Týden slávy akciových fondů

Týden slávy akciových fondů
Tabulku fondů s nejvyšší výkonností minulý týden obsadily především akciové fondy a navíc získaly i nový balíček peněz investorů. Naopak stagnovaly fondy dluhopisové a o peněžním trhu lze říct jen jediné - žádná sláva.

Při pohledu na růst akciových fondů (za minulý týden investorům přinesly v průměru 2,3 procenta) každého investora napadne jediné - už bylo na čase! V ročním průměru totiž české akciové fondy ztrácejí téměř 16 procent a i za pouhé tři uplynulé měsíce ztratily téměř jednu desetinu své hodnoty. Podobně na tom jsou i fondy fondů, které v ročním horizontu ztrácí 16 procent, ale minulý týden svým podílníkům připsaly téměř dvě procenta.

V čele tabulky fondů s nejvyšší týdenní výkonností stojí málo známý fond PKIS Růstový (profil, názory) ve správě Partnerské kapitálové investiční společnosti se ziskem téměř sedmi procent. Těsně za ním je další malý fond, KIS Alpha Effect (OFKISALP) s 6,5 procenty. Bronzovou příčku obsadil PPF smíšený (OFPPFSMI) s necelými pěti procenty. Další úspěšné fondy z první desítky najdete jako každý týden v přehledné tabulce.

Na rostoucím trhu je poměrně obtížné ztrácet, a tak na první místa v tabulce fondů s nejnižší výkonností stačily ztráty ve výši desetin procenta. Na prvním místě je fond Akro Obligace (profil, názory) s mínus 1,06 procenta (především kvůli pohybu kursu eura, neboť tento fond veškerý majetek umisťuje právě do nástrojů peněžního trhu denominovaných ve společné evropské měně). Druhou příčku s mínus půl procentem obsadil fond Patria evropský akciový (OFPATEA), jediná výjimka mezi jinak rostoucími akciovými fondy. Třetí místo patří fondu IKS Plus balancovaný (profil, názory), další místa pak především fondům dluhopisovým.

Nebýt RIFu…

… tak by v černých číslech zůstal i přehled čistých prodejů fondů. Kladné čisté prodeje (tedy rozdíl mezi penězi vloženými a vybranými) vykázaly fondy peněžního trhu (plus 76 milionů), fondy akciové (plus 19 milionů) i fondy fondů (i když jen o pouhých 1 353 korun). Záporné čisté prodeje se naopak objevují ve statistice u fondů dluhopisových (mínus 12 milionů) a smíšených (mínus 166 milionů). Ne, nejde o překlep, neboť jen z IPB restitučního (profil, názory) si investoři vybrali 125 milionů korun.

Chcete-li se podívat na statistiku prodejů a odkupů blíže, poslouží vám:
tabulka fondů s nejvyššími čistými prodeji
tabulka fondů s nejnižšími čistými prodeji
přehled deseti fondů, které přilákaly nejvíce peněz
desítka fondů s nejvyššími odkupy

Statistiku prodejů a odkupů bezpochyby výrazně ovlivňuje pozastavení obchodování s podílovými listy Sporotrendu. Tento krok představenstva Spořitelní investiční společnosti (ISSIS) vyvolal bouřlivé debaty a dokonce i obvinění z tunelování. Podle dnešního vyjádření SIS ale podílníkům přinesl výrazný zisk - od 6. dubna, kdy k pozastavení díky obrovské volatilitě kursu Českých radiokomunikací (profil, názory) došlo, do dnešního dne kurs podílového listu narostl o zhruba 8 procent. V tomto případě se tedy SIS podařilo některé podílníky ochránit před zbytečnou ztrátou. Na druhou stranu ale platí, že investice do akciového fondu je sama o sobě riziková a investiční společnost nemůže za podílníky rozhodovat příliš často. Možná je načase, aby Komise pro cenné papíry přijala pro podobné případy podrobnější doporučení či požádala investiční společnosti, aby lépe upravily statuty jednotlivých fondů.

Bude podle vás pokračovat růst akciových fondů i nadále? Nebo je na větší investice do akcií příliš brzy? A co dluhopisy? Podělte se se čtenáři o své názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 4. 2001 17:26, pjt

Ale..., vzdyt preci vydelavate na spekulacich!!! Ze by se nezadarilo s CRa?

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2001 17:08, TGP

Jejich reklama se mi příliš nelíbí a nevím, zdali by se nedala považovat za klamavou. Podle mne svádí lidi, kteří fondům příliš nerozumí,k neuváženým rozhodnutím. Myslím, že není správné takové lidi bez dostatku informací tlačit do rizikových produktů, zvlášť ve chvíli, kdy fondy chápou jako náhradu termínovaného vkladu.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services