Je americká bonanza minulostí?

Je americká bonanza minulostí?
Spojené státy americké zažily v uplynulém desetiletí historicky nejdelší období růstu své ekonomiky. V samotném loňském roce rostla americká ekonomika nejvíce od roku 1984, když hrubý domácí produkt vzrostl v reálném vyjádření o více něž pět procent, což je míra, kterou našinec už dlouho nepamatuje.

Pokaždé v posledních čtyřech letech vzrostla americká ekonomika o více než čtyři procenta a na poslední pokles reálného produktu v roce 1991 si už vzpomene jen málokdo. Investoři, kteří vsadili na americké kapitálové trhy, zaznamenávali v posledním desetiletí rok co rok dvouciferné výnosy. Bohužel, jak praví jedno velmi pravdivé pořekadlo, po každém flámu následuje kocovina.

Přijde stagnace?

Poslední údaje ze zámoří naznačují, že dochází minimálně ke stagnaci nejvyspělejší ekonomiky na světě. V posledním čtvrtletí loňského roku došlo k poklesu tempa růstu americké ekonomiky na 1,1 procenta, což je přesně pokles o 50 procent oproti předcházejícímu kvartálu a o jednu třetinu procenta méně, než američtí ekonomové předpokládali. Zároveň se jedná o nejpomalejší čtvrtletní růst amerického produktu od roku 1995, kdy společnosti zaznamenaly prudký nárůst svých zásob. Varovným signálem je zejména pokles spotřebitelské důvěry o 25 procent od září minulého rok. Vyjadřuje snížení důvěry domácností ve stabilitu ekonomiky a situaci na trhu práce. Tak velké snížení je normálně obvyklé jen v obdobích recese. Chování spotřebitelů je velmi ostře sledováno, protože spotřebitelské výdaje se podílejí zhruba na dvou třetinách celkového produktu.

Recese nehrozí

Nicméně americká ekonomika má zatím do stavu recese stejně daleko jako Česká republika do Evropské unie. Z nedávno uveřejněných údajů vyplývá, že ačkoliv spotřebitelé vyjadřují své obavy z budoucího vývoje ekonomiky, tak v prvních měsících tohoto roku naopak utratili mnohem více než na konci předešlého roku. Rovněž výrobci zaznamenali největší nárůst své produkce za posledních dvanáct měsíců, což příliš nesignalizuje recesi americké ekonomiky. Jen tak okraj, ekonomická literatura definuje recesi jako pokles reálného produktu ve dvou po sobě jdoucích kvartálech. Americká ekonomika však doposud stále roste, byť podstatně pomalejším tempem.

Nejednoznačná situace byla také důvodem prohlášení šéfa americké centrální banky Alana Greenspana, který jasně deklaroval, že Fed v blízké budoucnosti může přikročit k dalšímu snížení klíčové úrokové sazby. Nelze očekávat, že tak učiní dříve než na pravidelném zasedání Fedu naplánovaném na 20. března. Snížení úrokové sazby by zvýšilo bankovní rezervy a zpřístupnilo tolik potřebný kapitál pro podniky. Zvýšení množství peněz v ekonomice by ovšem mohlo vyvolat inflační tlaky, což by bylo v rozporu s povinností Fedu se starat o stabilitu cen v ekonomice, obzvláště v kontextu rostoucí cenové hladiny v USA. Index cen výrobců, který je jednou z hlavních měr vyjadřujících úroveň cenové hladiny, vzrostl za posledních 12 měsíců o 4,8 procenta, což je nejvíce za posledních deset let.

Mají se Češi bát?

Co z toho vyplývá pro českého investora? V současné době se dá s relativně velkou jistotou předpokládat další snižování úrokových sazeb, což by bylo pro ty, kteří investují na americkém kapitálovém trhu, bezpochyby pozitivním signálem. Pokles úrokových sazeb je obvykle následován růstem cen akcií i dluhopisů. Je třeba mít ovšem na paměti, že kapitálové trhy stejně tak jako ekonomika reagují na změny měnové politiky s určitým zpožděním, zpravidla v rozmezí šesti a dvanácti měsíců. Dlouhodobí investoři však mohou očekávat ještě několikeré změny úrokových sazeb, proto by současným změnám neměli přikládat větší důležitost.

Čeští investoři by rovněž neměli opominout vývoj devizového kurzu, který, jak se zdá, by tentokrát mohl být na jejich straně, protože snížení amerických úrokových sazeb by se mohlo pozitivně odrazit v kurzu české koruny oproti americkému dolaru. Od května loňského roku, kdy byl americký dolar v korunovém vyjádření nejdražší, došlo k jeho více než šestiprocentnímu znehodnocení.

Pomohou nižší daně

Americká ekonomika se sice v současné době nachází ve fázi jisté stagnace, ale není důvodu se obávat nějakého většího propadu, obzvláště nyní, když Bushova administrativa předkládá návrh na snížení daní z příjmu, jež by v následujících deseti letech přineslo do americké ekonomiky kolem 1,6 bilionu amerických dolarů. Uvolněné peníze se objeví ... hádejte kde? Na kapitálovém trhu, čímž podpoří růst kurzu akcií.

Psáno pro časopis Redhot.

Kam až se propadne Nasdaq? Jak se americké problémy projeví v Evropě a v ČR? Bojíte se americké recese? Stojí za to nyní investovat? Kde a do čeho? Napište nám svůj názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2001 12:36, TGP

"ekonomiky", před "měl" nepatří čárka, velké P už jste si opravil sám... Tři chyby ve dvou větách - dost dobré!

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2001 13:16, shubert

...ekonomice...vy taky asi nebudete češtinář, že?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services