Má smysl na věc spořit nebo si raději půjčit?

Má smysl na věc spořit nebo si raději půjčit?
Pavel Pršala dnes uzavírá svůj seriál o investování. V závěrečném díle uvažuje o životě na dluh.

Většina Čechů není příliš zvyklá žít "na dluh", s vědomím finančních závazků vůči přátelům nebo bance. Raději spoříme nebo na splnění svého přání rezignujeme. Naproti tomu třeba v anglosaských zemích je pořizování věcí na splátky záležitostí zcela běžnou – proč by měli šetřit mnoho let na auto, když si ho mohou pořídit hned. Jak to ale souvisí se spořením a investováním?

Například někteří mí známí nakupují zboží typu značkové kosmetiky v balení po několika kusech, protože podle jejich slov by je nákup stejného objemu zboží po jednotlivých kusech stál v řádech desítek korun více (místo 220 Kč snad jen 300 Kč), a jim se tedy vyplatí sice uvázat do tohoto zboží najednou větší částku, avšak v součtu ušetřit třeba dvacetpět procent či více, protože, jak říkají, takový úrok by jim stejně žádná banka nedala a jiný tak výnosný a přitom stejně bezpečný způsob úspory peněz prý nenajdu.

Z toho však plyne jedna myšlenka, kterou nechť posoudí každý investor sám – stojí za to propočítat, za jak dlouho bych na vysněnou věc uspořil, a pokud by to byla příliš dlouhá doba, možná by se vyplatilo pořídit si dotyčnou věc na půjčku a v průběhu hrazení mírných splátek nějaké zbylé peníze investovat. Pochopitelně, budu-li investovat do bezpečných produktů (například termínované vklady), jejich výnos nikdy nepokryje úrok, který platím na půjčce. Pořád budu mít ale tu výhodu, že jsem věc získal v době, kdy po ní toužím, navíc mám potenciální možnost, že dobře zainvestuji a vydělám více, než potřebuji na splacení půjčky.


Pavel Pršala
Investiční kapitálová společnost Komerční banky



Půjčili byste si na výhodnou finančí investici, nebo byste raději s investováním počkali? Podělte se o své názory.

Zde najdete předchozí, tedy první, druhý, třetí, čtvrtý, pátý, šestý a sedmý díl seriálu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2001 15:13

Seriál se mi také líbil, myslím, že laické veřejnosti - tedy většině národa - nabídl srozumitelné informace o aktuálním tématu. Jen jsem překvapená, že už končí. Očekávala jsem, že po obecném úvodu půjde autor mnohem víc do hloubky. Tak snad někdy příště?

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services