Půjdete na berňák pěšky, nebo po webu?

Půjdete na berňák pěšky, nebo po webu?
Už dávno se internet nepoužívá jenom jako levnější alternativa papírové pošty nebo prostor pro komerční prezentaci firem, případně pro zábavu. Internetové obchody i v Česku rostou dynamičtěji – měřeno meziročním nárůstem tržeb -, než jejich kamenní příbuzní. I e-banking je spíš než převratnou novinkou nutností, která ve strategii žádné pořádné banky nesmí chybět. Když už se na webu nakupuje a dokonce i platí, proč by se nedalo po síti také podávat daňové přiznání?

Samozřejmě se dá a vůbec nevadí, že úprava umožňující elektronicky podepisovat dokumenty je zatím jen kuriózním pomníkem, kterak česká legislativa dokáže mít moderní zákony, jež ovšem nechávají státní správu naprosto chladnou.

I v tuzemsku již existují daňoví poradci, kteří se internetu nebrání. Jedním z nich je i společnost Zdeňka Wertheima, který před berním úřadem zastupuje téměř tisícovku firem. Jeho služeb nyní mohou využít i čtenáři Peněz.CZ – jak taková služba funguje a kolik stojí se dozvíte na speciální stránce.

Reportéři Peněz.CZ včera odpoledne oslovili namátkou dvě desítky lidí v pražských nákupních centrech, aby zjistili, co si Češi myslí o podávání daňového přiznání prostřednictvím internetu. Stejně jako by tomu bylo u většiny české populace, i respondenti naší ankety nejčastěji odpovídali: "Já si daňové přiznání nepodávám, protože jsem zaměstnanec."

Lidem, kteří s podáváním přiznání k dani z příjmů mají vlastní zkušenosti, se však možnost nahradit cestu na finanční úřad komunikací se svým internetovým prohlížečem většinou líbí. "Internet je perfektní, mám k němu kladný vztah," přiznal v pasáži nákupního centra Myslbek Jiří Dragoun, živnostník podnikající ve stavebnictví. Jeho přiznání pro něj sestavuje účetní. "Kdybych viděl, jak to funguje, nebránil bych se tomu," odpověděl na otázku, zda by mu vadilo, pokud by se jeho účetní rozhodla svěřit daně internetu.

Podobně odpověděl i architekt, který však nechtěl prozradit své jméno. I pro něho by byl internet přijatelným řešením. "Poprvé jsem se obrátil kvůli daňovému přiznání na poradce, abych měl větší jistotu, že je všechno v pořádku. Dneska už jeho služeb využívám hlavně proto, že tak ušetřím spoustu vlastního času," řekl architekt vybírající si oblek v shopping centru Černá růže. Kdyby neměl poradce, svěřil by se internetu, ptali jsme se. "A proč ne?" kontroval protiotázkou.

Všichni, kteří se nesvěřují do péče daňového poradce, ale potýkají se s formuláři berního úřadu sami, se shodují v jednom: "Je to spousta práce. Když jsem si sestavovala přiznání poprvé, zabralo mi to celý den," shrnula jakoby za ostatní editorka týdeníku Profit Lenka Nosková.

A názory oponentů? "Sestavit daňové přiznání je přece jednoduché, takže to zvládám sama," zasmála se v Černé růži Václava Krohová. Po chvíli se sice přiznala, že půldruhého roku pracuje jako finanční poradkyně. "Kdybych ale začínala dneska, klidně bych ten internet vyzkoušela," dodala. Naopak nikdy by své výkazy příjmů a výdajů síti nesvěřil Marek Michálko ze severočeské společnosti Emba. "Internet jinak využívám hodně. Ale v případě daní bych se bál, jestli je vůbec bezpečné poslat skoro anonymně někomu informace o svých příjmech a výdajích," vysvětlil. Michálkovou největší námitkou proti e-přiznávání daní ale bylo něco jiného: "Samotné sestavení přiznání je docela jednoduché. Jenomže často je spousta problémů s jednotlivými položkami a já si neumím představit, jak se o nich bavit s někým po internetu."

Finanční úřad od vás elektronické přiznání zatím ještě nepřevezme. Využít sítě k jeho zpracování a rovněž elektronicky – s dopomocí papírové pošty - pověřit daňového poradce k jeho podání můžete už dnes. Rozhodnout se ale musíte sami.

Svůj názor na možnost elektronického přiznávání daní můžete jednoduše rovnou napsat. Nebo přidat hlas do naší ankety.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Partners Financial Services