Už to víte? Právě to prasklo!

Už to víte? Právě to prasklo!
Dneska už to víme, ale včera šlo ještě o přísně embargované tajemství. Co skrývala Česká pojišťovna, a hlavně – proč?

"Dozvíte se už 15. února," slibovaly do včerejška různé tváře na stránkách tuzemských společenských časopisů. Jakoby šlo o reklamu, napadlo čtenáře. Jenže na stránkách pomyslných inzerátů chybělo firemní logo či zmínka o jakémkoliv produktu. Redakci Peněz.CZ však nezávisle na sobě několik informovaných zdrojů potvrdilo, že skutečně jde o reklamu: z dostupných informací i podle sloganů ("Jak jsem zabezpečila děti" - ptá se například usměvavá černovláska) vyplývá, že utajovaným produktem má být životní pojištění.

Zcela jisté je, že zadavatelem kampaně je Česká pojišťovna. Potvrdili to jak lidé z reklamní agentury Mark/BBDO, kteří zakázku pro pojišťovnu připravili, tak i Jan Herber, vedoucí reklamního oddělení České pojišťovny. "Nechci vůbec nic komunikovat, dokud kampaň neskončí," řekl však Penězům.CZ Herber. Více podrobností o probíhající kampani se nám však přes vynaložené úsilí nepodařilo zjistit – pokud jste si dnes ráno koupili v trafice svůj oblíbený týdeník, dozvíte se víc.

Proč ale Česká pojišťovna do včerejška skrývala svoji tvář a utrácela za inzeráty, na nichž chybělo firemní logo?

"Smyslem je upoutat pozornost, nabudit lidi na další pokračování," vysvětluje výkonný ředitel Asociace reklamních agentur Jiří Mikeš. Kampaně, které podobným způsobem dráždí pozornost potenciálních spotřebitelů, se v reklamní branži označují jako teaserové.
Vyplatí se ale takto koncipovaná reklama? Odborníci, které jsme oslovili, se shodují, že ano. "Nepřijde mi to úplně od věci. Můj subjektivní názor je, že takové řešení určitě zvyšuje povědomí o kampani," míní David Martinásek z MediaComu. "Výhody teaseru jsou nabíledni: funguje moment očekávání," přidává se Jiří Freund z agentury Dorland. Jeho reklamní společnost nedávno realizovala rovněž teaserovou kampaň pro HypoVereinsbank, jejíž billboardy v současnosti také nepříliš konkrétně sdělují, co propagují (Pozor! Díky tomuto billboardu můžete získat slušné peníze!); že jde o danou banku je však zřejmé z charakteristického obloučku pod textem. Pokračovací reklama ale nenapíná lidskou pozornost jenom z 'hravosti'. "Bankovní produkty nejsou až tak výjimečné, proto je třeba je nějak ozvláštnit," potvrzuje Freund.

Nic nového pod sluncem

Pro tuzemskou internetovou populaci zřejmě nejznámější teaserovou reklamou byla předloňská kampaň telekomunikačního operátora Contactel, který zaplavil česká média nabídkou dlouho utajovaného 'red boxu'. Všichni tušili, že půjde o něco kolem internetu, podrobnosti ale nikdo neznal a novináři se předháněli ve spekulacích. "Výhodou této metody je tedy i obrovská spontánní publicita, kterou dobře udělaná kampaň přináší," potvrdila Penězům.CZ mluvčí Contactelu Zdenka Pelikánová. Mediální zájem se přitom vyplácí: i následná odezva veřejnosti byla slušná – na internetu například existovala webová stránka, která slibovala v brzké době zaslání podrobností o red boxu. Během jediného měsíce tak Contactel získal zhruba šest tisíc adresných kontaktů.

Ještě dávno před red boxem jistá firma vydávající telefonní katalog vyvolala vlnu stížností svými billboardy. Ty v první fázi kampaně slibovaly "Budete ho mít v ruce každý den" a teprve později prozradily, že jde o podnikatelské adresáře.

Podobná řešení ale rozhodně nejsou českou specialitou. "Původ takových kampaní je ve Spojených státech," vysvětluje Mikeš. V šedesátých letech dvacátého století Američané žili příběhem odehrávajícím se na billboardech. "Marie, odpusť mi," prosil první vzkaz na plakátovacích plochách. 'Už to víckrát neudělám,' sliboval muž Marii v další fázi. Teprve později se napjatá Amerika dozvěděla, že nejde o lidské vztahy, ale – o reklamu. Mladšího data je příklad Pepsi, která před časem zásadním způsobem proměnila svoji korporátní identitu a rozhodla se nebýt červená jako její rival Coca-Cola. Novou firemní barvou se stala modrá – aby se tato skutečnost dostala dostatečně silně do povědomí spotřebitelů, použila Pepsi velice nápadité řešení. V reklamách se objevovaly výrobky proslulé svou červeností (například známý nůž švýcarské armády Victorinox či kečupy od Heinze) přebarvené na modro.

Tajuplný produkt, nebo image?

Většina expertů z reklamní branže se shoduje, že teaser je uplatňován především u kampaní na konkrétní produkty, zatímco na imageovou reklamu se příliš nehodí. Příklad s Pepsi je tak spíš výjimkou z pravidla.

Ale nikoliv jedinou. Právě v těchto dnech jsou v tuzemsku k vidění billboardy a menší plochy (citylights), na nichž účinkuje žena, žluté kuličky a slogan "Potěš své smysly". Nic víc. Podle redaktorky Lenky Ciznerové z odborného týdeníku Strategie jde o kampaň společnosti Siemens. "Snaží se o jinou komunikaci, když zřejmě zjistili, že jsou mezi lidmi vnímáni jako konzervativní značka - chtějí působit bláznivěji jako inovativní firma," míní Ciznerová.

Za málo peněz - žádná muzika

Nikdo nepochybuje o tom, že podobné kampaně přilákají pozornost. "Otázkou je rentabilita takových kampaní," podotýká šéf reklamní asociace Mikeš. "Takové kampaně jsou nákladnější, protože se uměle prodlužují," připouští Pelikánová z Contactelu. Proto napětí v reklamě dopřávají spotřebitelům především velké renomované společnosti.

Vzpomenete si na nějakou jinou reklamu s překvapením, ať už domácí či zahraniční? Pokud ano, napište nám o ní.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2001 9:47, pjt

Mate pravdu. ISOPI bylo nejlepsi jiz v dobe havarijni masaze.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2001 11:45

Muj nazor:
Reklama na Ceskou pojistovnu je tragedie.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services