Čekání na Pepu

Čekání na Pepu
Nejprve do Čech s nevídaným důrazem vtrhl Oskar a zamotal hlavu spokojenému mobilnímu duopolu. A místo aby se zmítala v předprivatizační agónii, vtrhla před dvěma týdny na trh s podobnou strategií personifikace IKS KB. Její Felix je v českých domácnostech vítanou návštěvou.

Otázkou, na jejíž rozřešení všichni s napětím očekávají, je - na jak dlouho. I přes prvotní úspěch Felixe jde o v Čechách zatím nevyzkoušený způsob distribuce podílových fondů a uvidíme, zdali dokáže pro IKS získat pouze jednorázové investice nebo pravidelně spořící klienty (k čemuž jeden z Felixových programů i vyznění většiny reklam vybízí). Navíc se dá předpokládat, že nabídka Felixe ještě stále není kompletní. Nyní ji tvoří kombinace fondů IKS Peněžní trh (profil, názory), IKS Dluhopisový (profil, názory) a (spíše jen aby se neřeklo) také IKS fond světových indexů (profil, názory). O dalších možných variantách Felixe psal minulý týden Tomáš Skřivánek.

Ve světě jsou balíčky poměrně rozšířeným způsobem prodeje fondů a u nás je jako první začala loni zkoušet ČSOB. Šlo (a stále ještě jde) o balíčky vytvořené z fondů registrovaných v zahraničí a nabízející vedle konzervativních kombinací i poněkud "šťavnatější" mix s akciovými fondy. Navíc to, že ČSOB nevytvářela balíčky z fondů ve správě dceřiné OB Invest (ISOBI), ale z fondů registrovaných v zahraničí, jí umožnilo vyhnout se konzervativnímu přístupu Komise pro cenné papíry, která se velmi dlouho na prodej prostřednictvím balíčků dívala skrz prsty. V části KCP navíc tato nedůvěra přetrvává i nadále a jak nám potvrdil jeden z jejích vysoce postavených pracovníků, "IKS nyní pečlivě sledují".

Zdá se ale, že balíčková mánie je již v plném proudu. Stejný způsob prodeje již od konce minulého roku chystá i Spořitelní investiční společnost (ISSIS) a v případě integrace s První investiční (profil, názory) by zřejmě něco podobného učinil také OB Invest. Balíčkový přístup aplikuje také řada externích prodejních sítí, především u Pioneeru (profil, názory), kde kombinuje český Pioneer Trust (profil, názory) se zahraničními fondy Pioneeru a u ŽB-Trustu, který má po loňském uvedení Živnobanka akciového fondu (profil, názory) dostatečně "balíčkovatelné" portfolio.

Kdo vyhrál minulý týden?

Díky Felixovi nejen IKS, ale i celý trh. Celkový objem majetku ve správě za minulý týden vzrostl o více než 119 milionů korun, když lidé do fondů přinesli 372 milionů korun a vybrali si pouze 252 milionů. Jediným segmentem trhu, který skončil se zápornou bilancí, byly fondy smíšené - a to pouze díky pokračujícímu exodu podílníků z Restitučního fondu První investiční (profil, názory).

Nejlépe si minulý týden vedl - měřeno čistými prodeji - IKS Peněžní trh se saldem téměř 55 milionů korun. Mírně za ním, s 53 miliony korun, skončil Sporoinvest (OFSISSPI), na třetím pak druhý Felixův pilíř - IKS Dluhopisový s necelými 26 miliony korun. Na čtvrtém pak poněkud překvapivě se ziskem 15 milionů akciový Sporotrend (OFSISSPT) a na pátém se 14 miliony Živnobanka Sporokonto (profil, názory).

Tabulka fondů podle prodejů vypadá v první části podobně - na prvních pěti místech jsou Sporoinvest, IKS Peněžní trh, IKS Dluhopisový, Živnobanka Sporokonto a Sporotrend. Na šestém místě je Pioneer Trust s necelými devíti miliony (podobně vysoké ale byly minulý týden také odkupy), dále Sporobond (OFSISSPB) a IKS fond světových indexů. Devátý je fond fondů První investiční (profil, názory), jediný to zástupce První investiční v tabulkách úspěšných fondů minulého týdne. Zdá se tedy, že zatím reklamní kampaň První investiční příliš velké úspěchy neslaví - a není divu. Dočasné zavedení nulových poplatků je již obehraná písnička, která zaujme již jen málokoho, zvláště pokud ji hraje společnost s tak nejasnou budoucností jakou má První investiční.

V číslech bychom samozřejmě mohli ještě dlouho pokračovat, ale možná bude příjemnější, prohlédnete-li si tabulky s jednotlivými výsledky:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

A konečně
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Co si o balíčkovém prodeji myslíte vy? Přinesou konec prodeje fondů jak je známe dnes nebo budou oba způsoby prodeje žít spokojeně vedle sebe? Přijde po Felixovi Pepa a Jana s Marií? Podělte se s námi o své názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 5. 2001 7:57, TGP

Kampaň - desítky milionů. Tisk, rozhlas, už chybí jenom TV.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 5. 2001 21:19

Časy se mění. Někdy bohužel, někdy bohudík. Je pravda, že bývalí manažeři SIS řídí fondy IKS proklatě dobře, ale není všem dnům konec. Jinak máte pravdu, ale až se transformace ČS usadí, teprve ten potenciál uvidíte. Těm 50% nerozumím, ale co vy na to, že mají obyvatelé ČR v OPF 1% úspor a Sporoinvest má 18mld. oproti 350mld. vkladů v ČS ?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services