Akro má problémy, UNIS mlčí

Tomáš Skřivánek | rubrika: Analýza | 28. 5. 2001 | 26 komentářů
Akro má problémy, UNIS mlčí
Zprávu o problémech fondu Akro Svět, jehož majetek, 38 milionové jmění investované přibližně čtyřmi sty podílníky, nakupovaly a na svém účtu držely Private Investors, <a href="/info/zpravy/zprava.asp?NewsID=355" target=_blank>četl</a> během uplynulých dní snad každý. Na celé věci je zarážející neakceschopnost Unie investičních společností. Ta mohla zabránit přelití krize obchodníků mezi investiční společnosti a fondy.

Fond Akro Svět (OFAKRSVT) patřil k tomu nejlepšímu, co bylo na českém trhu k dispozici. Nízké poplatky, jasně a hodně podrobně definovaná investiční strategie nezávislá na rozmarech portfolio managera myslícího si, že dokáže přechytračit trh a v neposlední řadě osobní přístup ke klientovi. Není divu, že fond získal především kvalifikované investory preferující pasivní správu. Nyní ani oni nemají nic a je otázkou, zdali někdy něco mít budou. Na rozdíl od přímých PI investorů se na ně nevztahuje výplata z Garančního fondu. Tedy přesněji řečeno neměla by. Jelikož je ale Garanční fond prázdný a na jeho budoucí postup neexistuje žádný precedent, myslím, že se dočkáme novely, která umožní odškodnit také klienty podílového fondu, jež prostřednictvím zkrachovalého obchodníka nakupoval cenné papíry do svého portfolia. V této konkrétní situaci bych to považoval za logické. Pokud se totiž klienti PI i Akra odhodlali ke své investiční strategii (správa portfolia nebo fond) na základě své svobodné vůle a dostatku informací, byla averze k riziku u podílníků fondu podstatně silnější než u přímých klientů PI.

UNIS ČR – lobbyisté, nic víc

Unie investičních společností (UNIS ČR) se vždy ráda prezentovala jako samoregulující orgán, schopný dění v segmentu podílových fondů ohlídat. Časté byly stížnosti jejích čelných představitelů na přílišnou uzurpaci pravomocí Komisí pro cenné papíry. Možná by UNIS skutečně samoregulaci zvládl, bohužel se ale zdá, že pouze v klidných dobách, ve stabilním prostředí. V krizové situaci zcela propadl.

UNIS ČR byl, stejně jako Komise pro cenné papíry, o problémech fondu Akro Svět informován již v úterý 22. května, tedy den po oznámení krachu Private Investors. Co jmenované orgány udělaly? Komise pro cenné papíry rozeslala v pátek večer tiskovou zprávu o pozastavení obchodování s fondem, UNIS neudělal vůbec nic. V minulém týdnu se přitom sešlo představenstvo Unie složené z čelných představitelů tuzemských investičních společností.

Představenstvo Unie, složené především z šéfů velkých investičních společností, zřejmě propadlo pocitu, že teď se teprve rozjíždí ten správný byznys. Úvaha, že lidé zděšení pádem obchodníka s cennými papíry přesunou svůj majetek do bank a jejich investičních společností, je sice logická, ale krátkozraká. Banky a jejich investiční společnosti důvěru veřejnosti mají a hned tak ji neztratí. Přihlásit se k problémům Akra, komunikovat jméno svého obchodníka(ů) s cennými papíry, by opravdu mohlo klienty Sporoinvestu (OFSISSPI) a podobných bezpečných fondů peněžního trhu a dluhopisů znejistit. Unie ale nezastupuje jen velké bankovní investiční společnosti, ale též firmy jako Newton (ISNTN), InvestAGe (ISAGE), Union (ISUNI), Patria (ISPAT), nebo Akro (ISAKR). Právě tyto menší subjekty, pokud UNIS nezačne veřejně komunikovat, vysvětlovat situaci a důvody, proč by se ostatním nic podobného jako Akru Svět nemělo stát, postihne největší odliv majetku. Ostatně nejen je. Investiční strategie fondu světových indexů IKS KB (OFIKSFSI) jako by Akru Svět z oka vypadla. Dokud se jeho klienti nedoví, kdo cenné papíry pro investiční společnost nakupuje, budou se bát.

