Čím novější fond, tím vyšší odkupy?

Čím novější fond, tím vyšší odkupy?
Česká spořitelna si udělala ve stahování peněz z postkuponových fondů prázdniny a tuzemské podílové fondy díky tomu nezaznamenaly žádné razantní úbytky majetku pod správou. Čisté odkupy v řádu čtyř desítek milionů korun připadají především na vrub Restitučního fondu a bohužel i loni založených fondů fondů a fondů akciových.

Malá schopnost prodávat podílové listy se – zdá se – může někdy vyplatit. Alespoň údaje o vývoji v podílových fondech ve druhém červencovém týdnu k této úvaze svádějí. Zatímco fondy Spořitelní investiční (ISSIS) - Globaltrend FF (OFSISFF) a Eurotrend (OFSISEUR) – minulý týden získaly jako obvykle pár stovek tisíc nových investic (růst majetku pod správou je výrazně za očekáváním managementu Spořitelní investiční), stejně starým, ale doposud v prodejích výrazně úspěšnějším fondům IKS Komerční banky (profil, názory) – světových indexů (profil, názory) a fond fondů (profil, názory) – uteklo ze správy v minulém týdnu 35,6 milionu korun , respektive 15,6 milionu korun. Oba fondy se v úbytku majetku zařadily hned za Restituční fond (OFPISRES). Odkupy za 35 milionů korun představují u fondu světových indexů dvanáctiprocentní zmenšení portfolia.

Prodávat, je jedno komu

Typicky sezónní chování, vlastní především fondům peněžního trhu, projevující se s takovouto razancích na akciových fondech, ke všemu ještě na prudce klesajícím trhu, svědčí podle mého o jediném: o schopnosti přepážkových pracovníků Komerční banky prodávat fondy, bohužel všech a každému, bez ohledu na investiční horizont a rizikový profil. Jaký to rozdíl proti pobočkám České spořitelny, kde často musí zájemce bojácného úředníka přesvědčovat, že chce právě akciový fond a ne Sporoinvest (OFSISSPI). Při pohledu na objem majetku spravovaného ve jmenovaných fondech, (Globaltrend FF + Eurotrend 333,7 milionu korun, fond světových indexů + fond fondů 551 milionů korun) nezbývá než konstatovat, že prodejní výsledky IKS KB jsou přes velikost odkupů stále výrazně lepší než konkurence.

Spolu se Sporoplány – propracovanějšími ale marketingově pravděpodobně hůře zabalenými obdobami Felixe (na vybraných přepážkách České spořitelny jsou k dispozici již od pondělí 9. července) – se v září dočkáme reklamní kampaně na nové jméno investiční společnosti. Současný název SIS (Spořitelní investiční společnost) nahradí v polovině září jméno ISČS (Investiční společnost České spořitelny). Úvaha o tom, že SIS okopírovala úspěšný produkt konkurence není na místě. O balíčcích namíchaných prakticky v libovolném poměru z různě zaměřených fondů hovoří lidé ze SIS již léta, nejstarší projekty uvedení produktu na trh jsou čtyři roky staré... Spíše než z plagiátorství je na místě nařknout SIS z neakceschopnosti.

Fondy v druhém červencovém týdnu

Podívejme se ale na ostatní, spíše neradostná čísla z minulého týdne. O odkupech, kterým dominuje Restituční fond a dvojice fondů IKS jsme již mluvili. Které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely? Podívejte se! Na opačném konci tabulky mezi nejúspěšnějšími vytrvale kralují IKS Dluhopisový (profil, názory) (+36 milionů korun), IKS Peněžní trh (profil, názory) (+31 milionů korun). Doplňuje je ŽB Sporokonto (profil, názory) (+23 milionů korun). Na konci první desítky se s 223 tisíci korun umístil investAGe AG2000 (profil, názory). Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Kurzy podílových listů akciových fondů poklesly za poslední týden v průměru o 4,8 procenta. Čelo tabulky fondů s nejnižším zhodnocením obsadil s více než desetiprocentním propadem Akro Eurotech(profil, názory), následovaný Sporotrendem SIS (OFSISSPT) a 1. IN akciovým (profil, názory). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejnižší týdenní výkonností.

Fondů s kladným týdenním zhodnocením je jen sedm. Kromě fondů dluhopisových a peněžního trhu je mezi nimi i jeden akciový - ČSOB český akciový (OFOBICAK). Žádný div, že v tabulce nejvyšších výkonností najdete i tři fondy s nejmenší ztrátou.

Více než další slova o aktuálním vývoji v českých podílových fondech vypoví naše tabulky. Zde je najdete všechny pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

Kdo podle vás první vymyslel balíčky – Spořitelní investiční nebo IKS Komerční banky? Budou ostatní s podobným produktem následovat? Dočkáme se na podzim nějakého nového fondu? Napište svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 7. 2001 19:21

Na tom opravdu není nic tajného. To musíte přece vědět nejlépe pane Janečku z Pioneeru, a ne se neustále skrývat pod mail pj@telecom.cz.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 7. 2001 9:03, Sejk

Jenže tak to je vždycky. Třeba Akro má výborné fondy, ale špatnou distribuční síť. Proto prodává desetitisíce a SIS miliony. Navíc její sporofondy jsou klasický masový produkt, což třeba takový Pioneer není - i když OVB dělá všechno proto, aby byl, protože ta provize z prodeje je více než lákavá.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services