Spořitelní peníze v hrsti, komerční holub na střeše

Spořitelní peníze v hrsti, komerční holub na střeše
Spořitelna minulý týden učinila další krok k získání peněz, které má v některých fondech SIS, zatímco IKS si může spokojeně mnout ruce. Zdá se, že Felix zatím slaví úspěchy. A brzy se asi dočkáme i garantovaného fondu.

Podíváme-li se na statistiku prodejů a odkupů minulý týden, můžeme se možná divit: zatímco akciové, dluhopisové, peněžní i fondy fondů v průběhu týdne přilákaly více peněz než kolik si jich investoři vybrali (o plus mínus dvacet milionů korun), fondy smíšené mají ve své kolonce u čistých prodejů mínus 327,5 miliónu korun). Kde se toto neobvyklé číslo vzalo? Restituční fond První investiční (OFPISRES) už má svůj velký exodus za sebou (minulý týden z něj odešlo již "jen" 85 milionů korun).

Viníkem této neobvykle vychýlené statistiky je Česká spořitelna. Spořitelna totiž vlastní ve třech postprivatizačních fondech - SIS Český (OFSISCES), SIS Výnosový (OFSISVYN) a SIS Všeobecný (OFSISVSE) - výrazný podíl. Snižování podílu České spořitelny na majetku těchto fondů je naplánováno dlouhodobě a první část této transakce proběhla již loni v prosinci. Své podíly spořitelna získala díky půjčce, kterou během první vlny kupónové privatizace nabídla DIKům. Zajištěním půjčky byla právě jejich investovaná kupónová knížka - a jak se dalo očekávat, pro řadu klientů byla půjčka v hrsti atraktivnější než jakési podivné akcie na střeše.

Pár set milionů korun v minulém týdnu je ale jen náznakem toho, co se bude dít v průběhu června. Podle informací SIS se objem majetku spravovaný třemi zmiňovanými fondy sníží z více než 11 miliard korun na přibližně 6 miliard. Poté bude zřejmě následovat chvíle klidu a poté bude spořitelna až do konce roku v prodeji svých podílových listů pokračovat.

Felix jede, garance se blíží

Tolik tedy SIS a její staré fondy. Větší pozornost ovšem v posledních týdnech budí IKS KB a především její netradičně pojatý balíček Felix. Podíváme-li se na statistiky nejprodávanějších fondů i fondů s nejvyššími čistými prodeji, uvidíme, že se Felix (podobně jako jeho bratranec Oskar) v českých domácnostech zabydluje. Fondy, tvořící v různém poměru Felixovy balíčky, tedy IKS Peněžní trh (OFIKSPT), IKS Dluhopisový (OFIKSDL) a IKS fond světových indexů (OFIKSFSI), obsadily druhé, třetí a šesté místo v tabulce nejprodávanějších fondů. Na nějaké větší soudy je samozřejmě ještě brzo, ale zatím se zdá, že i u finančních produktů platí - nekomunikujte příliš složitě, nezahlcujte lidi složitými grafy a odbornými slovíčky. Stačí, když jim dáte pocit, že to funguje - a přesně to reklamní kampaň IKS donekonečna opakuje.

IKS navíc bude zřejmě tou společností, která jako první z českých investičních společností na trh uvede garantovaný fond. Její management o tomto typu fondu mluví už několik měsíců - a stále intenzivněji. Právě garantované fondy jsou také námětem přednášky jednoho z manažerů IKS KB na nadcházející konferenci Investiční příležitosti 2001, jejímž mediálním partnerem Peníze.CZ jsou.

Hezká čísla

Chcete-li vědět vše podstatné o fondech v minulém týdnu, máte samozřejmě k dispozici naše přehledné tabulky (linky na ně najdete pohromadě na konci článku). Pro zajímavost ale vytahujeme alespoň několik málo čísel:

Trojicí fondů s nejvyšší týdenní výkonností jsou: PPF smíšený (OFPPFSMI), Akro mezinárodní akciový (OFAKRMA) a ŽB-akciový (OFZBTAC). (Teoreticky je na třetím místě Akro Svět (OFAKRSVT), ovšem vzhledem k jeho nejistému osudu jej v tomto komentáři vynecháme.)

Trojicí fondů s nejhorší týdenní výkonností pak jsou: Citicorp OPF akcií (OFCITAKC), PKIS Růstový (OFPKRU) a Akro Eurotech (OFAKRET).

Zatímco mezi fondy s nejvyšší týdenní výkonností patří fondy akciové a smíšené, trojku fondů s nejvyšší výkonností roční tvoří fondy mnohem konzervativnější: IKS Dluhopisový (OFIKSDL), ČSOB český dluhopisový (OFOBICDL) a IKS Plus Balancovaný (OFIKSPLS).

Trojicí fondů s nejhorší roční výkonností jsou Pioneer Trust (OFPIOPIO), PPF smíšený (OFPPFSMI) a Akro výnosový (OFAKRVYN).

V číslech bychom samozřejmě mohli ještě dlouho pokračovat, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si tabulky s jednotlivými výsledky:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

A konečně: Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Budou mít u nás garantované fondy úspěch? Co udělá Česká spořitelna s miliardami, které si vybere z fondů SIS? Kam budete investovat v následujících měsících? Podělte se s námi o své názory!

A nezapomeňte svými hlasy zvolit nejlepší web investiční společnosti. Můžete vyhrát i mobilní telefon nebo aspoň vděk své oblíbené investiční společnosti. I to se někdy může hodit!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2001 11:42, Baronlempl

Co si představujete pod pojmem "velmi bezpečný". Z příspěvku sálá víra, úhlavní nepřítel investora.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2001 20:27, CSrypatschek

Kam bych poradil ČS investovat miliardy z fondů SIS ?
1. Do funkčního přiměřeného nezávislého kontrolního útvaru a zrušit funkci závislého stranného ombudsmana, neboť je mi k smíchu a pláči zároveň.
2. Do znalostí a chování pracovníků drobného bankovnictví, neboť je to otřesné, co dosud předvádí.
3. Do masové aplikace čipové karty, aby se Česká spořitelna nemusela před klienty a před Poštovní spořitelnou stydět.
4. Výrazněji ( s bodem 3. ) podpořit nasazení moderních terminálů u obchodníků ( zvýšení bezpečnosti transakcí ) a vycouvat rychle ze smluv kde transakce jdou přes "žehličku" nebo el. terminál bez zadání PINu.
5. Do úřadoven s více než 3 pracovníky ( přepážkami ) instalovat samoobslužné elektronické platební terminály a tzv. sběrné boxy jako ostudu všude zrušit.
6. Posílit spolehlivostně a výkonnostně bankomatovou síť, tu však dále nerozšiřovat a prostředky věnovat spíše do kartového čipového programu viz výše. Spořitelna pak nebude muset v konečném dopadu ostatní vydírat s poplatkem za výběr ze spořitelního bankomatu.
7. Na nutné sjednocení software z různých aplikací už asi peníze nezbydou, budou muset o ně být pumpnuti postupně klienti.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services