Léto ve znamení balíčků

Léto ve znamení balíčků
Trend letošního léta je jasný – balíček sestavený z vlastních fondů, a to podle ochoty jednotlivých klientů podstupovat riziko. IKS prodává Felixe, SIS začala v červenci nabízet Sporoplán a ČSOB Investiční program.

Jedná se o projev nové strategie investičních společností, které se snaží přilákat k pravidelným investicím do fondů hlavně tu část drobných klientů, kteří jsou měsíčně schopni spořit jen poměrně nízké sumy a jinak by jinak zvolili penzijní připojištění nebo kapitálového životního pojištění. Podívejme se na jednotlivé nabídky podrobněji.

Sporoplán (Spořitelní investiční společnost)

Možnost investování do pěti základních kombinací tří vybraných fondů SIS (ISSIS). Klient může od poloviny července na přepážkách všech větších poboček České spořitelny vyplnit jednoduchý písemný test, který mu doporučí nejvhodnější z pěti základních variant Sporoplánu, a to v závislosti na délce investice a ochotě podstupovat rizika kolísání kurzů. Každá z pěti variant (od konzervativní až po dynamickou) je kombinací akciového Globaltrendu FF, dluhopisového Sporobondu (OFSISSPB) a Sporoinvestu (OFSISSPI), který je fondem peněžního trhu. Minimální výše úložky činí tisíc korun měsíčně. Je možné zvolit i zajišťovací fázi, kdy je před koncem dohodnuté doby investování postupně převáděn akciový podíl v Globaltrendu do stabilnějšího Sporoinvestu. Všechny potřebné smlouvy s jednotlivými fondy podepisuje klient najednou a může je kdykoliv změnit, případně podíl v některém z fondů odprodat.

Felix (IKS Komerční banky)

Jeho typy - krátkodobé, dlouhodobé a pravidelné - se prolínají. Pro krátkodobý je doporučován IKS peněžního trhu (OFIKSPT) (horizont měsíců) a IKS Dluhopisový (OFIKSDL) (horizont let), pro dlouhodobé investování je doporučován IKS dluhopisový a IKS fond světových indexů (OFIKSFSI) namíchaný v poměru 75 procent dluhopisů a 25 procent světových indexů. Práh minimální investice je pět tisíc korun, na opakovanou investici stačí pět set korun.

Felix má určen standardní poměr rozdělení investice mezi fondy, je ale možné si "nastavit" vlastní kombinaci (např. 50:50).

ČSOB investiční program (OB Invest)

Možnost investování do šesti fondů nebo jejich kombinace: Peněžní trh (OFOBICPT), Dluhopisový (OBICDL) a tzv. "profily" Konzervativní (min.1 rok), Vyvážený (1-3 roky), Růstový (3-5 let), Dynamický (nad 5 let). Investuje se jednorázovými či trvalými příkazy k úhradě (při trvalém příkazu je minimálně pět set korun na jeden každý fond. Dané fondy mají svá čísla účtů.

ČSOB používá malý test ("ČSOB investiční profil", pět otázek), po výběru otevře klientovi ČSOB investiční účet, z něhož je přístup k více než 400 fondům spravovaných celosvětově skupinou ČSOB/KBC. Při využití jiných (zejm. přímo KBC) fondů je ale "technologie" komplikovanější a počáteční investice je nejméně pět tisíc korun.

