Sdružení nesdružení

Sdružení nesdružení
Možná až pětina klientů zkrachovalých společností Private Investors a Online Investor se sešla na zakládající schůzi Asociace poškozených. Kromě vybírání příspěvků na další činnost nebyly podniknuty žádné kroky k tomu, aby sdružení mohlo začít jednat jménem svých členů.

Padesát metrů dlouhá fronta se táhla při registraci účastníků zakládající schůze Asociace poškozených Private Investors a Online Investor (APPI). Menza Vysoké školy ekonomické se během půl hodiny úplně zaplnila čtyřmi až pěti sty lidmi. Většina z nich byla oblečena jako kdokoliv z ulice, obleky a kravaty mělo jen několik z nich, milionoví klienti se asi neukázali. Byli tam spíše běžní občané, kteří chtěli investovat své peníze, nebo studenti, kteří si své peníze spravovali sami prostřednictvím Online Investora. U dveří do sálu stáli dva muži ochranky a zajišťovali, aby se dovnitř nedostal nikdo, kdo tam nepatří. Všichni, kdož prokázali, že byly klienty, jsou vpuštěni a dostávají stanovy a přihlášku do APPI. Obojí krásně natištěno na kvalitním papíře.

Žádné překvapivé novinky se nekonaly

Kvůli dlouho trvající registraci stovek účastníků začala samotná schůze s půlhodinovým zpožděním. Zakladatel APPI Filip Bernard na úvod řekl, že chtějí dosáhnout rychlého vyjasnění situace a zajistit ochranu nároků klientů. Nakonec nabídl přítomným možnost stát se členy za poplatek dvou set korun. Okolo registračních stolečků opět vznikla fronta. Druhý řečník shrnul nastalou situaci z pohledu klientů, připomněl, kde pravděpodobně došlo k porušení zákona. Kromě jednatelů zkrachovalých firem vyslovil i podezření ze selhání na straně Komise pro cenné papíry. Svou řeč uzavřel tím, že budou o vzniklé situaci jednat s KCP, Garančním fondem a dalšími orgány. Pak bylo shromáždění ukončeno. Pokud na něj někdo přišel s očekáváním, že se dozví na čem je a jestli může očekávat nějakou náhradu svých pohledávek, měl smůlu. Vzhledem k bezprecedentnosti situace se ale není čemu divit.

Odcházející účastníci začali vytvářet hloučky a někteří upozorňovali na to, že aby mohla Asociace vůbec nějakým způsobem fungovat, musejí být zvoleny orgány. Nic z toho však nebylo na programu a tak se to ani nestalo. K vytvoření orgánů APPI by mělo dojít na schůzi členů, která bude příští týden. Na řádné fungování sdružení si tak ještě chvíli počkáme.

Co si o vzniku APPI myslíte? Očekáváte, že pomůže s vyjasněním situace okolo krachu Private Investors? Podělte se o své názory s ostatními.

Asociace by měla o sobě začít podávat informace na internetové adrese www.appi.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2001 13:31

Podle ověřené informace byla založeno ještě jedno združení poškozených klientů PI.Tito klienti jsou z řady těch největších, nejbohatších a nejvlivnějších v součastné době se snaží dostat přímo k penězum které stále leží na účtech v USA a z tohoto účtu je doslova ukrást. Vzhledem k tomu že mezi těmito klienty jsou i vysocí statní úředníci je velmi pravděpodobné že Komise pro Cenné papíry s nimi spolupracuje. Jelikož se doposdavad snaží velice urputně mlžit skutečné stavy a pohyby na těchto účtech po úpadku |PI.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 6. 2001 8:59

Kecy podle vzoru hrady. A Kožený měl také se zakládáním Harvardů spoustu práce...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services