Kolik zaplatíte za hodinu bez milovaného dítěte?

Kolik zaplatíte za hodinu bez milovaného dítěte?
Večer jsem chtěla vyrazit s manželem po dlouhé době do divadla, ale opět nastal problém, kdo pohlídá tříletého neposedného syna. Naše ochotné babičky bohužel bydlí poměrně daleko, a proto jsem přemýšlela, která kamarádka se stane obětí tentokrát. Nakonec jsem ale raději začala hledat v telefonním seznamu paní na hlídání.

Nalistovala jsem stránku označenou hlídání dětí a začala jsem vytáčet telefonní čísla. Pouze v agentuře Domestica jsem nepochodila vůbec, jinak jsem se vždycky úspěšně dovolala. Na druhé straně drátu mi začal milý ženský hlas vysvětlovat vše, co mě právě zajímalo.

Když jsem začala s obvoláváním agentur, bylo pět hodin odpoledne. Jen agentura Borůvka byla schopná vyhovět okamžitě. Ve většině ostatních požadovali nahlášení hlídání alespoň s denním předstihem. Do Harmonie by stačilo zavolat téhož dne ráno.

Pustím cizí ženu do bytu

Cizí člověk v domě a ještě s mým malým dítětem? Ve všech agenturách mě ujistili, že jejich pracovnice musí předložit výpis z rejstříku trestů a absolvovat psychologické testy. Případně jsou k dispozici i reference ostatních maminek nebo předchozích zaměstnavatelů. Zdravotní průkaz, který zaručuje bezinfekčnost, je většinou také samozřejmostí. Agentura Admína mi nabídla předběžné seznámení s konkrétní pracovnicí v kavárně nebo ve své centrále.

Agentura Borůvka upravuje vlastními vnitřními předpisy i náhradu škod, které by její zaměstnankyně mohla případně v bytě zákaznice způsobit. Do určité výše (například dva tisíce korun) je platí sama pracovnice a větší škody uhradí pojišťovna.

Sestřička, matka s odrostlými dětmi nebo studentka?

Protože doba strávená bez maminky je pro dítě vždycky zátěž, mělo by být alespoň ve společnosti osoby, se kterou se cítí příjemně a hlavně bezpečně. Dozvěděla jsem se, že mé dítě by hlídaly převážně studentky. Agentura Babysitting dokonce nabízí výhradně služby posluchaček pedagogických a lékařských fakult nebo zdravotních sester. To může, ale také nemusí, být zárukou kvality. Odborník, který neumí být laskavý, přátelský a případně hravý, jen těžko najde společnou řeč s malým dítětem. Mezi další zaměstnankyně agentur hlídajících děti patří učitelky, pedagogické pracovnice či alespoň maminky s odrostlými potomky.

Některé chůvy jsou ochotné vaše dítě jen pohlídat, jiné nabízejí aktivní hlídání - zpravidla ovšem za příplatek. Je například možné, aby si vaše starší dítě napsalo úkoly do školy nebo se připravovalo na zítřejší vyučování. Mnohé agentury poskytují výuku jazyků, kreslení nebo třeba hru na flétnu, jen musíte své požadavky sdělit už při výběru chůvy.

A kolik zaplatíte?

Ceny jsou zpravidla nižší za pravidelné hlídání (několik hodin týdně). Při občasných návštěvách divadla, kina, přátel nebo restaurace se jedná o občasné hlídaní. Hodinová sazba se v Praze pohybuje zhruba v rozmezí od padesáti do sta korun, ceny pro mimopražské maminky jsou zpravidla nižší (například jihlavská agentura Hlídání a doučování dětí má maximální sazbu 55 korun za hodinu). U většiny agentur jsou nejdražší první hodiny a hodinová sazba se snižuje s růstem doby celkového hlídání. Za doučování nebo přípravu do školy účtují agentury většinou příplatky až padesát korun k běžné hodinové sazbě. Agentura Borůvka požaduje při hlídání dítěte registrační poplatek (při každém jednorázovém hlídání padesát korun, při pravidelném hlídání dvě stě korun na půl roku), který může hodinovou sazbu, zvlášť při kratším hlídání, značně zvýšit.

Výběr ze sazebníku jedné z agentur
hlídání do 2 hodin100 Kč
hlídání do 3 hodin75 Kč
hlídání 4 a více hodin60 Kč
příprava do školypříplatek 20 Kč
doučování150 Kč
cestovné50 Kč
Dopravu do vašeho bydliště si pracovnice agentury přes den zajistí sama, cestovné jste jí ale někdy povinni proplatit. Jedná se zpravidla o fixní částku, která činí například 35 korun u agentury Babysitting, ale třeba i 55 korun u Harmonie. Po 22. hodině (výjimečně po 23. hodině) jste povinni chůvu odvézt do místa jejího bydliště nebo jí zaplatit taxík. Některé agentury se spokojí s dopravou k nejbližší stanici metra.

A jak to všechno dopadlo?

Rozhodla jsem se nakonec pro agenturu Borůvka, která byla schopná poskytnout své služby hned večer. Po návratu z divadla syn už spokojeně spal a náš byt vypadal stejně jako v době odchodu. Po třech hodinách hlídání jsme zaplatili chůvě taxík a 290 korun za hlídání.

Už jste někdy vyzkoušeli služby podobné agentury? Jaké máte zkušenosti? Jste ochotní svěřit své dítě cizímu člověku? Podělte se o své zkušenosti!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 33 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2003 20:56, Chuva Eva

Ahoj jsem zkušená chůva zdravotní sestřička,které odchází milované hlídací dítko v září do školky,tudíž jsem téměř kdykoliv k dispozici.Pokud platí poptávka ozvěte se.na požádání poskytnu kontakt na bývalou zaměstnavatelku,kde jsem 2 roky hlídala chlapečka.tel.602776923

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 11. 2005 10:06, usnicka

Dobrý den, maminko!
Miluji děti a občas bych nějakého prcka U NÁS DOMA pohlídala - čas kdykoli. Je mi 34 let, mvychovávám14-tiletého syna a bydlím kousek od Uherského Hradiště. Věk dítěte nerozhoduje, může být i středně zdrav. postižené.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (33 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services