Ford Mondeo: něco extra

Alena Urubková | 24. 9. 2001
Už skutečnost, že nový Ford Mondeo zvítězil v boji o titul letošního evropského Auta 1, kde o pořadí rozhodují miliony motoristů ze třinácti zemí Evropy, leccos naznačila. A všichni, kdo už měli možnost usednout za volant tohoto vozu stojícího svými rozměry na samé horní hranici střední třídy, mohou potvrdit, že nové Mondeo – to je prostě něco extra.

Tenhle názor budou určitě sdílet i cestující na zadních sedadlech Mondea. Celý vůz totiž o něco narostl do šířky i do délky, ale hlavněš se o 50 mm zvětšil jeho rozvor – a z této skutečnosti jeho konstruktéři nekompromisně vytěžili spoustu místa na zadních sedadlech navíc. Prostoru pro nohy i nad hlavou je teď ve voze přebytek a nové Mondeo tak v této oblasti musí konkurenci hledat spíše o třídu výše. Totéž ovšem platí o jeho jízdních vlastnostech a prvcích aktivní i pasivní bezpečnoti, které se poměrům běžným ve třídě skutečně výrazně vymykají.

Náprava typu McPherson vpředu a víceprvkové zavěšení Quadralink vzadu dávají Mondeu spolu se širokým rozchodem, dlouhým rozvorem a standardně montovanými šestnáctipalcovými koly doslova jedinečné jízdní vlastnosti. Mondeo se tak rychle stalo miláčkem odborných redaktorů automobilových časopisů i sportovně zaměřených řidičů, navíc je to ale vůz, který má při normální svižné jízdě v každé zatáčce obrovské bezpečnostní rezervy a který svému řidiči promine i hrubou jezdeckou chybu. Ještě více bezpečnosti pak nabízí systém IVD, který sdružuje "inteligentní podvozek" ESP a protiprokluzový systém TCS. Systém ESP se – laicky řečeno – v každém okamžiku stará o to, aby jízda byla bezpečná a řidič měl auto vždy pod kontrolou. Díky citlivým čidlům a vyspělé elektronice systém pozná, pokud některé z kol ztrácí adhezi a vozu hrozí těžko kontrolovatelný smyk. V takovém případě ESP okamžitě zasáhne - a dělá to hned dvěma způsoby. Může totiž ovlivnit okamžitý výkon motoru a zabránit tak prokluzu hnacích kol třeba na sněhu či mokré trávě, ale také rychle stabilizovat vůz, který vjel příliš rychle do zatáčky. Například v příliš rychle projížděné pravé zatáčce má auto tendenci vyjet po tečně do leva mimo silnici. V té chvíli však ESP bleskově přibrzdí pravé zadní kolo, auto se ve zlomku sekundy uklidní a poslušně sleduje stopu. A řidič většinou ani nic nepozná!

Dlužno připomenout, že Mondeo má na všech kolech kotoučové brzdy, doplněné ve všech úrovních výbavy nejmodernějším čtyřkanálovým systémem ABS. Na přání se dodává i další pomocník v nouzi: brzdový asistent EBA. Tohle zařízení zase pozná každé tzv. "panické brzdění" ( třeba když řidič ve vysoké rychlosti zjistí, že před ním na dálnici stojí kolona vozů) a postará se o to, aby vůz okamžitě začal brzdit s maximální možnou intenzitou. To v kritických situacích může brzdnou dráhu zkrátit o mnoho metrů a zachránit tak posádce život...To mají ostatně na starosti i vyspělé prvky aktivní bezpečnosti, jež v novém Mondeu vytvářejí komplex jménem IPS (Inteligent Protection System). Jeho základem jsou dvoukapacitní airbagy řidiče a spolujezdce ovládané "inteligentní" elektronikou. Ta rozpozná, jak daleko je sedadlo posunuto dopředu – a také jak silný je vlastní náraz. Podle toho elektronika určí, zda se airbag má naplnit na 100% své kapacity, či zda stačí např. 70%. A IPS umí ještě více: podle charakteru nárazu dokáže airbag "nafouknout" i dvakrát za sebou, což je neocenitelné třeba při řetězových srážkách či vyjetí ze silnice. Kromě klasických čelních airbagů nabízí Mondeo pro řidiče a spolujezdce také airbagy boční a navíc i hlavové airbagy ( tzv. záclonky), které při bočních nárazech ochrání hlavy cestujících na předních i zadních sedadlech. Krční páteř řidiče a spolujezdce střeží při nárazu zezadu adaptabilní hlavové opěrky, jež se automaticky vysunou vpřed a výrazně tak sníží síly působící na hlavu a krk. Tříbodové bezpečnostní pásy na všech sedadlech mají samozřejmě předpínače a omezovače tlaku a brzdový pedál se v případě nárazu uvolní ze svého uchycení, aby nemohl poranit nohy řidiče.

Nový Ford Mondeo Vám tedy nabídne nejen mimořádnou radost z jízdy, spoustu prostoru a výborné jízdní výkony, ale se v krittických situacích stane vaším ochráncem.

Nové Mondeo – to je prostě něco extra...

Bližší informace na www.ford.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services