Je Newton Euro nejlepší?

Je Newton Euro nejlepší?
Odkupy za 641 milionů korun zakončily poslední prázdninový týden tuzemské podílové fondy. Celkově v průběhu léta poklesl majetek pod jejich správou o 8,4 miliardy korun.

Fondy čelí vlně odkupů, klesá majetek pod správou a celkový počet podílníků. Podívejte se, jak hodnotíte schopnosti jednotlivých správců v našem hlasování o spokojenosti, které najdete u profilu každého jednotlivého fondu.

Procentuálně nejvyšší spokojenost vyjadřujete s fondem Newton Euro (profil, názory) – spokojeno s ním je plných 87 procent uživatelů. Podobně úspěšnou bilanci – 80 procentní hladinu spokojenosti vykazuje také "teamový kolega" Newton Praděd (OFNTNPRA). A jak jsou na tom s vašimi hlasy nejznámější fondy? Se Sporoinvestem ISČS (OFSISSPI) jste spokojeni z 61 procent, s IKS Dluhopisovým (profil, názory) z 58 procent. Více fanoušků než odpůrců má ještě IKS peněžní trh (profil, názory) a Sporobond ISČS (OFSISSPB). Mínusové výkonnosti volatilnějších fondů fondů, fondů akciových a smíšených se projevily také ve vašem hodnocení. Zřejmě proto nepřekvapí, že na chvostu tabulky nejoblíbenějších fondů najdete PPF smíšený (OFPPFSMI) (meziroční výkonnost mínus 43 procenta, IKS světových indexů (za poslední čtvrtrok pokles o čtrnáct procent), Pioneer Trust (meziroční výkonnost –38 procent) a Sporotrend ISČS (OFSISSPT) s meziroční výkonností –33 procent. Tyto fondy mají momentálně mezi uživateli serveru jen deset až patnáct procent fanoušků.

Co nás čeká na podzim?

Září až polovina listopadu jsou spolu s jarními měsíci z hlediska obchodu a marketingu nejvýhodnější dobou pro uvádění novinek. Jen pro připomenutí – v minulém roce touto dobou odstartovaly čtyři novinky - Globaltrend FF (OFSISFF) a Eurotrend (OFSISEUR) z dílny Investiční společnosti České spořitelny, konkurenční IKS Komerční banky do boje ve stejném čase nasadila fond světových indexů (profil, názory) a fond fondů (profil, názory). Zatím si úspěšněji vedou fondy IKS. Součet majetku pod správou v případě dvojice IKS dosahuje 540 milionů korun, fondy ISČS obhospodařují o 223 milionů méně (dohromady nyní 317 milionů korun). Očekávání, se kterými obě investiční společnosti loni do ringu nastupovaly, nebyla naplněna ani z poloviny. Například v ISČS předpokládali, že každý z fondů bude koncem roku 2000 obhospodařovat 200 až 300 milionů korun.

Letos bude seznam novinek podstatně skromnější. Investiční společnost České spořitelny bude jako novinku inzerovat svůj Sporoplán (Koncem srpna jsme otestovali, jak ho umějí prodávat přepážkoví pracovníci – přečtěte si článek Felix neexistuje!, nové logo a jméno. Opravdovou novinku pravděpodobně na trh uvede jen IKS KB. I když její nové fondy stále ještě nejsou schválené Komisí pro cenné papíry, v IKS věří, že se jim během měsíce až dvou podaří na trh uvést dvojici garantovaných fondů.

Odliv z Restitučního fondu

Nejvíce – 353 milionů korun - odplynulo z Restitučního fondu IPB (OFPISRES). Během jedenácti měsíců, které uběhly od otevření, poklesl majetek pod správou fondu o bezmála šest miliard korun. (Graf vývoje majetku pod správou Restitučního fondu najdete zde. O čtvrtinu, v absolutních číslech o 126 milionů korun, poklesl majetek v Mezinárodním akciovém fondu ŽB-Trustu (OFZBTMAF). Před dvěma měsíci – v době otevření – spravoval majetek za 1,15 miliardy korun, nyní je to jen o trochu více než polovina (622 milionů korun). V desítce fondů s největším úbytkem majetku najdete ještě Sporoinvest (OFSISSPI) a tři další fondy ISČS, tři zástupce má také IKS Komerční banky a jednoho První investiční. Podívejte se, které fondy se na úbytku majetku pod správou podílely.

Nejvyšší čisté přílivy vkladů oznámil IKS peněžní trh (profil, názory) (+ 25 milionů korun), IKS světových indexů (profil, názory) (+15,4 milionu korun) a ŽB – Sporokonto (profil, názory) (+13 milionů korun). Kladné přírůstky majetku vykázalo koncem srpna jen devět fondů. Půl milionu korun nových investic získal Akro Eurotech (profil, názory). Hodnota majetku spravovaného fondem tak vzrostla na necelých šest milionů korun. Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Chcete-li se podívat na prodeje a odkupy blíže, poslouží vám ještě:
statistika prodejů
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Dolů a ještě níže

Týdenní výkonnosti akciových a smíšených fondů jsou záporné. Za poslední měsíc poklesl majetek připadající na jeden podíl v akciovém fondu v průměru o šest procent, za poslední čtvrt rok poklesl majetek každého podílníka v průměru o 22 procent Týdenní výsledky v černých, tedy kladných číslech, zapsaly fondy fondů, fondy dluhopisové a peněžního trhu. Více najde v přehledu výkonností podle kategorií.

Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 1,68 procenty fond fondů První investiční (OFPISFF) a Sporotrend ISČS (OFSISSPT). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Nejvíce, přes 1,9 procenta, ztrácel ŽB akciový (profil, názory) a ČSOB světový akciový (profil, názory). Všechny "minusové" fondy najdete v tabulce nejnižších výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

O čem podle vás vypovídá hlasování o spokojenosti s fondy? Jsou dobré výsledky jen prací PR oddělení investičních společností, nebo opravdu vypovídají o vaší spokojenosti? Myslíte, že na podzim přijdou na trh nějaké další, zatím utajované, novinky? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2001 10:23, PetrV

Taky se mi ho na strankach komise nepodařilo najít...

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 9. 2001 11:56, TGP

Pro mě jsou podobné hlasovací statistiky docela zajímavou informací, stejně jako názory ostatních uživatelů k produktu, o který mám zájem. Není nad to, poslechnout si zkušenosti ostatních.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 1 komentář

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services