Pioneer Trust, dvakrát více než ostatní

Pioneer Trust, dvakrát více než ostatní
Minimálně v jedné kategorii se Pioneeru se žádný jiný tuzemský fond nevyrovná. Je na tom dvakrát lépe než druhý nejúspěšnější konkurent – Sporotrend. Co je to za kategorii? Že jeho meziroční výkonnost je stále mínus třicet procent?

Vítězství Pioneeru s jeho výkonností velmi úzce souvisí. Fond je nedostižitelně první v žebříčků počtu o něm napsaných čtenářských názorů, většina reakcí se týká právě poklesu kurzu podílových listů. Zatímco k Pioneer Trustu (OFPIOPIO) jste již připsali 173 názorů, Sporotrend (OFSISSPT) jich má "jen" 91, Sporoinvest (OFSISSPI) na třetím místě registruje (37 názorů). Následují Newton YSE akcionářů (OFNTNYSE) (30 názorů) a IKS fond světových indexů (OFIKSFSI) (28 názorů). I další místa komentářového žebříčku obsadily především akciové a smíšené fondy. Méně "problematické" fondy peněžního trhu a dluhopisů přes jejich velikost necítí mnoho lidí potřebu komentovat. Pioneer je zkrátka charismatický fond. Jeho výsledky vás zajímají, názor na něj máte vyhraněný. Ostatně podívejte se na přehled počtu komentářů sami.

Odliv z Restitučního fondu se zastavuje

Nejvíce - 24,5 milionu korun - odplynulo z Restitučního fondu IPB (OFPISRES). Z výsledků mají v První investiční (ISPIS) určitě radost. Vypadá to, že exodus, který nastal po zrušení výstupního poplatku z fondu v polovině dubna, pomalu ustává a portfolio manager bude mít opět "klid na práci". Nebude již muset jen převádět majetek fondu na hotovost. O třináct milionů méně odplynulo ze Sporotrendu , třetí je poněkud překvapivě IKS Peněžní trh. V závěsu za ním následuje IKS Globální (OFIKSGL) a IKS Eurobondový (OFIKSEBD). Podívejte se, které další fondy se na úbytku majetku pod správou podílely.

Celkově týdenní bilance skončila přílivem 76 milionů korun. Nejvyšší čisté přílivy vkladů oznámil Sporoinvest (+ 78 milionů korun), IKS Dluhopisový(OFIKSDL) (+34 milionů korun) a ŽB – Sporokonto (OFZBTSPO) (+16 milionů korun). V první desítce se tentokrát kromě několika dluhopisových fondů a Pioneeru (OFPIOPIO) umístil také akciový fond První investiční (OFPISAKC) a fond světových indexů IKS (OFIKSFSI). Zdá se, že Felixův elixír IKS (ISIKS) začíná mít pro investiční společnost blahodárné účinky, prodeje dluhopisového fondu a fondu světových indexů se jeho zásluhou podařilo zvýšit. Top ten nejvyšších čistých prodejů najdete zde.

Chcete-li se podívat na prodeje a odkupy blíže, poslouží vám ještě:
statistika prodejů
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Více než měsíc bez trendu

Akciové trhy již měsíc několik týdnů kolísají a stagnují bez zjevného trendu. Týdenní výkonnosti všech kategorií se pohybují blízko nule, podobně jsou na tom i výsledky měsíční. V dlouhodobějším horizontu akciové fondy stále dost ztrácejí, od vánoc loňského roku například v průměru dvanáct procent. Týdenní výsledky v červených číslech zapsaly fondy fondů a fondy dluhopisové. Akciové, dluhopisové a kategorie fondů smíšených naopak mírně posilovaly. Více najde v přehledu výkonností podle kategorií.

Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadil s 2,3 procenty PKIS Růstový (OFPKRU) a Akro Svět (OFAKRSVT). Zde najdete kompletní desítku fondů s nejvyšší týdenní výkonností.

Nejvíce, přes 1,5 procenta, ztrácel premiant předminulého týdne Akro Eurotech (OFAKRET) a fondy fondů SIS (OFSISFF) a 1.IN (OFPISFF). Všechny "minusové" fondy najdete v tabulce nejnižších výkonností.

Na tomto místě najdete již zmíněné a k tomu ještě mnohé jiné tabulky pěkně pohromadě:
tabulku výkonnosti
tabulku kategorií fondů
tabulku prodejů

O čem podle vás vypovídá počet komentářů u fondu? Pomáhají vám se orientovat? Proč je u Pioneeru dvakrát více komentářů než u druhého fondu v pořadí? Napište svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services