Který z popsaných balíčkových produktů se vám zdá nejzajímavější? Myslíte, že klienti České spořitelny budou využívat Sporoplánu? Nebo většina zůstane u Sporožira, termínovaných vkladů a Sporoinvestu? Napište své zkušenosti a názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2001 16:21, milovník Sporoplánu

Ne, argumenty mi nedosly. :-) Moje posledni myslenka byla, ze o kvalite rozhodne jediny clovek: klient. Ani ja ani ostatni autori o tom rozhodovat nebudou. Proto jsem nevidel prilis smyslu o tom "ktery balicek je nejlepsi" diskutovat. Sama otazka je polozena provokativne a dokonce bych rekl, ze spatne. Spravne by asi mela znit: ktery balicek je nejlepsi pro koho? A ted jsem rukavici zvednul. Takze kdyz uz tady odpovidam, odpovim i na ostatni pripominky: Nepisu s carkama a s hackama, protoze jsem stara pocitacova skola, kdy internet cesky neumel a dokonce dnes nekdy neumi. Pak je lepsi psat bez diakritiky, protoze tu precte kazdy. Malokdo vsak precte zmrseny text, kdyz se podari cestinu spatne kodovat). Takze to omluvte. (poznama k me cestine). Sporoinvest bude mit vynos okolo inflace a pravdepodobne nad vynosem terminaku (ty jsou obvykle pod inflaci, ze ano). Vyrazne nad inflaci se muze dostat jedine ojedinele (rok 1999). Podobne hospodarske podminky se snad (dikybohu) nebudou opakovat. (poznmka PJ ke Sporoinvest a vynosu terminaku u teze matky). Kdo chce mit vynos vyrazne nad inflaci, musi mit nervy a trpelivost investovat jinam nez do penezniho trhu (treba do dluhopisu ci jeste lepe akcii). Privatizacni fondy si mohl zalozit kazdy a nemuzu prijmou argument, ze investicky s priv. fondy z toho maji nejake zvlastni vyhody. Proste si je zalozili, zatimco jini to neudelali a timto vysvetluji svou mensi konkurenceschopnost. A zrizeni privatizacnich fondu bylo vlastne obrovskym testem duveryhodnosti investicni spolecnosti. Leckery akcionar/podilnik by mohl vypravet. A v tomto testu duveryhodnosti ISCS (SIS) obstala na vybornou. (poznamka ke kuponovym fondum). pj-telekom pise, ze je hospodarska krize (pry tomu akorat nikdo tak nerika) a tim snad zduvodnuje vykon pioneer trustu. Odpovim otazkou: a jaka je ve svete nezamestnanost? a ktere ekonomiky vykazuji pokles HDP. Kde je extremni inflace? Z vyspelych ekonomik takovou ekonomiku neznam. Soudim, ze zadna krize neni. vykon PT se neda omluvit. A co se da delat? Bohuzel ted uz nic. Klientum doporucuju si to pamatovat. Nekdo psal o tom, ze se nesetkal s dostatkem informaci o Sporoplanu na pobocce CS. Ja se priznam, ze jsem se nesetkal ani s zadnou propagaci. Budou propagovat, az si budou jisti, ze to bude umet nekdo prodat. (poznamka k informovani). Proc jste se napr. neinformoval na infolince? A kdosi se ptal, jak funguje zajistovani ve Sporoplanu. Jednoduse: napr. po sedmi letech pravidelneho investovani do akcii se automaticky prestane do akcii investovat. Vase investice bude smerovat pouze do penezniho trhu. Mezitim se vase podily z akciove casti ale i z dluhopisove casti portfolia budou postupne (2 roky) prevadet do penezniho trhu a nakonec mate vsechno ve sporoinvestu a je to pripraveno k pouziti bez rizika kolisani trhu. Verim, ze jsem timto hozenou rukavici zvedl a ze jsem ji take dokazal pevne udrzet. A jeste jednou opakuju, ze o kvalite rozhodne klient. Diskutovat muzeme donekonecna.

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 8. 2001 13:27, Baronlempl

Nemám dostatek informací k posouzení jednotlivých balíčků. Všechny tři banky to jistě nedělají z lásky k bližnímu. Chtějí určitě, aby jim dcerky více vydělávaly. Pravidelnými měsíčními přesuny stokorun vydělávají dokonce přímo. Pokud však zabrání lidem v páchání úplných pitomin (kapitálové životní pojištění, investiční životní pojištění, finanční letadla...), dělají souběžně i veřejně prospěšnou činnost.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services