Fondů ubývá, poplatky rostou, odkupy pokračují

Fondů ubývá, poplatky rostou, odkupy pokračují
Připravujete nový fond, nebo u toho starého chcete změnit statut a poplatky? Pokud si myslíte, že změny jsou k lepšímu, udělejte to v létě! Máte naději, že váš krok zaujme média a zprávě se dostane výrazně více publicity, než v jiných ročních obdobích.

Okurkovou sezónu ke komunikaci nejvíce využívá IKS Komerční banky. Její tisková mluvčí vydává jednu tiskovou zprávu za druhou. V uplynulém posledním úplném týdnu července byly tři. Jedna oznamovala splynutí IKS Eurobondového fondu s mnohonásobně větším IKS Dluhopisovým (profil, názory), druhá znovuzavedení vstupního poplatku u dvojice fond fondů (profil, názory) a fond světových indexů(profil, názory) a třetí pololetní hospodářské výsledky společnosti.

Myšlenka dobrá, časování špatné

Rozeberme si zprávy IKS podrobněji. Kromě klesajících kurzů akcií a miliardových odkupů, především z postkuponových fondů, jsou to opravdu jediné události z fondového byznysu stojící za zaznamenání. Eurobondový fond IKS vznikl na konci roku 1997 s jasnou vizí a strategií: „investovat bezpečným způsobem do zahraničí a předejít tak riziku znehodnocení tuzemské měny“. Fond vznikl půl roku po úsporných balíčcích a prudkém oslabení české koruny. Pamětníci si jistě vzpomenou, že ekonomové a publicisté před čtyřmi roky prognózovali možnost dalšího oslabení tuzemské měny. Fondu se zanedlouho podařilo získat pod správu více než sto milionů korun. Další oslabení měny ale - bohužel pro podílníky fondu a naštěstí pro nás ostatní – nenastalo. Naopak, kurz koruny se začal vracet na původní předkrizovou úroveň. Ve vztahu s německou markou, respektive eurem, se koruna stala ještě silnější než před jarem 1997. Výkonnost fondu v důsledku toho stagnovala a nový podílníci nepřicházeli. Výsledkem bezmála čtyřletého působení fondu na tuzemském trhu je směšné zhodnocení o 0,07 procenta. (závěrečný kurz před splynutím 1,07 koruny) a sedmdesát dva milionů korun pod správou. Není proto divu, že IKS se rozhodla fond sloučit s o několik řádů větším (1,18 miliardy korun pod správou) a násobně úspěšnějším dluhopisovým fondem zaměřeným doposud především na tuzemské tituly.

Zajímavostí je, že s myšlenkou založit fond orientovaný na zahraniční dluhopisy si již nějakou dobu pohrávají ve Spořitelní investiční. S ohledem na konzervatizmus klientů této společnosti, na rostoucí deficit obchodní bilance i státního rozpočtu, a tedy na zvyšující se ohrožení tuzemské měny, lze předpokládat, že pokud se v SIS do zahraničních dluhopisů skutečně pustí, bude jejich fond úspěšnější, než čerstvě pohřbený IKS Eurobondový.

Kolik by měl stát akciový fond?

Nákup podílových listů fondu fondů a fondu světových indexů IKS stojí od konce minulého týdne 0,9 procenta z hodnoty investice. Doposud byly fondy na přepážkách Komerční banky k mání bez poplatku, na jaře, před vyhlášení nulových poplatků, měly na vstupu tři procenta. Ke snížení vstupního poplatku u Globaltrendu FF a Eurotrendu na 1,5 procenta přistoupila před šesti týdny také Spořitelní investiční. Domnívám se, že znovuzavedení vstupního poplatku, byť v podstatně redukované výši, je správným krokem. Vstupní poplatek totiž v očích laika odlišuje akciové fondy daleko lépe než statut a investiční strategie od fondů peněžního trhu. Poplatek napomáhá definování investičního horizontu a je hrází proti nahodilému vstupování a vystupování z fondu. Účinnost poplatkové hráze je nejviditelnější na fondu Pioneer Trust. Ani přes rok trvající pád kurzu (aktuálně se pohybuje pod nominální jednou korunou) nepřiměl podílníky v masovějším měřítku ke zvednutí kotev a odchodu z fondu. Vstupní poplatek 5,5 procenta je fondu poměrně pevně poutá a činní z nich dlouhodobé investory. Tím nechci říci, že poplatková politika Pioneeru je dobře nastavená, jen konstatuji, že u akciového fondu má nějaký vstupní poplatek být.

Nákupy, prodeje a výkonnost

Odkupy podílových listů postihly především postkuponové fondy. Přes osm set padesát milionů korun vybrali investoři z Restitučního fondu První investiční (OFPISRES). O 125 milionů korun menší portfolio má IKS Globální (profil, názory), devadesát dva milionů korun odplynulo ze Sporoinvestu (OFSISSPI). Na čtvrté příčce je s mínus 27 miliony korun Mezinárodní akciový fond ŽB-Trustu (OFZBTMAF), na páté s mínus deseti miliony Pioneer Trust (profil, názory). Deset fondů s nejvyšším úbytkem majetku najdete v této tabulce .

Na radostnějším konci tabulky, mezi fondy s nejvyššími přílivy nových investic, vytrvale kralují fondy IKS Komerční banky (profil, názory). V uplynulém týdnu se mezi trojici IKS Dluhopisový (profil, názory) (+12,6 milionu korun), IKS Peněžní trh (profil, názory) (+10 milionů korun) a IKS fond světových indexů (profil, názory) (+5 milionů korun) opět prodralo jen Sporokonto ŽB-Trustu (profil, názory) (+9 milionů korun). Na konci první desítky se s půl milionem korun nových investic umístil akciový fond První investiční (profil, názory). Top ten nejvyšších čistých prodejů je zde.

Nový správce – OB Invest – fondu Patria evropský akciový (OFPATEA) zřejmě svědčí. Stal se totiž fondem s nejvyšším týdenním zhodnocením (+0,81 procenta) přesto, že kurzy podobně zaměřených titulů, s jedinou výjimkou PPF smíšeného (OFPPFSMI), padaly. Zbývající fondy z desítky s nejvyšší výkonností jsou výlučně peněžního trhu a dluhopisové. Možná překvapivě se do jejich výkonnosti zatím nestačila negativně promítnout zvýšená mezibankovní úroková sazba. Podívejte se, které fondyzhodnotily majetek nejvíce!

Devíti z deseti fondů s nejhorší týdenní výkonností propadl kurz za týden o více než dvě procenta. Na výsledku se podepsaly další ztráty světových akciových trhů. Index Nasdaq se znovu po čtyřech měsících propadl pod dva tisíce bodů. Nejhůře dopadly Globaltrend FF (-3,01 procenta) a ČSOB světový akciový (profil, názory). Podívejte se na ostatní fondy se špatnou týdenní výkonností .

Více se dozvíte z našich tabulek. Zde je najdete všechny pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Jak vysoký vstupní poplatek považujete u akciových fondů za únosný? Které kategorie fondů by se měly prodávat zcela bez poplatku? Nebo považujete za výhodnější výstupní poplatky? Účtují si tuzemské investiční příliš mnoho za správu? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services