Co se čtvrt milionem?

Co se čtvrt milionem?
Od nepaměti se lidstvo zabývá otázkou, jak nejlépe zhodnocovat vlastní majetek. Podobnou otázku klade ve svém posledním vydání časopis Ekonom. Nejlepší portfolio jsme navrhli také my.

Čtvrt milionu je hodně peněz. Když se ale rozhodnete tuto sumu investovat, zjistíte velmi brzy, že zástupy privátních bankéřů, toužících vaše jmění spravovat, rozhodně nepřiletí. Pro ně je to málo peněz, nehledě na to, že při přímém investování do akcií nelze tuto sumu s rozumnými náklady dostatečně diverzifikovat. Proto jsme pro Ekonom doporučili portfolia sestavená výlučně z podílových fondů.

Na současném vysoce volatilním trhu doporučujeme investovat do rizikovějších smíšených a akciových fondů postupně. Plánovanou investici navrhujeme nejprve přesunout do fondu peněžního trhu s nulovými vstupními a výstupními poplatky (Sporoinvest, IKS peněžní trh, Peněžní trh První investiční (OFPISPT), Union peněžní trh (OFUNIPT)) a zainvestovávání do jiných fondů rozložit na přibližně čtyři až šest měsíců. Jen tak lze podle našeho názoru předejít krátkodobému znehodnocení okamžitě po zainvestování. Stabilizaci a obrat trendu kapitálových trhů směrem k růstu očekáváme až v závěru roku.

50 000 korun

Největší část plánované investice – cca. 35 tisíc korun, doporučujeme rozložit konzervativním způsobem do balíčkových produktů – nejspíše do Sporoplánů Spořitelní investiční společnosti (ISSIS). V nich jsou zastoupeny fondy Sporoinvest (OFSISSPI), Sporobond (OFSISSPB) a Globaltrend FF (OFSISFF), dominanci v portfoliu by měly mít první dva. Zbytek investujeme do IKS světových indexů (OFIKSFSI). V tuzemsku je po problémech fondu Akro Svět (OFAKRSVT) jediným fondem s pasivní investiční strategií orientovanou na hlavní světové akciové indexy. Příjemný je také nízký 0,9 procentní vstupní poplatek. Poplatky by ale při pětileté investici již neměly hrát příliš velkou roli.

100 000 korun

Polovinu, tedy padesát tisíc korun, doporučujeme opět rozložit konzervativním způsobem do balíčků – do Sporoplánů Spořitelní investiční nebo do Felixe IKS Komerční banky. Za dalších třicet tisíc doporučujeme nakoupit podobně jako v předešlém případě fond světových indexů IKS. Za zbylých dvacet tisíc korun portfolio obohacujeme o fondy zaměřené na dluhopisy rozvíjejících se zemí. To je kategorie, kterou tuzemští správci zatím nenabízejí. Například fondy ABN Amro mají práh první investice právě jen dvacet tisíc korun. Za pozornost z jejich nabídky stojí například dluhopisový ABN Amro Global Emerging Markets (ZFABNEMB). Má sice vyšší tříprocentní vstupní poplatek, ale dosahuje často více než deseti procentního ročního zhodnocení.

250 000 korun

Šedesát tisíc vkládáme, stejně jako v předešlém případě, do balíčků SIS nebo IKS KB. Stejnou částku investujeme také do velmi kvalitně řízeného ING Českého fondu obligací (ZFINGCFO), jenž investuje do kvalitních, likvidních obligací denominovaných v českých korunách. Padesát tisíc vkládáme do v předešlém portfoliu zmiňovaného dluhopisového ABN Amro Global Emerging Markets (ZFABNEMB). K investicím do dluhopisů na rozvíjejících se trzích nás vede fakt, že stále vynášejí podstatně více než dluhopisové fondy zaměřené na země Eurozóny a Spojených států. Za šedesát tisíc kupujeme dva z globálních akciových fondů s dlouhou historií existence portfolio managementu (s výměnou portfolio managera bere za své i celá historie fondu), například KBC Equity Fund World (ZFKBCEFW) a na stabilní necyklický sektor farmacie a zdravotnické techniky orientovaný Parvest World Health (ZFPARWOH). Zbývajících osm procent portfolia, tedy dvacet tisíc korun, vkládáme do rizikového, potenciálně ale velmi výnosného, indexu Nasdaq. Jako nejsnazší cesta k nákupu tohoto indexu se nám jeví KBC Equity Fund NASDAQ (ZFKBCEFN). Tento fond prodávají v ČSOB a práh minimální investice je srovnatelný s tuzemskými fondy.

Jak by jste modelová portfolia postavili vy? Zapomněli jsme na něco zajímavého? Máte nějaký tajný tip? Podělte se o své názory s ostatními čtenáři.

Své názory můžete připsat také přímo k zmiňovaným fondům, stačí, když kliknete na jejich ticker. U všech fondů (stejně jako u ostatních produktů) můžete svou spokojenost či nespokojenost vyjádřit také hlasováním.

Psáno pro časopis Ekonom.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 106 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2001 16:08, Baronlempl

Krásné! Takové názory jsou třeba publikovat. A pořád dokola.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 7. 2001 11:21, Baronlempl

Beru. Nechť Vámi získaní uvedou ve variabilním symbolu svoje rodné číslo a ve specifickém symbolu Vaše rodné číslo. To víte, bude jistě mnoho položek, tak abych se v tom vyznal.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (106 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services