Nad dlužníky se stahují mračna

Nad dlužníky se stahují mračna
Zadlužit se je dnes velmi jednoduché. Získat kreditní kartu nebo spotřebitelský úvěr a hned vesele utrácet cizí peníze už totiž není problém. To vše s jedinou podmínkou: úvěr musíte postupně splácet. Pokud nyní uhradíte jednu splátku později, nic se neděje. Stane-li se totéž před Vánoci, možná už vám nikdo nepůjčí ani korunu. V té době totiž budou fungovat dva registry dlužníků z řad fyzických osob.

Podíl klasifikovaných úvěrů klesá jen pomalu, banky a leasingové společnosti se stále potýkají s množstvím neplatičů. Centrální registry, které budou shromažďovat údaje o platební morálce jednotlivých klientů, sníží rizikovost úvěrování fyzických osob, zjednoduší administrativní úkony a zkrátí lhůty potřebné pro vyřizování půjček. Pro kteroukoli banku pak nebude problém vyžádat si údaje žadatele o úvěr a ověřit si jeho schopnost půjčené peníze splácet. Tato cesta je také mnohem levnější, než pracné zjišťování finanční situace klienta.

Proč budou dva registry?

Na úvěrovém trhu působí různé typy subjektů (například banky a spotřebitelské společnosti), a každý z nich disponuje jinak podrobnými informacemi. Odborníci ale nepovažují za vhodné, aby banky poskytovaly splátkovým společnostem všechna svá citlivá data o klientech. Proto se v tuzemsku nakonec objevily dva projekty strážců platební disciplíny.

Oba registry bude spravovat akciová společnost, kterou za tímto účelem loni v listopadu založilo pět bank - Bank Austria Creditanstalt, Česká spořitelna, Československá obchodní banka, GE Capital bank a Komerční banka.

Jaká data budou schraňovat

První z nich - Czech Banking Credit Bureau (CBCB) - budou moci využívat pouze účastnické banky. Výhledově se předpokládá, že členy registru budou prakticky všechny bankovní domy českého trhu. Údaje v tomto registru budou velmi detailní. Kromě přesné identifikace klienta budou obsahovat rovněž informace o klientových současných a minulých úvěrech včetně splátkových kalendářů.

Druhá databáze Czech Credit Bureau (CCB) má být otevřená i dalším zainteresovaným subjektům. Jeho zástupci předpokládají výměnu dat mezi registrem a splátkovými společnostmi, jako je GE Capital Multiservis nebo Home Credit. Z toho pramení také menší podrobnost shromažďovaných informací. "V zásadě se dá říci, že v registru budou pouze souhrnné informace, například o tom, zda klient platí či neplatí," uvedla Kateřina Trojanová z CCB.

Každý registr bude fungovat na principu vzájemnosti. Členové tedy budou moci čerpat údaje z databází pouze za podmínky, že obdobná data o svých klientech do systému také vloží. Tento princip mírně zkomplikoval postavení bank v širším registru (CCB). Pokud by v něm totiž zveřejnily veškeré informace o klientech, porušovaly by bankovní tajemství. Proto do něj budou moci vkládat údaje pouze o těch z klientů, kteří nesplácejí svůj úvěr déle než šedesát dní.

Obavy nejsou na místě

Klienty obávající se zneužití svých osobních údajů může uklidnit fakt, že na jejich přípravu dohlíží Česká národní banka a Úřad na ochranu osobních údajů. Tyto instituce zajistí, že registry budou pracovat v duchu platných právních norem. Podle zákona o ochraně osobních údajů pak bude mít každý klient právo vědět, jaké údaje jsou o něm vedeny a poskytovány ostatním subjektům. Jednou ročně pak mají dokonce právo na bezplatné vyhotovovení výpisu z registru.

Úvěry zlevní

Zavedení registru dlužníků podle Pavla Hejzlara z oddělení firemní komunikace Československé obchodní banky nejenom zrychlí proces schvalování úvěrů. Pro banky totiž přinese snížení rizikovosti úvěrů poskytovaných fyzickým osobám. To se projeví i na cenách úvěrů.

"Rostoucí počet vyměňovaných informací přinese postupné snižování úrokových sazeb pro klienty. Banky totiž budou snižovat své rizikové marže," vysvětlil Hejzlar. Po klientovi budou banky vyžadovat menší počet dokladů, které jí musí předložit k žádosti. Registr také prohloubí rozdíl mezi klientem, který splácí poskytnutý úvěr a tím, který jej nesplácí. Klientům s výtečnou platební morálkou se tak otevřou dveře k dalším možným půjčkám. Naproti neplatiči už od bank neuvidí ani korunu.

Start před Vánoci

Příprava registrů je v konečné fázi. V současné době se pracuje na úpravách softwaru v jednotlivých bankách a na technologii výměny dat mezi bankami a poskytovatelem úvěrových informací. Řeší se také určité právní záležitosti, zejména vztah k zákonu o ochraně osobních údajů. Podle vyjádření tiskové mluvčí České spořitelny Kláry Gajduškové se spuštění registrů očekává koncem třetího čtvrtletí tohoto roku.

Prospějí registry dlužníků úvěrovému trhu? Nebudou se klienti bát o svá citlivá data? A mají k tomu vůbec důvod? Zajímá nás, jaký je váš názor - tak nám napište.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 4. 2001 7:15, Tomáš Denemark

Historická zkušnost je samozřejmě taková, že bankám a každému uživateli registru bude trvat minimálně rok, než se naučí s daty z registru zacházet tak, aby využil jejich hodnotu. To však nic nemění na tom, že histzorie klienta u jiné banky je právě ten hlavní důvod, proč se registr dělá. I když ta jiná banka bude v registru pro uživatele anonymní.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 4. 2001 13:42, TGP

Bylo by možné... Proč ten podmiňovací způsob?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services