čísly a tabulkami bych Vás samozřejmě mohl oblažovat ještě dlouho, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si tabulky s jednotlivými výsledky sami:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

A konečně
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Po letním propadu by se měl v září obnovit příliv majetku do fondů. Zatím se tak nestalo, myslíte, že v říjnu bude lépe? Pomohly by přílivu peněz masivní reklamní kampaně nebo ne? Podělte se s ostatními o své názory a zkušenosti!

A nezapomeňte, že své názory můžete připsat také k jednotlivým fondům! Řekněte ostatním investorům, co si o daném fondu a jeho manažerech myslíte!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 10. 2001 11:42, TGP

Víte o nějakém portfolio manažerovi, kterého vyhodili? Zahrádka naopak dostal zlatý padák a za výrazně vyšší plat dnes žije v Dublinu. Aspoň je tam ale pod dozorem a už nebude riskovat peníze svých klientů. Jenom je mi líto podílníků, kteří stále přispívají na jeho plat.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 10. 2001 18:42, TGP

Nebyl bych tak příkrý, podobnou chybu udělaly i stovky portfoliomanažerů ve světě. Problém ale je, že většinou byli odejiti - a právě to je pro mě na chování Pioneeru nepochopitelné.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services