Pracují pejsek s kočičkou pro Spořitelní investiční?

Pracují pejsek s kočičkou pro Spořitelní investiční?
Po hodnocení webů bank a stavebních spořitelen přišly na řadu investiční společnosti. Hned první z nich - Spořitelní investiční -, má stránky vysloveně podprůměrné. Jako by je vyrobila Čapkova zvířátka, jež neslavně proslula spatlaným dortem.

Věřte nebo ne, vždycky se snažím, s větším či menším úspěchem, nalézt na každém hodnoceném webu alespoň něco zajímavého a pozitivního. Správce a tvůrce prezentace umístěné na adrese Spořitelní investiční společnosti (ISSIS) se však rozhodl, že pro tentokrát to tak jednoduché mít nebudu.

www stránky finančních institucí
Připravili jsme pro vás cestopis po serverech na českém internetu. Týden co týden se podíváme na jednu finanční instituci a na jejich způsob prezentace na síti sítí. Hodnotíme vždy pět nejvýznamnějších firem daného oboru (banky, stavební spořitelny, investiční společnosti...), každý týden jednu. Poté (v šestém týdnu) bude následovat článek shrnující využití internetu daným odvětvím.
Hlavním hodnotitelem je Danuše Pecharová ze společnosti imProve, porotu serveru Peníze.CZ tvoří dvanáct osobností.
Adresa dnes hodnocených stránek:
www.sis.cz

Hned na úvod se načte stránka, která slouží jen jako rozcestník a na které se nedozvíte v podstatě vůbec nic o firmě, oboru podnikání ani o nabízených produktech. Slibný grafický nápad s interaktivní tabulkou zapomenete hned poté, co zjistíte, že jde jen o statický objekt na stránce. Hned vedle jsou totiž ty správné statické, textové, graficky nijak nezpracované odkazy směřující do dalších sekcí webu.

Podle známých hospodářských výsledků Spořitelní investiční společnosti bych očekávala, že firma s takovýmto finančním zázemím dokáže na internetu nabídnout něco zajímavého. S notnou dávkou ostražitosti a chlácholení se, že horší už to nebude, jsem vstoupila dále.

Dovolím si zde v tuto chvíli odcitovat jednoho z porotců, který hodnotil jeden z dřívějších webů. Určitě netušil, že jeho slova budou tak nadčasová: "Minimalistická grafika, postarší ovládání, puristicky zpracované texty. Tak trochu šanon, ve kterém možná najde, ale spíše ten, kdo se už vyzná." Tolik Tomáš Řehák. Mimochodem, hodnotil tehdy stránky ČS – stavební spořitelny

A já mohu jen doplnit: sis.cz je ukázkově podprůměrný web. Grafika nezaujme ani nápadem, ani provedením. Kromě obligátních – pro změnu modrých – rámců a archaického pozadí na stránce na grafiku v pravém slova smyslu nenarazíte. Pokud ovšem budete chtít za grafiku považovat tyrkysově stínované nadpisy kapitol, můžete být spokojeni.

Při návštěvě serveru by také uživatelé měli zdarma dostávat zvětšovací sklo nebo lupu, protože položky menu v levé části obrazovky jsou velmi obtížně čitelné. S menu také souvisí malý test pozornosti. Schválně, komu z vás se povede stejně jako mně náhodně generovat pokaždé jinou strukturu navigace a ztratit se úspěšně v jednotlivých nenavazujících úrovních prezentace?

Nekoncepčnost a uživatelskou nepřívětivost umocňují použité fonty. Texty totiž vypadají, jako když je dával dohromady pejsek s kočičkou ve stejný den, co pekli onen vyhlášený dort. Dokonce jsou některé texty a tabulky řešeny obrázkem. Nejenže se stránky načítají neúměrně dlouhou dobu, ale aktualizace jedné položky v tabulce znamená přemalovat celý obrázek!

Technické hodnocení
Doba testování:od 7. 6. 2001 10:47:12
do 7. 6. 2001 10:57:31
Počet testovaných odkazů:722
Nefunkční odkazy (interní): 2
Nefunkční odkazy (externí):9
Nefunkční záložky:0
Příliš objemné stránky (> 50 kB):131
Chybějící atributy:141
Stránky starší 180 dní:415
Stránky bez nadpisu:0

Ostatně, s aktualizací souvisí i celkový obsah stránek. Převážná většina obsahu a stránek totiž pochází z počátku května roku 1999. Od té doby se toho v technologiích a možnostech prezentací na internetu změnilo hodně, zde však rozhodně nic takového nehledejte. Stránky jsou statické, žádnou dynamičnost řešení zde neobjevíte.

Stejně špatné nebo možná ještě horší je to s informacemi a obsahem. Pokud byste hledali něco zajímavého, možná pro vás bude lepší dostavit se na pobočku a vzít si nějaké tištěné materiály. Ty by totiž mohly být alespoň přehledné.

Mnohomluvné, nestrukturované a neintuitivní texty na většině stran, to na vás čeká v této prezentaci. Server obsahuje poměrně rozsáhlé množství informací, ty však nejsou prezentovány tak, aby usnadnily procházení aplikace. Všechny texty včetně tabulek a použitých obrázků se dají přirovnat spíše k wordovému dokumentu, než k moderní webové prezentaci. Ostatně, stránky byly z Wordu přímo vygenerovány. Možnost jednoduchého hledání na serveru není rovněž součástí prezentace, natož pak rozšířené fulltextové vyhledávání.

Hodnocení webu porotou serveru Peníze.CZ (známky jako ve škole)
PDVIPJMJ VLaVLu VSMVJVíPVJVy průměr
informační hodnota-3 2322-32 34-2,67
grafika- 45 2,533-2 3,543- 3,33
celkový dojem- 34 2,522,5- 23 44-3,00
Vysvětlivky: PD - Pavel Daniel, Marketing & Media; VI - Vladimír Iliev, iStrategie.cz; PJ - Pavel Janeček, Pioneer; MJ - Martin Jaroš, Hospodářské noviny; VLa - Veronika Lamperová, Mona; VLu - Viera Lukáčová, Českomoravská stavební spořitelna; TŘ - Tomáš Řehák, Run Interactive; VS - Václav Strýhal, Bank Austria Creditanstalt; MV - Milan Vacík, Ami Communications; JVí - Jiří Vítek, MindShare; PV - Petr Vyhnálek, Globus; JVy - Jitka Vysekalová, Marktest
Slovní komentáře jednotlivých porotců najdete na speciální stránce.
---> Kdo jsou porotci serveru Peníze.CZ? Seznamte se s nimi <---

Pokud jste navštívili stránky Spořitelní investiční společnosti - jak se vám líbily, co jste na nich našli? Napište nám své zkušenosti a názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 54 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 6. 2001 21:54, cs-defence

Ale jděte ! Kdy to bylo ? (doufám, že ne včera :-)))

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 6. 2001 22:54, cs-defence

Nu, snad se tedy zároveň s novým designem finanční skupiny zalíbí i její weby...
CSdefence se nenamáhá tam, kde je to neopodstatněné - ale těší mě, že Vám občas unikne i nějaký objektivní úsudek-jako třeba zde.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (54 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services