Revoluce v peněžence?

Michal Hazi | 2. 7. 2001
Revoluce v peněžence?
Nejmladší mobilní operátor Oskar nedávno představil novou službu Platby z mobilu. Kapesní telefon by se díky ní měl stát plnohodnotným platebním nástrojem každého z nás. O podobných projektech se ve světě již mluví dlouho. Možnosti nabízené v rámci pilotního projektu jsou navíc zatím poměrně omezené.

Nová služba, která by měla umožnit pohodlné a bezpečné placení, je spojením mobilního telefonu a platební karty. Údaje o kartě vložíte do telefonu, který se pak sám stane danou kartou. Takový telefon je pak možné použít jako platební nástroj. Alespoň tolik zjednodušeně praví teorie.

Aplikace je zatím nabízena pouze ve spolupráci s Komerční bankou (BAKB) (Oskarův zákazník tedy musí vlastnit platební kartu KB) a platit je možné pouze za Oskarovy služby. Můžete uhradit fakturu za telefon, složit či navýšit zálohu na další služby, aktivovat roaming a volání do zahraničí. Samozřejmostí je také dobití jakékoliv Oskarty. Výsledek každé operace je potvrzen textovou zprávou. Služba je tak svou současnou nabídkou podobná aplikaci, kterou Oskar i další operátoři provozují v některých bankomatech. Příjemné na ní je, že její používání není zatím zpoplatněno, a to jak na straně Komerční banky (transakce se účtuje jako platba za zboží), tak Oskara (neplatí se SMS zprávy odeslané aplikací).

Jak to funguje

Protože aplikace je podobně jako GSM Banking postavena na SIM Toolkitu, musíte mít telefon, který tuto funkci podporuje. Pokud takový telefon máte, stačí si už jen objednat speciální SIM kartu. Oskar slibuje výměnu do dvou dnů a zatím je prováděna zdarma. Telefonní čísla a textové zprávy ze staré SIM karty si můžete nechat přehrát ve značkových obchodech. Po vložení nové SIM karty do telefonu se v menu objeví položka "Oskar", která ukrývá nabídku mobilní platební karty.

Na SIM kartu je dále třeba uložit informaci o čísle bankovní karty, datu platnosti a v případě embosované platební karty také kontrolní kód CVV, který naleznete v podpisovém proužku na zadní straně karty. Údaje se ihned po uložení zakódují a není je možné zobrazit – pouze vymazat.

Jednotlivé transakce se provádějí výběrem příslušné položky menu a následným zadáním PINu platební karty. Nakonec je zpráva s požadavkem šifrovaně zaslána do autorizačního centra, které potvrdí platnost údajů o kartě. Pokud bude mít klient na účtu v bance dostatek prostředků, proběhne transakce během několika minut. V opačném případě dostane zprávu s upozorněním, že operace nebyla provedena.

Placení z mobilu si můžete vyzkoušet pomocí tohoto programu.

Platby z mobilu nejsou na rozdíl od GSM bankingu komunikačním kanálem s bankou. Není tedy možné zjistit zůstatek bankovního účtu ani zadat trvalý příkaz k úhradě. Tato služba zatím funguje pouze jako elektronická platba nahrazující platební kartu, a to ještě pouze pro platby za služby Oskara.

A co budoucnost?

Pro další existenci služby bude rozhodující, jak ji přijmou zákazníci a zda obchodníci projeví zájem se na této službě podílet. Podle zástupců Oskara si zatím nechaly SIM kartu vyměnit "řádově stovky až tisíce zákazníků". Jiné zdroje tvrdí, že skutečný počet uživatelů služby se pohybuje spíše v několika málo stovkách. Časový horizont dalšího rozšíření aplikace na další banky a služby nedokázali zástupci Oskara upřesnit. Služba má šanci na rozšíření pouze tehdy, pokud nabídne jednoduché a praktické využití, což však rozhodně bude muset být více než pouhé placení služeb souvisejících s mobilním telefonem.

Další vývoj může pokračovat v několika směrech. Jedním z nich by mohly být služby nahrané přímo na SIM kartě, například objednávání či rezervace vstupenek. Některé londýnské kluby již takovou platbu umožňují, dovnitř vás pustí až ve chvíli, kdy na telefonu ukážete sms zprávu se správným kódem. Další variantou je mobil jako náhrada platební karty, s možností placení v obchodech. Ty k tomu budou potřebovat speciální terminály, nebo budou muset být ochotny akceptovat potvrzení platby e-mailem či textovou zprávou na mobilní telefon. Zatímco v reálné světě asi tato varianta moc uplatnění nenajde, ideální by mohla být při placení na internetu. Obchodník dostane pouze potvrzení o provedení platby, ale nedisponuje citlivými údaji o platební kartě.

Časový horizont dalšího rozšíření aplikace na další banky a služby nedokázali zástupci Oskara upřesnit. Služba má šanci na rozšíření pouze tehdy, pokud nabídne jednoduché a praktické využití, což však rozhodně bude muset být více než pouhé placení služeb souvisejících s mobilním telefonem.

Spojení platební karty a mobilu však nemusí být jen v podobných aplikacích. Karetní asociace Europay nedávno prezentovala vizi využití vysokého množství mobilů mezi obyvateli v Evropě k zajištění vyšší bezpečnosti plateb kartami. Při každé transakci vám bankovní automat či platební brána zavolá na váš mobil a vyžádá si potvrzení operace zadáním PINu či jiného kódu. Především u internetových plateb by to mohla být cesta, jak ověřit, zdali kartou platí její skutečný majitel.

Domníváte se, že propojení mobilů s platebními kartami má budoucnost? Použijete Oskarovu aplikaci vy? Těšíme se na vaše názory!

Na článku spolupracoval Petr Vykoukal.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services