Nebojte se dividend

Nebojte se dividend
Letošní léto na pražské burze, alespoň z pohledu dividend vypadá hezky. Čtyři ze sedmi podniků obchodovaných ve v segmentu SPAD vyplácejí dividendy. A hlavně, protože u většiny z nich nejde o moc peněz, určitě vás potěší zjištění, že pro jejich obdržení nemusíte udělat téměř nic.

Doby krátce po skončení kupónové privatizace, kdy většina podniků vyplácejících dividendy hledala alespoň nějaké kličky, jak si výplatu peněz akcionářům zjednodušit, jsou pryč. Dnes se již nemusíte pro svých 16,50 z pěti akcií Staré prádelny Špinavá voda a.s. trmácet přes celou republiku, abyste si je nechali v účtárně firmy vyplatit v hotovosti. Moderní společnosti věnují svým akcionářům náležitou péči. Dividendy již většinu zasílají poštovní poukázkou, kterou vám proplatí na každé poště. Pokud toužíte po zaslání peněz na účet, stačí o to většinou požádat. V některých případech je však tato možnost přístupná pouze právnickým osobám, jindy je zase závislá na výši zasílané částky. Větším problémem může být, pokud již dávno nebydlíte na adrese uvedené ve Středisku cenných papírů. To je totiž jediný kontakt, která na vás společnost má. Pokud jste se přestěhovali, ale k datu schválení dividendy měli v SCP starou adresu, budete muset "svůj" podnik kontaktovat a domluvit se na dalším postupu. Firma již totiž všechny adresy má (potřebovala je k valné hromadě), takže dodatečná změna adresy v SCP na situaci nic nemění.
Své výnosy nedostanete ve výši, která byla schválena na valné hromadě, ale po zdanění. O to se postará sama vyplácející společnost a vy se tak nemusíte zatěžovat žádným daňovým přiznáním.

"Kolik že to dostanu?"

Z podniků obchodovaných v segmentu SPAD vyplácel dividendu každoročně za poslední tři léta jedině Philip Morris (bývalý Tabák Kutná Hora). Až letos se situace trochu zlepšila, přidali se další tři – Český telecom, České radiokomunikace a ČEZ. Jediným z dividendových nováčků o jehož výnosech má smysl mluvit jsou Radiokomunikace, které vyplatily 395 korun hrubého na akcii, jejíž kurz se v okamžiku nároku na dividendu pohyboval okolo 590 korun. Šlo však vlastně o převod zisku z prodeje majority v Radiomobilu na akcionáře, a tudíž se nedá očekávat, že by se Rádio stejně pochlapilo i příště. U ostatních se ale o nějakém velkém výnosu mluvit nedá, náš telekomunikační monopol nadělil svým akcionářům sedm korun padesát na kus, což při kurzu 365 korun (v době schválení dividendy, dnes je to pouhých 260) představuje přibližně dvě procenta hrubého. Na podobné úrovni jsou i dvě koruny na akcii od našeho energetického téměř monopolu. Jedinou stálicí, která by asi potěšila i rentiéry z dob našich babiček, je Philip Morris. Výše jeho dividend se pohybuje stabilně okolo osmi set korun čistého ročně, což při současném kurzu okolo šesti tisíc korun za akcii představuje nějakých 13 procent. Díky pravidelné dividendě je tento titul velmi populární mezi portfoliomanagery penzijních fondů.

Koupili byste si akcie jen proto, abyste dostávali dividendy? Myslíte, že by se z toho dalo žít? Podělte se s ostatními o své zkušenosti a názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 8. 2001 9:50, TGP

Ne, že také Bondinvest vyplácí svým podílmníkům dividendy. A pravidelně.

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 8. 2001 4:17, Feudál

Jednoduše proto, že ještě nějaké mají...

Zobrazit celé vlákno

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services