Rozbijeme prasátko?

Rozbijeme prasátko?
Letos se zvýšilo vodné a stočné, s příchodem léta už tradičně vzrostly ceny benzínu, od července zaplatíme více za plyn a za nájem. Ani České dráhy nechtějí zůstat pozadu a chystají nám překvapení v podobě dražších jednorázových jízdenek na září. A tak možná budeme muset rozbít prasátko, abychom vše zaplatili.

Energetický regulační úřad na počátku června rozhodl, že od 1. července vzrostou ceny plynu pro domácnosti o 11,7 procenta. Ale co to pro nás ve skutečnosti znamená? O kolik peněz vydáme více? Jak se promítne růst cen do míry inflace? Pro odpovědi na tyto a další otázky jsem se vypravila za Marií Huškovou na Český statistický úřad (ČSÚ).

Zjišťování přesného podílu zvýšení cen plynu na červencové inflaci provádí statistický úřad postupem, který by byl pro obyčejného smrtelníka poměrně komplikovaný. Museli bychom mimo jiné znát přepočtené váhy jednotlivých položek ve spotřebním koši, které ale nejsou běžně dostupné.

Složení spotřebního koše
stálé váhy
roku 1999
úhrn 1000,0
bydlení, voda, energie, paliva 236,4
potraviny a nealkoholické nápoje 197,6
doprava 101,4
rekreace a kultura 95,5
alkoholické nápoje, tabák 79,2
stravování a ubytování 74,2
bytové vybavení, zařízení domácností, opravy 67,9
odívání a obuv 56,9
pošty a telekomunikace 22,5
zdraví 14,4
vzdělání 4,5
ostatní zboží a služby 49,5

Pokud se spokojíme s přibližným výsledkem, stačí vědět, o kolik ceny vzrostou a jaký je podíl komodity ve spotřebním koši. Protože plynná paliva představují přibližně padesátinu spotřebního koše, vzroste červencová inflace oproti červnovému stavu v důsledku zdražení plynu o padesátinu z 11,7 procenta, tedy zhruba o 0,234 procenta.

Když se řekne inflace

Vláda na jejím základě valorizuje mzdy, důchody a sociální příjmy. Také nájemní i jiné smlouvy často zakotvují změnu finančního plnění v závislosti na vývoji inflace. Při statistickém vyjádření inflace se vychází z měření čistých cenových změn pomocí indexů spotřebitelských cen. Ke sledování vývoje indexů spotřebitelských cen, tedy životních nákladů, slouží spotřební koš.

Co házíme do spotřebního koše?

Na jedné hromadě zde najdeme dětské plenkové kalhotky, vstupenku na diskotéku, ledničku, sedmidenní autokarový zájezd do Španělska nebo třeba zahradní gril. Jedná se o soubor vybraných druhů zboží a služeb placených obyvatelstvem, který je rozdělen do dvanácti hlavních oddílů. V koši se nachází celkem 775 reprezentantů, z nichž každému je přiřazena určitá váha. Ceny jednotlivých druhů zboží a služeb zjišťují pracovníci statistického úřadu měsíčně v jednačtyřiceti vybraných okresech a v Praze, přímo v prodejnách, případně provozovnách služeb.

Generální úklid po sedmi letech

Na trhu se objevují stále nové výrobky a jiné naopak mizí, mění se váhy jednotlivých skupin výrobků ve spotřebě domácností. Proto se vývoj indexů spotřebitelských cen od roku 2001 sleduje na revidovaném koši, kde je základním obdobím prosinec 1999 místo předchozího prosince roku 1993. Došlo k úpravám cenových reprezentantů i vah jednotlivých skupin zboží a služeb. Například podíl potravin a nealkoholických nápojů poklesl o šest procent, naopak položka bydlení, voda, energie, paliva vzrostla ze čtrnácti na téměř čtyřiadvacet procent.

Do koše se dostalo i několik úplných nováčků. Patří mezi ně třeba mobilní telefony, celozrnný chléb, dálniční známka, plněná bageta, zábavná pyrotechnika či plastika očních víček. Kromě zachycení změn ve struktuře spotřeby by nový spotřební koš také měl umožnit slaďováníní naší metodiky se standardy Evropské unie. Mimo revizí, které probíhají po pěti až sedmi letech, zasahuje ČSÚ do struktury spotřebního koše minimálně, například pokud některý výrobek bez náhrady zanikne.

Která položka v poslední době nejvíce zatížila vaši kapsu? A co z vašeho rozpočtu ukrajuje největší díl - také je to bydlení a potraviny? Svěřte se nám se svými zkušenostmi.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 6. 2001 11:45, Baronlempl

Nevím, co je to testosteron, žiji sice bez této vědomosti celkem klidně, ale rád bych se vzdělal, prosím...

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 6. 2001 11:14, Baronlempl

"Výdaje narůstají úměrně s příjmem" C. Parkinson - zatím s tím nikdo nehnul.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services