Nekonečný medvědí příběh

Nekonečný medvědí příběh
O indexovém investování bylo již napsáno hodně. Statistika říká, že akciové indexy vyspělých kapitálových trhů rostou dlouhodobě asi o dvanáct procent ročně. Nic na tom nezmění ani razantní nárůst technologických akcií v posledních letech, ani jejich následný pád. Navíc je známo, že většina aktivně řízených fondů není schopna dlouhodobě index překonat (poplatky, určitá hotovost v portfoliu).

V posledních letech se v USA i v Evropě právě kvůli vysokým transakčním nákladům značně rozšířilo pasivní, indexové investování. Pokud někdo vstoupil počátkem devadesátých let do fondu, kopírujícího některé významné akciové indexy (např. široký americký index SP500, index amerických technologií Nasdaq, či německý DAX30) a podařilo se mu na jaře 2000 vystoupit, nemůže litovat. A nemusí litovat ani když na svou investici "zapomněl", protože i dnes jsou tyto indexy znatelně výše než na začátku devadesátých let.

To vše platí pro velké a likvidní trhy USA a Evropy. Jak by však dopadl pasivní investor, který by se rozhodl kopírovat oficiální index pražské burzy PX50 ?

Sedm let stále dolů

Oficiální index pražské burzy cenných papírů PX50 byl zaveden 5.4.1994 při příležitosti prvního výročí zahájení obchodování. Výchozí hodnota indexu byla stanovena na 1000 bodů. Index PX50 pak byl zpětně propočten od 7.9.1993.

Na prvním grafu je index PX50 ve vybrané společnosti. Americké blue-chips zastupuje nejstarší akciový index světa Dow Jones Industrial Average (DJIA), který se skládá ze třiceti nejdůležitějších podniků v USA a je stanovován již od roku 1897. Dále jsou zde indexy americké elektronické burzy Nasdaq. Jde o index Nasdaq composite, zahrnující přes 5000, většinou technologických titulů a jeho mladší bratr Nasdaq 100, který je tvořen stovkou vybraných podniků. Nakonec je zde index frankfurtské burzy DAX 30, který popisuje třicet německých blue-chips.

Srovnání akc.indexu PX50, německého indexu DAX30 a vybraných indexů USA

Vidíme, že index PX50 zahájil impozantně. V tomto případě šlo však pouze jen o spekulativní bublinu. Po jejím prasknutí se index PX50 pohyboval po nějaký čas "v lajně". Od roku 1997 pod vlivem ekonomických problémů začíná ztrácet půdu pod nohama a od té doby se již (až na krátkou býčí epizodu počátkem roku 2000, kdy se k nám částečně přenesla vrcholící technologická euforie) nevzpamatoval (i když se ekonomická situace zlepšila) a plazí se při ose x v uctivém odstupu od ostatních sledovaných indexů.

Můžeme namítnout, že zde srovnáváme nesrovnatelné. Jde přece o úplně jiné ekonomiky a bůhví jaká měla být reálná startovní cena českých akcií. To je sice pravda, ale nejde zde o absolutní hodnoty, ale o trend. A ten je u indexu PX50, ne-li medvědí, tak v lepším případě stagnující. Nicméně na druhém grafu jsou s naším indexem PX50 porovnávány akciové indexy srovnatelných zemí. Jde o akciový index varšavské burzy WIG a index burzy budapešťské BUX. Sestavu doplňuje opět německý index DAX30. Časovým počátkem je zde 1.září 1994, odkdy jsou dispozici údaje z maďarského a polského trhu a kdy se již příliš neprojevuje spekulativní bublina českého trhu.

Index PX50 zaujímá opět "s přehledem" poslední místo. Pozoruhodný je zde přitom značný výkon i volatilita maďarského indexu BUX. Není zde cílem spekulovat proč má český akciový průběh takovýto průběh, nakolik je zde vliv politický, ekonomický či dřívější netransparentnost trhu, neúcta k morálce a zákonům, nebo nedostatek kvalitních českých akcií. Jisté však je, že pasivní investor, který si nakoupil české blue-chips, aby přibližně kopíroval index PX50 (stačily ty akcie, které jsou obchodovány ve SPAD), nebo si zakoupil podílové listy Sporotrendu, nemá až do dnešní doby příliš důvodu ke spokojenosti.

Vybrané středoevropské akciové indexy

Nezbývá než věřit v lepší časy, nebo pasivně vůbec na českém akciovém neinvestovat. Je ovšem pravda, že náš akciový trh funguje příliš krátce a zlepšení může přinést náš vstup do EU. Doposud to však, hlavně ve srovnání s Maďarskem i Polskem, byl příběh opravdu tristní.

Mají kapitálové trhy Česka, Maďarska a Polska šanci? Myslíte, že po vstupu do Evropské unie trhy výrazně vzrostou? Napište nám co si myslíte.

Autor je spolupracovníkem redakce

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2001 10:31, Baronlempl

Mně se článek líbil a to, co jste musel upřesňovat panu Jančovi, jsem si dovodil sám. A to nejsem již tak bystrý. Navíc, naši "pasivní investoři" neví jací jsou investoři, natož potom aby je napadlo číst takové články. Oni čtou Blesk a nově Super...

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2001 18:05

Článek je dobrý, ale jednu důležitou věc opomíjí: co je vlastně motorem růstu akciových indexů. Pochopitelně hospodářský růst. Kde ekonomika stagnuje, tak stagnují i akcie. A jaké jsou nutné podmínky hospodářského růstu? Dobré fungování tržních institucí, protože bez nich trh fungovat nemůže. Kde instituce fungují špatně (kvůli korupci i z jiných důvodů), trh stagnuje a akcie též. Tip pro úspěšné indexové investování: podívejte se na adresu http://www.transparency.org/documents/cpi/2001/cpi2001.html, vyberte ze žebříčku prvních dvacet nejméně zkorumpovaných zemí a investujte do jejich indexů "across the board". Zbytku se obloukem vyhněte.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services