Lázně Jáchymov jsme neprodali

Lázně Jáchymov jsme neprodali
Odpovědi na některé otázky, které se vynořují v médiích okolo náchodské společnosti KTP Quantum a jejího projektu Médeia Bohemia, jsme se snažili najít v našem rozhovoru s Karlem Takáčem, majitelem této firmy.

Součástí portfolií klientů Vaší firmy jsou i akcie společnosti Médeia Bohemia. Jaký podíl představují tyto akcie na majetku klientů?

Něco okolo padesáti až přes padesát procent.

Podle informací SCP není Médea Bohemia majitelem Lázní Jáchymov. Jak jste nám již řekl pro náš minulý článek, byla v rámci zajištění repooperace převedena na kyperskou společnost Penta Investments. V bilanci Médei za rok 2000 zveřejněné v Obchodním věstníku je oproti roku 1999 vidět přesun přibližně miliardy korun z dlouhodobých investic do pohledávek. Souvisí spolu tyto dvě informace?

Ano, když se akvizičně řešila Médeia Bohemia, tak jsem provedli zajišťovací převody na všechny tři subjekty (lázně vlastněné Médeou – pozn. autora). Proto se přesunuly ze stálých aktiv do pohledávek. Dneska je v zajišťovacím převodu už jen Jáchymov a zbytek byl zaúčtován zpět do stálých aktiv. Jde o standardní repooperaci.

Můžete nám něco říct o společnosti Penta Investments?

Penta Investment je silná slovenská společnost, velmi bohatá, která se zabývá kapitálovým trhem a kapitálovými obchody. (Penta Investment, Ltd. Cyprus patří do slovenské skupiny Penta Group, její výpis ze slovenského obchodního rejstříku je zde, firma je vlastníkem asi 22 procent Slovenské poisťovně, spolu s J&T Finance má přibližně desetiprocentní podíl ve Slovnaftu Bratislava a mnoha dalších slovenských i zahraničních společnostech, podílela se také na kontroverzní přeměně fondu VÚB kupón na běžnou obchodní společnost - pozn. autora) Náš závazek vůči této společnosti je v tuto chvíli již velmi malý.

Ve výsledovce Médei za rok 2000 je tvořena opravná položka ve výši cca. 160 milionů korun. Můžete vysvětlit důvody její tvorby?

Médeia je projekt ve vývoji, ten jsme si naplánovali na pět let (nyní jsme ve třetím roce). Na konci tohoto vývoje by mělo být IPO nebo prodej strategickému investorovi. Dnes už jsou konkrétní zájemci. Co se týká té účetní ztráty – jde o projev předběžné opatrnosti, vytvořili jsme opravné položky na akvizice a investice. Jde čistě o účetní záležitost, Médeia totiž měla kladný hospodářský výsledek a za minulý rok zaplatila čtyři miliony na daních. V současnosti ve spolupráci s KPMG připravujeme spojení jednotlivých subjektů (lázní) do koncernu.

Pokud si vezmete historické hospodářské výsledky celé skupiny lázní, zjistíte, že Médeia v průměru zvyšuje svůj zisk o padesát procent ročně. Letos očekáváme 150 milionů korun zisku před zdaněním.

Jednotlivé lázně v současnosti nevyplácí dividendy. Jakým způsobem z nich chcete inkasovat jejich zisk?

My tento zisk kapitalizujeme, za loňský rok jsme kapitalizovali 70 milionů korun, letos to bude ještě více. Pro letošní rok očekávám zvýšení hodnoty firmy o 200 milionů.

Jakým způsobem oceňujete akcie Médei, když nejsou veřejně obchodovatelné?

Pro potenciální kupci ji oceňujeme znaleckými posudky, evaluací celého subjektu, kde se bere v úvahu vlastní jmění, situace na trhu… a v portfoliu KTP Quantum oceňujeme podle zákona cenou pořízení.

Jak vypadá zbytek klientského portfolia KTP?

Úplně standardně, je strukturován ve veřejně obchodovatelných titulech a to buď v portfoliových investicích, SPADových titulech, kvalitních zahraničních cenných papírech, ale třeba i ve veřejně obchodovatelných papírech s pevným výnosem.

Jak ve SPADu a zahraničí dosahujete vysokých zisků? Souvisí to nějak s poradenstvím společnosti Quadra Consulting, kterou zmiňujete ve svém firemním časopise? Co je to ta technická kybernetika, o které se v článku mluví?

Quadra pro nás dělá několik věcí. Je to nezávislá poradenská společnost, která pro nás analyzuje technická data, protože my využíváme vlastních, ale i externích analytiků. Quadra se zabývá například ratingováním společností a v rámci toho využívá i svoje vlastní know-how, svůj expertní systém (technickou kybernetiku), něco jako se třeba používá na předpověď počasí. Jsou schopni s určitou přesností v daleko širších skutečnostech (celého trhu, mediální pozice firmy a dalších skutečností) dělat nějaké predikce. Je to však pouze něco, co vám vymezí prostor a zpřesní váš názor na konkrétní investici. V tomto jsou velmi dobří.

