Investiční desatero

Investiční desatero
Jako byste se sotva vrhli do rozbouřeného moře bez toho, abyste uměli plavat, bylo by stejně nerozumné skočit rovnýma nohama do světa investování bez znalosti věci. Přitom pochopení základních, leč pevných základů investování nevyžaduje příliš času a energie. Naopak. Zůstaneme-li u přirovnání s plaváním, lze říci, že je investování celkem přirozená věc. V tomto článku se dozvíte, jak se neutopit.

Investování je nutností. Investovat prostě musíte. Nelze se spoléhat na "bezpečí" bankovního vkladu - je draze vykoupeno realizovaným výnosem, který sotva kompenzuje pokles kupní síly vašich těžce vydělaných peněz. Katalyzátorem investování je složené úročení, to znamená stav, kdy peníze vydělávají peníze. Čím dříve, tím lépe.

Stanovte si svůj investiční cíl. Neinvestuje jenom kvůli potěšení z investování (pokud nejste zámožný člověk a nemáte nikoho, komu byste peníze odkázal). Stanovte si, co je vaším cílem, respektive proč investujete. Chcete si koupit jachtu? Nebo zajistit se na stáří? Definování investičního cíle je nesmírně důležité, ovlivňuje samotný způsob investování a alokaci peněz mezi jednotlivá aktiva.

Nic není zadarmo. Může se to zdát otřepané, ale stoprocentně platí, že vyššího výnosu lze dosáhnout jen za podstoupení vyššího rizika. Riziko je ovšem jen příležitostí ve světě vyšších výnosů, nikoliv vstupenkou do tohoto světa. Váš postoj k riziku je stejně jako investiční horizont, investiční cíl a vaše finanční situace jedním ze základních parametrů investice.

Nesázejte vše na jednoho koně. Investování není hazard, alespoň to dlouhodobé ne. Rozložte svou investici do více instrumentů, a to podle výše uvedených parametrů. Při krátkém investičním horizontu dvakrát zvažte výši investice do akcií (při nízkém sklonu k riziku rovněž) a naopak.

Akcie jsou výnosnější než dluhopisy, jenže jim to chvíli trvá. Investice do akcií je dlouhodobě výnosnější a paradoxně i bezpečnější, než investice do dluhopisů. V krátkém období ovšem akcioví investoři musí překousnout nestálost akciových výnosů.

Nezapomeňte na náklady, ty mnohdy hrají hlavní roli. Při investování se nemůžete vyhnout službám prostředníků, kteří si za tyto služby nechávají samozřejmě slušně zaplatit. Nezapomeňte rovněž na rozpětí mezi prodejní a nákupní cenou a daně! To vše vám kousek po kousku ukrajuje z hodnoty vaší investice.

Mnoho aktivity škodí. Nikdo neumí předpovídat budoucnost, což beze zbytku platí i o finančních analyticích nebo manažerech podílových fondů. Logika velí, že aktivní investoři musí v průměru dosahovat nižších výnosů než pasivní investoři, a to převážně kvůli vyšším nákladům. A historická data to plně potvrzují. Pasivní investiční strategie je osvědčený způsob, jak nejefektivněji využít dlouhodobě růstové potenciálu akciového trhu.

Investování není nákup stíracích losů. Když investujete, tak investujte s rozumem. Narozdíl od stíracích losů se jedna akcie liší od jiné akcie a rovněž podílové fondy se navzájem liší.

Investujte pravidelně. Na počátku investujte nejvíce, co si můžete dovolit, i když se může stát, že se zrovna strefíte do tržního poklesu. Uvědomte si však, že v dlouhém období je pravděpodobnější, že trh poroste spíše, než poklesne.

Sledujte své investice. Toto nelze nikdy dost zdůraznit. Veďte si záznamy o každé investici, především proč a za jaké situace jste investovali. Pokud jste investovali v souladu se svým cílem a postojem k riziku, tak průběžně kontrolujte, zda se vaše investice vyvíjí v souladu s důvody, pro které jste investovali.

Řídíte se těmito zásadami? Nebo máte jiné? Dáte tip ostatním? O tom, a nejen o tom nám můžete napsat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2001 11:14, FekarZ

OK. Beru zpet. Mne jen rozciluje, kdyz se nekdo porad navazi do prace mozkem. A Vas komentar mi tak pripadal.
Napr. ve Svycarsku tvori sluzby cca 70% ekonomiky. A jak jim to hezky funguje.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 4. 2001 20:34, FekarZ

Docela trefné - právě pro ně jsou ale Peníze.CZ takovou Školou plavání :)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services