Objevují investoři dluhopisové fondy?

Objevují investoři dluhopisové fondy?
Pád kurzů podílových listů a snížení výstupních poplatků dvou významných ex-kuponových fondů – to jsou hlavní hybatelé trhu podílových fondů v posledním úplném únorovém týdnu.

Renesancí dluhopisových fondů by se dal nazvat uplynulý týden. Přes slušné přírůstky spravuje na jeho konci 67 podílových fondů evidovaných Unií investičních společností o 60,6 milionu korun méně, než na jeho počátku.
Vedle fondů peněžního trhu zaznamenaly vysoké přítoky majetku právě fondy dluhopisové, doposud tuzemskými investory často přehlížené. Přírůstky dluhopisových fondů dokonce odsunuly fond Pioneer Trust (profil, názory), tradičně se doposud umisťující na třetím až pátém místě v žebříčku fondů s nejvyššími novými vklady, až na místo sedmé. Pravda, Pioneer již čtrnáct dní v prodejích zaostává. Zatímco během ledna a v první polovině února zvětšoval fond týdně svůj majetek o zhruba dvanáct milionů korun, nyní již podruhé za sebou připsal "jen" plus pět milionů korun. Nové podílníky zřejmě od nákupu odrazuje velmi špatná výkonnost. Meziročně vykazuje Pioneer již více než třiceti procentní propad kurzu.

Kdo jsou ti úspěšní

Vedle Sporoinvestu (OFSISSPI) s +44,2 miliony korun nových vkladů jsou obecně úspěšné fondy peněžního trhu, ať již IKS peněžní trh (profil, názory) (+27,3 milionu korun) nebo Sporokonto ŽB-Trustu (profil, názory) (+9,5 milionu korun). Mezi druhý a třetí jmenovaný fond se dokázaly v uplynulém týdnu vklínit ještě Sporobond SIS (OFSISSPB) (+11,9 milionu korun) a Sporotrend SIS (OFSISSPT) (+9,5 milionu korun). Mezi nejžádanější fondy s čistými prodeji přesahujícími pět milionů korun se dostalo i Akro Obligace (profil, názory) (+6,5 milionu korun) a již zmiňovaný Pioneer Trust.

Do budoucna velmi zajímavým bude souboj o titul největšího tuzemského fondu peněžního trhu. IKS peněžní trh je 4,5 miliardami korun pod správou stále čtyřikrát menší než vedoucí Sporoinvest, ve sběru nových vkladů již ale začíná "spořitelní" fond dotahovat. IKS Komerční banky jistě udělá mnohé pro to, aby na poli fondů (nejen) peněžního trhu Spořitelní investiční překonala. Na ruku IKS hraje také dobrá výkonnost fondu (aktuálně o 0,4 procentního bodu, tedy bezmála o deset procent, lepší než u Sporoinvestu). Toho, že "fond Komerční banky vydělává více než fond spořitelny" si všimla již i moje teta z Jizerských hor. Pokud IKS podpoří fond dobře zacílenou podporou prodeje, může se již během jara zrodit nový leader.

Odkud se prchalo

O 98 milionů korun méně než před týdnem spravuje nyní IKS Globální (profil, názory). Příčinu je jednoduché dohledat. Výstupní poplatek poklesl 16. února na čtyři procenta a na této hladině setrvá až do léta. Jelikož na obecně přijatelná dvě procenta klesne až za rok, není divu, že investoři realizují diskont - vydělávají na loňském otevření fondu. Podobným případem je Restituční fond IPB (profil, názory). Jestliže kolega v článku publikovaném právě před týdnem 19. února konstatoval, že: "fond uzavírá s překvapivě nízkými šesti miliony odkupů první desítku," nyní je po překvapení. V čase psaní minulého článku se ještě nestačily projevit následky snížení výstupního poplatku na dvě procenta. Nyní již uhodily se vší silou a výsledkem je –48 milionů korun. Na dalších příčkách fondů, které noví investoři nevyhledávají, je nejstarší tuzemský fond fondů – IPB (profil, názory) (-6,18 milionu korun), IKS balancovaný (profil, názory) (-6,15 milionu korun) a 2.OPF SIS (OFSIS2). V červených číslech zůstala i podzimní novinka – další z fondů fondů – Globaltrend FF Spořitelní investiční (OFSISFF). Investoři z něj vybrali o 160 tisíc korun více, než do něj vložili.

Nedobrá výkonnost

Kolonku týdenního zhodnocení by bylo u 51 ze zdejších 67 fondů čestnější nazvat znehodnocení. Pád kapitálových trhů s sebou strhl i fondy. Nejméně důvodů k radosti mají opět portfolio manageři a investoři do technologií. PPF smíšený (OFPPFSMI), jehož název již dávno neodpovídá realitě, propadl o sedm procent, Akro Eurotech (profil, názory) o 6,3 procenta, Newton Euro (profil, názory) o pět procent. Méně výrazně, ale přesto dost, klesly i ostatní, oborově i teritoriálně více diverzifikované fondy. ŽB-Trust KBF (profil, názory) (-4,6 procenta), Akro Svět (profil, názory) (-4,13 procenta) nebo Pioneer Trust (-3,92 procenta).

Co si myslíte o oblibě dluhopisových fondů? Je nabídka dluhopisových fondů v tuzemsku dostatečná? Měly by se fondy, jejichž investiční zaměření je jiné než by se mohlo zdát z názvu, přejmenovat? Podělte se o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services