Dárek nám všem

Dárek nám všem
Co se to děje? Nová grafika, nové služby - co to Peníze dělají? Že by měnová reforma? Ale ne, něco mnohem jednoduššího - Peníze slaví, protože dnes jim je právě rok!
 Tomáš Prouza, ředitel společnosti Peníze

Pokud jste dnes na Peníze zavítali před sedmou hodinou, nic jste nezpozorovali - vše bylo při starém. Od 7:00 je ale všechno jinak. Proč? Jednoduše proto, že Peníze mají první narozeniny. Na svět přišly 4. září 2000 v sedm hodin ráno, a tak nám nedalo, abychom nezachovali tuto ranní tradici. Přiznávám, že je to zvláštní pocit, dlouhé měsíce na něčem pracovat a dojít až na konec cesty. Najednou utichne šum hlasů, nikdo už se s nikým nepře a všichni jen tiše sledují hodinky. A poté už jen jedno jediné stisknutí klávesy - a Peníze jsou na světě. No a samozřejmě následuje přípitek. Loni to byla jednadvacetiletá Chivas Regal (a nikoho asi nepřekvapí, že po probdělé noci jí nikdo v sedm ráno příliš nevypil). Co to bude letos? V době, kdy píšu tyto řádky, ještě nevím - kolegové ovšem slibují překvapení.

Všechno je jinak

Nová podoba Peněz není změnou pro změnu, ale vychází z přání řady z vás a z podrobných analýz toho, co na Penězích hledáte. Když jsme loni v létě s Tomášem Skřivánkem připravovali první podobu Peněz, soustředili jsme se především na zpravodajskou část. Dominantou úvodní stránky byly naše zprávy, analýzy a testy, zatímco informace o produktech se většinou objevovaly až na dalších stranách. Ovšem s tím, jak rostl počet finančních produktů, kterým se věnujeme (od akcií až po životní pojištění), jsme začali potřebovat na úvodní stránce více místa. Výsledkem je to, co vidíte na svých monitorech.

Úvodní stránka je mnohem členitější - a možná bude chvíli trvat, než si na ni zvyknete. Najdete na ní především Téma dne, hlavní článek, který pro vás připravuje náš redakční tým. Vedle něj je Produkt dne, jeden z téměř třinácti tisíc finančních produktů, které u nás najdete. Novinkou je také Zaostřeno na…, upozorňující na zajímavou kauzu finančního světa. Pravým opakem Zaostřeno na… jsou Aktuality, krátké zprávy a informace o žhavých novinkách z velkého finančního vesmíru i z mikrokosmu našeho serveru.

Novou podobu má i zpravodajství, které jsme pro lepší orientaci rozdělili do dvou částí. V Osobních financích najdete především články týkající se toho, jak nakládat s penězi v běžném životě, kde si je půjčit, kam je uložit, jak si zajistit bydlení a zdali dětem platit za známky. V sekci Investice pak najdete analýzy, rady a doporučení, týkající se kapitálového trhu, a to jak od nás, tak i z pera řady předních odborníků. Stále platí, že vás nebudeme zahrnovat kvanty nesouvisejících zpráviček, ale pečlivě vybranými a zpracovanými tématy. Za Penězi navíc nestojí žádná distribuční společnost, která by propagovala jen některé fondy, pojišťovny či stavební spořitelny, takže si vždy můžete být jisti, že dostáváte pravdivé a nezkreslené informace.

Postupně se budou měnit i další sekce serveru a samozřejmě se přizpůsobíme i vašim přáním. Pokud se vám něco nelíbí nebo byste chtěli něco změnit, napište nám. Diskusní fórum je vám k dispozici pro připomínky i pro pochvaly. Nejzajímavější nápady navíc po zásluze odměníme :-)

Kdo za to může?

Především pět otců zakladatelů. Dva z nich - šéfredaktor Tomáš Skřivánek a Petr Vykoukal - byli prvními autory Peněz, druzí dva - programátoři Marek Teiml a Jiří Smutný - se již více než rok věnují stavbě a neustálému vylepšování Peněz po technické stránce. A já? To ostatní - především kupování pizzy, vaření čaje, rozdávání tatranek ke snídani a podobně důležité práce.

Po úspěšném startu loni na podzim začaly přicházet posily. První z nich byl Tomáš Hampl (přestavte si, že se v jedné firmě tři lidé ze šesti jmenují Tomáš), který se věnuje analýzám a řídí rozvoj Peněz (takže řada dnešních změn serveru je založena právě na jeho analýzách :-).

Postupně rostl i redakční tým. Tomáš Skřivánek si přinesl řadu zkušeností z Mladé fronty a z Týdne, Petr Vykoukal z Hospodářských novin. Další redaktory jsme našli především na VŠE Praha, kde studovali ekonomickou žurnalistiku. Jmen, které se na Penězích objevily, je poměrně hodně, ale rád bych poděkoval zejména Michalu Hazimu (našemu odborníkovi přes banky a právo), Dušanu Hradilovi (neúnavně zanášejícímu na web všechny změny podmínek bankovních i jiných produktů a služeb), Lukáši Půdovi (který se vedle psaní věnuje také naší sekci online prodeje finančních produktů), Lence Fialové a Evě Hníkové (které se na peníze dívají pohledem životních situací) i Tomáši Jančovi (našemu akciovému expertu, který bohužel odešel studovat do Ostravy). Nejnovější posilou redakce je Lucie Kařízková, která se uvedla velmi čteným i diskutovaným seriálem o platebních kartách a reportáží o tom, jak si koupit vysokoškolský titul (kterou vysílala také TV Nova).

Řada z vás se také setkává s Alenou Urubkovou, naší obchodní a marketingovou ředitelkou. Všichni ji máme velmi rádi (nic jiného nám nezbývá, když nás živí :-). Kromě obchodu se velmi ráda věnuje i dobrému jídlu a vínu, takže se vždy těšíme na její kulinářské historky. Mluvit o jídle umí opravdu poeticky.

Musím zmínit ještě dvě další jména - Kateřinu Beranovou, naši dobrou duši řešící s přehledem všechny administrativní starosti, a Honzu Mihelku, nejnovější posilu programátorského týmu (a autora nové grafické podoby Peněz).

Děkuji vám všem, že na Peníze chodíte, že čtete naše články, dělíte se o své názory v diskusních fórech, využíváte naše informace o finančních produktech a pomáháte nám splnit to, co jsme si vytkli jako náš cíl: že Peníze.CZ potřebujete celý život. Děkuji všem kolegům za to, že každý z nich posunul Peníze o kus dál. Pro mě osobně to byl nezapomenutelný rok, za který děkuji jim i vám všem, se kterými jsem se mohl díky Penězům setkat osobně nebo alespoň zprostředkovaně přes monitor.

S obligátním přáním rostoucích trhů, vysokých úroků, levných půjček a nízké inflace,


Tomáš Prouza
ředitel společnosti Peníze a.s.

Své názory na nové Peníze i na to, co bychom měli změnit, rozšířit či přidat, pište prosím zde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 67 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 9. 2001 20:20, smutnak

Souhlasim s predchozim, vzdyt NN pouziva nejake cca dve, tri procenta. To nema cenu s nimi ztracet cas.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 9. 2001 13:53, SkrivanekT

Zajímavá změna - bud se s ní asi muset chvíli sžívat, ale první dojem je dobrý. Je vidět, že neusínáte jako jiní.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (67 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services