Odklad privatizace akciím "Rádia" neprospívá

Odklad privatizace akciím "Rádia" neprospívá
Prudkým poklesem včera reagovaly akcie Českých radiokomunikací na zprávu, že vláda odložila o dalších několik týdnů rozhodnutí o jejich privatizaci. Investoři tak dávají najevo, že další čekání na nového vlastníka firmě (ani její hodnotě) nesvědčí.

Česká vláda vhodný okamžik k prodeji majority v Českých radiokomunikacích jednoznačně propásla. Zatímco ještě před dvěma lety se dalo mluvit o několika vážných zájemcích ochotných zaplatit desítky miliard korun, dnes vláda přemlouvá jediného zájemce (konsorcium Deutsche Bank a TeleDanmark), aby zaplatilo alespoň dvanáct miliard. V mezičase sice stát získal nějaké peníze na daních z prodeje majority v Radiomobilu a svého podílu na dividendách, mohlo to však být lepší. Například Deutsche Telecom, který byl ještě před dvěma lety favoritem některých členů vlády, ztratil vzhledem k získání majority v Paegasu zájem se privatizace účastnit, a tak zůstal pouze jediný potenciální kupec. Tím je TeleDanmark, který již před lety získal více než dvacetiprocentní podíl ve společnosti a také s Radiokomunikacemi založil telekomunikačního operátora Contactel. Ten je navíc se svou mateřskou společností tak provázán, že pro ostatní zájemce by mohl představovat problém, jak s tímto podílem naložit. To nahrává Dánům, kteří do konsorcia přibrali Deutsche Bank. Ta chce získat část firmy, která je zaměřena na televizní a rozhlasové vysílání. Banka chce tyto aktivity v budoucnu přeprodat britské společnosti Crown Castle.

Není všechno zlato, co se třpytí…

To, co bylo donedávna považováno za nejhodnotnější aktiva společnosti (a argument pro její vysokou cenu), může být v budoucnu jejím největším problémem. V Paegasu již nemají Radiokomunikace majoritu a tento podíl je tak obtížně ocenitelný a pro strategického partnera bez valného významu. Radiomobil je sice ziskovou společností, další rozvoj mobilní sítě a nutnost investovat do sítí třetí generace znamená, že dividendy určitě ještě dlouho vypláceny nebudou. A navíc, přestože je Paegas významným zákazníkem Radiokomunikací, nemá na tuto skutečnost podíl ve firmě žádný vliv. Druhý mobilní operátor bude kupovat své služby u toho, kdo je nabídne nejlevněji.

Dalším často zmiňovaným hodnotným aktivem je padesátiprocentní podíl ve společnosti Contactel. Ta však zatím zdaleka nenaplňuje očekávání a generuje jednu obrovskou ztrátu za druhou a je otázkou, jestli na tom zpožděná liberalizace telekomunikačního trhu v Čechách něco změní. Před nedávnem firma oznámila propuštění možná až jedné desetiny zaměstnanců, což má za cíl snížit obrovské náklady, které dosahují téměř dvojnásobku tržeb. Pokud se i po uvolnění trhu v příštím roce situace společnosti nezmění, stane se z ní pouze přítěž, která požírá peníze. Navíc se objevují spekulace, zdali společnost vůbec na trh retailových telekomunikačních služeb vstoupí.

Ať bude rozhodnutí vlády jakékoliv, mělo by být rychlé. Přestože se současný management snaží společnost restrukturalizovat a výrazně snížit počet zaměstnanců, chybí firmě jasná vize budoucnosti. Bez vlastníka, který určí další směr, kterým se firma vydá, bude její tržní hodnota dále klesat, což jistě pro vládu (natožpak daňového poplatníka) není dobrá vyhlídka. Jasno by mohlo být už za tři týdny, kdy bude privatizace Radiokomunikací opět na pořadu jednání vlády.

Související odkazy:
České radiokomunikace
Contactel
Radiomobil

Investovali byste v současnosti do akcií "Českého rádia"? Myslíte si, že dvanáct miliard za majoritu v této firmě je málo? Podělte se o své názory s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services