Unie investičních společností v krizové situaci zcela propadla. Lecos má možnost ještě napravit. Pokud se ale ani do konce května nedočkáme souhrnného přehledu obchodníků s cennými papíry, jejichž služeb členové využívají, případně dalších forem transparentní komunikace, bude třeba dát za pravdu šéfovi Komise pro cenné papíry Františku Jakubovi. Ten v rozhovoru pro Peníze.CZ v lednu 2001 řekl, že UNIS je sice nejlépe fungující oborovou asociací, na přijetí skutečné odpovědnosti není ale připraven. Po posledních událostech se UNIS skutečně jeví jako zájmové sdružení lobbující, někdy s většími, někdy menšími úspěchy, za lepší podnikatelské podmínky svých členů (nižší zdanění, regulace zahraničních konkurentů aj.).

Fondy rostly a posilovaly

Podle čísel se podílovým fondům v posledním úplném květnovém týdnu dařilo. Všechny kategorie zakončily týden růstem. Pokles majetku připadajícího na podílový list byl výjimkou. Celkový majetek pod správou vzrostl o osmdesát milionů korun (čisté prodeje). Nejlépe se dařilo fondům fondů (+3,1 procenta), fondům akciovým (+1,7 procenta) a smíšeným (+0,6 procenta). Více najdete v tabulce výkonností. Měsíční zhodnocení fondů fondů je v průměru dokonce více než šestiprocentní. V ročním horizontu však fondy fondů stále deset procent ztrácejí, fondy akciové jsou na tom ještě o dvě procenta hůře.

Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s více než 4,7 procenty fond fondů Globaltrend (OFSISFF), následovaný Sporotrendem(OFSISSPT). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Mezi nejméně výkonnými tentokrát zůstala většina dluhopisových fondů (když akcie rostou, dluhopisy klesají). Nejnižší výkonnost měl dluhopisový fond První investiční (OFPISDL). Fondy s nejnižší výkonností najdete v této tabulce.

Dalších devadesát milionů korun odplynulo z Restitučního fondu IPB (OFPISRES). Z IKS Globálního (OFIKSGL) ubylo 5,9 milionu korun. Nejvyšší čisté přílivy vkladů oznámil Sporoinvest (OFSISSPI) (+45,6 milionu korun) a IKS Dluhopisový (OFIKSDL). Výsledky další stálice, součásti úspěšného balíčku Felix - IKS Peněžní trh (OFIKSPT), se tentokrát z neznámého důvodu ve statistice neobjevily. Fond ale výrazně rostl a v nedávných dnech překonal hranici pěti miliard korun pod správou. S plus 23,6 miliony korun nových vkladů se tak nakonec na třetím místě umístil ŽB – Sporokonto (OFZBTSPO).

Myslíte si, že Unie investičních společností postupovala správně, když se nepostavila za svého člena? Jak se podle vás měla v ideálním případě zachovat? A co Komise pro cenné papíry, měla o Akru Svět informovat dříve než v pátek večer? Jak případ tohoto fondu skončí? Dostanou se podílníci ke svým penězům? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2001 18:15, TGP

Na jednu stranu máte pravdu, na druhou stranu UNIS asi měl aspoň něco udělat a ne jen tiše mlčet a čekat, až bouřka přejde.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2001 19:43

Skutečně mohu potvrdit, že myšlenka marginových obchodů ve spojitosti s OPF Akro svět skutečně není na místě. Pavel Kučera, mediální zástupce, IS AKRO.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services