Portfolio manažeři: nemusí pršet, stačí, když je zataženo

Portfolio manažeři: nemusí pršet, stačí, když je zataženo
Ono výše uvedené a mírně poupravené přísloví velmi dobře vyjadřuje náladu portfolio manažerů: všichni se připravovali na obvyklý letní odliv peněz, ale řada domácností zřejmě dovolenou zrušila - žádné masivní odlivy peněz se nekonají.

Oficiálně sice čisté prodeje českých podílových fondů v minulém krátkém týdnu činí mínus 472 milionů korun, to ale jen kvůli České spořitelně (profil, názory). Ta pokračuje ve stahování svých peněz z trojice postkupónových fondů Spořitelní investiční (ISSIS) a již více než měsíc tak cloumá statistikami. Tentokrát byl na řadě SIS Český (OFSISCES), ze kterého spořitelna vybrala 579 milionů korun.

Pokud bychom zanedbali vliv tohoto kroku spořitelny, dostali bychom na první červencový týden velmi neobvyklý obrázek - do českých fondů během těchto tří dnů přibylo 107 milionů korun. Největší přírůstky (61 milionů korun) vykázaly jako obvykle fondy peněžního trhu, následované překvapivě fondy akciovými s plus 29 miliony korun. Na třetím místě jsou fondy dluhopisové s necelými 24 miliony korun a na čtvrtém fondy fondů s 13 miliony korun. Jedinou skupinou s odlivem peněz jsou fondy smíšené (mínus 19 milionů korun), a to především kvůli výběrům z postprivatizačních fondů (takže alespoň někdo na dovolenou opravdu jede).

Zůstaneme-li ještě chvíli u jednotlivých skupin a podíváme-li se na ně lupou výkonnosti, dostaneme čísla velmi příjemná: vzhledem k výraznému růstu zahraničních akciových trhů se minulý týden dařilo především fondům fondů, které v průměru vykázaly zhodnocení 2,41%. Poněkud hůře, především kvůli neúspěchu českých akcií v minulém týdnu, si vedly fondy akciové s průměrným zhodnocením 1,79%. Věrny svému jménu na půl cesty zůstaly fondy smíšené s 0,76%, zatímco fondy dluhopisové a peněžního trhu se dostaly jen těsně nad nulu, se zhodnocením 0,07% a 0,05%.

Tolik tedy jednotlivé skupiny fondů. A co jednotlivé fondy?

Z pohledu výkonnosti lze říci jediné - kdo byl minulý týden ve světě, vydělal, kdo byl v českých akciích nebo investoval konzervativně, nemá důvod k radosti. Celkem šest fondů překonalo týdenní výkonost 2,5%, první z nich, ČSOB světový akciový (profil, názory), vykázal dokonce růst o 3,43%. Za ním následovaly Akro Svět (profil, názory), SIS Globaltrend (OFSISFF), IKS fond fondů (profil, názory), IKS fond světových indexů (profil, názory) a akciový fond První investiční (profil, názory).

V červených číslech byly minulý týden netradičně pouze tři fondy - Akro Obligace (OFAKROB) s mínus 0,21% a dvojice fondů Newton KSIO I a II, které nedávno převzala do správy společnost Newton (profil, názory).

Seznam fondů s nejvyššími čistými prodeji musí působit vrásky především vedení Spořitelní investiční společnosti. První čtyři místa totiž drží fondy konkurenční IKS KB (profil, názory) a fondy SIS jsou teprve na pátém, sedmém, osmém a devátém místě. První místo si drží fond IKS peněžního trhu (profil, názory), základ všech Felixových balíčků, následovaný IKS fondem světových indexů, IKS dluhopisovým (profil, názory) a IKS fondem fondů.

Páté místo s čistými prodeji ve výši 12 milionů korun obsadil konzervativní fond SIS Merkur a na šestém místě je nejlepší fond peněžního trhu na českém trhu, ŽB-Sporokonto (profil, názory) - tento fond je na prvním místě žebříčků výkonnosti fondů peněžního trhu od jednoho týdne až po dva roky. Za ním následují podle čistých prodejů SIS Sporoinvest (OFSISSPI), Sporobond (OFSISSPB) a Sporotrend (OFSISSPT) a na desátém místě je po delší absenci v této tabulce Pioneer Trust (profil, názory). Uvidíme, jestli se podaří IKS udržet toto silné postavení i poté, co na trh vstoupí SIS se svým Sporoplánem. Na pobočkách spořitelny bude k dispozici již od dnešního dne, větší reklamní kampaň se dá očekávat v září - a pak uvidíme.

V číslech bychom samozřejmě mohli ještě dlouho pokračovat, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si tabulky s jednotlivými výsledky:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

A konečně
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Co myslíte Vy? Má SIS šanci na trhu najít dostatek volných peněz? Nebo už se všichni zamilovali do Felixe a Sporoplány přijdou vniveč? Dejte nám vědět!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2001 9:54, Baronlempl

Nejsem samozřejmě schopen odhadnout, jak dopadne souboj SIS s IKS. SIS však poslední dobou vrší chybu na chybu (nesmyslně přízemní zastavení odkupů Sporotrendem v dubnu, poplatkový zmatek). Není mi jasné, zda mají úplně jasno ohledně Sporoplánu. ČS SIS také nepomohla ztahováním peněz v nejnevhodnější době (já vím o příčině současného odlivu peněz ze SIS - ale většina z těch, co odliv postřehnou, nemá ponětí o příčině a vezme to jako zápornou informaci). Situace v ČS a SIS by se změnila k lepšímu, kdyby někdo silný koupil Erste. Větší naději v souboji tedy dávám podle současného stavu IKS.

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 4 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Partners Financial Services