Můžete říci něco o lidech, kteří se ve Vaší firmě věnují obchodování?

Máme čtyři makléře. Například pan Balaš je špičkový odborník na zahraniční trhy, máme inženýrku Škvorovou, inženýra Poláka, což jsou lidé, kteří pracovali v První investiční a v IPB. Těmito lidmi jsme náš tým velmi posílili. Inženýrka Škvorová spravovala několikamiliardové fondy pro municipální sféru. Tito lidé by měli v budoucnu restrukturalizovat portfolio do nějaké konzervativnější podoby.

Jaké jsou Vaše osobní zkušenosti z kapitálovém trhu?

Já nepůsobím na kapitálovém trhu, ve firmě jsem spíš v úrovni vlastnické a já si na toto najímám kvalifikované a špičkové lidi.

Co Vás inspirovala k založení KTP? Byl to Váš nápad?

Ano, byl to můj nápad. V podstatě jsem si pro něj dojel do Ameriky a v té době (1995-96) jsem obdivoval elektronické obchodování firem jako je Charles Schwab. Něco takového tady chybělo. Jenom elektronika ale nic neřeší, internetové aplikace totiž nejsou retailovým řešením, proto jsme přistoupili k řešení prostřednictvím pobočkové sítě.

Čemu jste se věnoval před tím?

Nedělal jsem nic významného.

Podle informací z médií jsou v současnosti klientské cenné papíry uloženy na jednom účtu v SCP. Budete je někdy rozdělovat na jednotlivé účty individuální klientů?

My máme vlastní evidenci individuálních portfolií, které jsou však vedena na jednom účtu. Důvodem pro to je především výše poplatků SCP. Toto řešení však rozhodně není nestandardní, je běžně využíváno ve vyspělých zemích. Tento způsob evidence používáme již šest let.

Jakým způsobem jste dospěli k výši garantovaného výnosu, který jste v minulosti nabízeli klientům?

Vycházeli jsme z predikce našich možností, z odborného posouzení toho, co je realistické dosáhnout naším investováním. My jsme tuto garanci odstranili, dneska to může zůstat v rovině našich investičních cílu, nemůžeme to publikovat jako garanci. Na jednu stranu to respektujeme, my jsme tím však vždy spíše vyjadřovali naši angažovanost na výnosu pro klienta. Myslím, že podobná angažovanost obchodníka na výnosu klienta by prospěla celému trhu. Prodělat někomu peníze je velice jednoduché, vymluvíte se na klesající trhy či jiné faktory. Podle mého názoru je velice dobré, pokud je obchodník angažován na klientově výnosu, aby byl motivován dosahovat výnosů.

Naše investiční cíle jsme vždy v historii naplňovali, v naší historii za těch šest let nenajdete problém. O tom, že je to náhoda, můžete mluvit rok, dva, ale ne šest let. To není náhoda. Takže dnes negarantujeme, ale firma běží dál, my v podstatě neustále zvyšujeme bilanční sumu a klientskou bázi.

Zodpověděl tento rozhovor i některé vaše otázky? Na co byste se pana Takáče zeptali vy? Podělte se o své otázky a názory na tento rozhovor s ostatními.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 9. 2001 8:59, *

Článek byl dobrý, ale leckteří diskutéři tady stojí za houby. Prostě čím hůř tím lépe, co takhle mít ze života radost a nenechat se otrávit blbou náladou. Za všechno si totiž můžete sami, když se dobrovolně necháte zmanipulovat médii. Teprve tenhle článek nám dal možnost objektivního pohledu - a já mam ráda objektivní zprávy.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2001 17:57

Važení, myslím, že když chceš bít psa, vždy si hůl najdeš. Chvilku tu situaci pozoruji a už se do té firmy naváži snad každý, i ten co prodává housky. KCP tam tancuje min tři měsíce (narozdíl od PI ) a dala zprávu, která je myslím jasná. Kdo by měl situaci ve firmě znát lépe než majitel či statní orgán, který se tam hrabe měsíce vrchem spodem.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

KTP Quantum

3. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Významnou firmou se během šestileté existence stal náchodský obchodník s cennými papíry KTP Quantum. Soustředili jsme o ní všechny dostupné dokumenty.

KTP Quantum: Pokuta a co dál?

31. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

KTP Quantum: Pokuta a co dál?

Pokutou 2,5 milionu korun skončilo správní řízení Komise pro cenné papíry se společností KTP Quantum. Společnost nepodala rozklad a rozhodnutí se stalo pravomocným. Ale možná jde jen... celý článek

KTP Quantum se vrací

25. 7. 2001 | Petr Vykoukal

KTP Quantum se vrací

Stačilo několik zpráv v médiích a KTP Quantum přestalo nabízet na internetu i prostřednictvím dealerů svůj produkt, který garantoval minimální výnos 14 procent. Během tohoto týdne začal... celý článek

Partners Financial Services