Peníze strýčkovi do Ameriky raději neposílejte, je to moc drahé

Peníze strýčkovi do Ameriky raději neposílejte, je to moc drahé
Úhrady do zahraničí mají zajímavou vlastnost, nikdo vám dopředu neřekne, kolik vás bude stát. Především u malých transakcí tak můžete zaplatit až deset procent ze zasílané částky.

Peníze převáděné z účtu na účet v České republice jdou přes zúčtovací centrum České národní banky. Vypořádání je rychlé, náklady na transakce jsou velmi nízké. Pokud je však cíl vašich financí v zahraničí, jejich cesta bývá složitější. Jednotlivé peněžní ústavy využívají k těmto platbám vlastní síť korespondenčních (zprostředkujících) bank. Pokud tedy zasíláte americké dolary synovi na studiích v Číně, peníze půjdou přes americkou banku, která má korespondenční styk s bankou vašeho syna v Asii. Kromě poplatků vaší banky tak musíte zaplatit ještě americkému zprostředkovateli. Zatímco zaslání stejné sumy do české banky stojí pár korun, platba do zahraničí tak vyjde na několik stovek až tisíců korun.

Pokud chcete, aby na účet v zahraničí přišla celá zasílaná částka, pošlete peníze s označením OUR, což znamená, že všechny výlohy platíte vy. Pokud byste na formuláři nic neoznačili, nebo platbu označili jako BEN jdou všechny poplatky k tíži příjemce, resp. si je po cestě strhnou korespondenční banky ze zasílané částky. Některé banky již v současnosti nabízejí i platby označované jako SHA, kde dochází ke sdílení poplatků. Odesílatel platí výlohy své banky, příjemce všechny ostatní.

Kolik stojí platba do zahraničí v českých bankách
Banka Procentní sazba (%) Minimálně (Kč) Maximálně (Kč)
Komerční banka 1 200 1290
GE Capital Bank 1 220 1500
Česká spořitelna 1 250 2000
eBanka 1 200 2500
Citibank 1 300 2500
IPB 1 300 (200) 3000 (2000)
ČSOB 1% + 150 Kč 200 1450
Živnostenská banka 1 (0,8) 200 (200) 1500 (1000)
cena uvedená v závorce se platí v případě zadání transakce elektronickou cestou (telefonem, Homebankingem či internetem)

Poplatky vám dopředu neřeknou

Budete-li chtít zjistit přesnou výši celkových nákladů platby, narazíte na problém. Ty, které si účtuje vaše banka, zjistíte snadno, jsou v sazebníku. Poplatky zahraničních partnerů vám však přepážkoví pracovníci nesdělí. Neexistuje totiž způsob, jak je určit předem. Při zasílání plateb OUR se poplatky zprostředkujících ústavů pohybují v průměru okolo dvaceti euro nebo dolarů. U vysokých částek však mohou být až několikanásobné. Na tyto výlohy, které bývají vyúčtovány dodatečně, si některé banky (například KB) strhávají nevratnou zálohu (pět set korun). Pokud by si korespondent poplatky nevyúčtoval (občas se stává při malých platbách do a přes USA), vy je tak stejně zaplatíte.

Příklad: Chcete zaslat 300 dolarů do malé americké banky. Pokud platbu pošleme jako OUR, bude vám kromě poplatků české banky (okolo dvou set korun - jedno procento z korunového ekvivalentu tří set dolarů je totiž pod minimální sazbou většiny českých bank) účtováno dalších přibližně 20 dolarů zprostředkovatelskou bankou (předpokládáme, že bude pouze jedna). Konečné náklady se tedy budou pohybovat okolo tisícikoruny (200 korun české bance + 20 dolarů prostředníkovi), což představuje téměř deset procent odesílané částky. Při platbě BEN přijde příjemci 280 dolarů, protože korespondent si své výlohy "strhne cestou". Podle zkušeností z českých bank lze očekávat, že peníze dorazí do tří dnů od odepsání z účtu odesílatele.

Jsou-li pro vás platby do zahraničí sváteční událostí, asi nemá smysl kvůli nim měnit bankovní ústav. Pokud jich však za rok posíláte více, může se podrobné studium bankovních sazebníků vyplatit. Základní poplatek mají všechny banky podobný - jedno procento ze zasílané částky. Liší se však již podle výše minimální a maximální účtované částky. Tyto rozdíly jsou významné především při zasílání vysokých částek (několik tisíc dolarů a více). Kromě těchto rozdílů se může u jednotlivých bank lišit cesta peněz na účet příjemce. Pokud zvolíte ústav s malým počtem korespondentů, může se stát, že budete muset zaplatit více zprostředkujícím ústavům. Velké české banky (především ČSOB, Komerční banka a Živnostenská banka) mají okolo padesáti tzv. hlavních korespondentů, ty menší (ale například i Česká spořitelna) spíš ke dvaceti a některé (například eBanka) provádí všechny zahraniční transakce přes ČSOB či jiný velký ústav. Tento parametr se může nejvíce projevit při transakcích s malými zahraničními bankami či při platbách do exotických zemí.

Kromě českých bank je však možno využít i služeb českých poboček zahraničních ústavů. Například americká Citibank má více než sto zastoupení v desítkách zemích světa, o něco menší sítě mají dceřinné společnosti německých (HypoVereins, Deutsche) či holandských (ING, ABN Amro) bank, které mohou být vhodné především pro platby v rámci Evropy. Díky svým "hustějším" stykům tak mohou platby zprostředkovávat rychleji a někdy i levněji.

Posíláte často peníze do zahraničí? Jaké s tím máte zkušenosti? Myslíte si, že je to moc drahé? Napište nám své názory sem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2001 14:12, JirkaZ

Odeslání malé platby do zahraničí je vzhledem k odesílané částce drahé ve všech bankách. K odeslání vetších částek jsou výhodnější zahraniční banky, protože 1) to umí rychleji, 2) poplatky jsou nižší a 3)pokud se při platbě konvertuje do jiné měny, dostanete velmi často i výhodnější směnný kurs(a to jsou také transakční náklady).

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 2. 2001 1:42

Když posílám peníze z Kanady domů, mám stejný problém. V podstatě neexistuje mechanismus, který by vyhovoval. Z Kanady můžu poslat tzv. Money Order, což je mezinárodní poštovní poukazka, kterou akceptují a okamžitě proplácejí snad všude na světě - kromě Česka. Tam to proplacení trvá šest i více týdnů.
Nebo mohu z Kanady poslat peníze elektronicy, tzv. wire-transfer. To dorazí do dvou dnů, ale poplatky za něj jsou vysoké: kolem 50 kanaských dolarů.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services