Pohřeb jako dividenda

Pohřeb jako dividenda
Za časů našich dědečků bývaly akcie většinou krásnými uměleckými díly. Ve věku počítačů je ale všechno jinak.

Za časů našich dědečků bývaly akcie většinou krásnými uměleckými díly. Železnice na nich měly vláčky, strojírenské závody krásné rytiny svých továren, pivovary chmel. Dneší elektronická doba však listinných akciím nepřeje. Například akcie českých podniků obchodovaných na burze fyzicky vůbec neexistují, jsou to pouze záznamy v databázi Střediska cenných papírů. Hlavním důvodem je snaha o co nejvyšší rychlost vypořádání obchodů na burzách. V některých zemích se z historických důvodů nedostali až tak daleko. Například ve spojených státech sice také existují elektronické registry, ale můžete si požádat o jejich fyzické vydání. Listinná podoba akcií však komplikuje jejich případný prodej, takže v dnešní době bývá podobná žádost spíše výjimečná. Taková akcie však může být hezkým dárkem. Například akciích producenta kreslených pohádek pro děti Walta Disneyho jsou vyobrazeny různé postavičky z jeho filmů. Některé americké automobilové společnosti zase dávají zarámované akcie své firmy lidem, které si koupí jejich automobil.

Kromě běžných akcií je možné se setkat s dalšími druhy, které se liší především v právech s nimi spojených. Nejčastější asi budou prioritní a zaměstnanecké. Prioritní akcie mají, jak už z jejich názvu vyplývá přednost, a to především při výplatě dividend. Za tuto přednost však musí její majitel něco obětovat, většinou tedy držitelé těchto cenných papírů nemohou hlasovat na valné hromadě. V českých podmínkách se s nimi moc nesetkáte, většinou tyto akcie dostali v průběhu privatizace od státu obce nebo některé nadace. Na vyspělých trzích však bývají běžné. Drobní akcionáři většinou nemívají zájem příliš zasahovat do řízení společností a tak se raději "spokojí" s vyšší dividendou. Zaměstnanecké akcie také spojují výhody s jistými omezeními. Mohou je totiž vlastnit pouze současní a někdy i bývalí zaměstnanci společnosti. Většinou je možno je kupovat za nominální hodnotu a za určitých podmínek pak bývá možné je prodat za běžnou tržní cenu. Díky omezením spojených s jejich prodejem se však příliš nepoužívají a většina velkých firem dnes svým pracovníkům prodává za zvýhodněnou cenu běžné akcie, které však smějí prodat až po uplynutí lhůty, která může být několik měsíců, ale i let.

Jako majiteli akcie máte nárok hlasovat na valné hromadě, v případě ukončení činnost společnosti dostanete zpět likvidační zůstatek a především máte nárok na podíl na zisku – dividendu. Většinou je, vyplácena v hotovosti – vložil jsem do firmy hotovost, tak chci zisk také hotově. Někdy by ale výplata hotovosti mohla ohrozit další fungování podniku a tak se vám může stát, že dostanete dividendu v naturáliích. Jedna česká panelárna tak svým akcionářům z kupónové privatizace nabídla jako podíl na zisku panel. Mnohem absurdněji ale zní nabídka jednoho skotského krematoria. To svým akcionářům totiž nabídlo kremaci zdarma.

Máte doma nějaký listinný cenný papír? Má větší hodnotu sběratelskou nebo tržní? Dostali jste letos nějakou dividendu? Nebyla by kremace zdarma výhodnější? Napište nám svůj názor.

Psáno pro časopis Redhot.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services