Čas ničím nenahradíš

Čas ničím nenahradíš
Ke svým penězům se chováme přímo macešsky, v tomto směru jsme dokonce nejexotičtější zemí široko daleko – chtělo by se až říci, že když už ne banánovou, tak nějakou bramborovou republikou. Mnohé údaje sice vyvracejí podezření, že ještě lezeme po stromech, ale právě to, jak spravujeme své úspory musí vyděsit každého civilizovaného člověka – jakoby pojem kapitál byl u nás ještě neslýchaný a kapitalismus nevídaný. Je to divné, protože obé běžně fungovalo již před 250 lety. Ledaže bychom stále ještě dali víc na jiný Kapitál, ten Marxův.

Proč tak tvrdá slova?

Stále jsme totiž i ve srovnání s těmi nejkonzervativnějšími zeměmi doslova zkameněliny. Podíl úspor, jaký domácnosti drží v hotovosti, v bankách a spořitelnách (včetně stavebního spoření) je:

v Británii18 %
v Itálii23 %
ve Francii27 %
v Německu36 %
v Česku91 %

Zásadní otázka tedy zní, proč lidé u nás nechávají ten svůj bilion korun "ležet" a doslova prodělávat nejen ve slamnících a na běžných účtech, ale i na vkladech. Výnosy těchto peněz zdaleka nepřekonávají inflaci – a ta se v letošním roce navíc přiblíží 5 % (prognóza ministerstva financí je 4,7 %). Ani úroky z termínovaných vkladů bank – do půl milionu korun na termín kratší než 1 rok – nedosáhnou 4 % čistého. Většinu lidí však jakoby výnos z jejich úspor ani nezajímal.

Stát náš vezdejší

Lidé pochopitelně ještě nestrávili "éru tunelů", paradoxně však právě v ní sehrály hlavní roli banky (a 180 miliard z IPB je jen třešničkou na pomyslném dortu). Jak kdysi smutně konstatoval Jan Stráský: "My jsme banky celkově podcenili. Mysleli jsme, že jsou lepší než zbytek národa. Nebyla to pravda." Zde pramení i náš zvrhlý význam pojmu riziko – zatímco obecně (a všude jinde) jde o nezbytnou podnikatelskou nejistotu či inherentní kolísání trhů, u nás jde s tímto slovem ruku v ruce 100% ztráta, krach, totální vykradení.

Bojíme se a jediný, ke komu vzhlížíme a modlíme se, je stát. Imaginární modla, přestože reprezentovaná legračními zákony, divnými vládami, nekvalifikovanými úředníky, bezmocnými policejními vyšetřovateli a poslanci, kterým beztak nevěříme. Alespoň že občas "pustí chlup" i na nepojištěné vklady. Bankovní vklady tak vlastně převzaly skutečnou štafetu bankovního socialismu, přestože původně tato nálepka vznikla z úplně jiných důvodů.

Strašidlo fondů

Přímo Kainovo znamení si vysloužilo slovo "fond", před nímž si lidé uplivují a další se křižují. Kožený, Hálek, mladí z Motoinvestu a několik dalších šmejdilů zmrzačili důvěru v kolektivní investování. Na dlouho. Většina lidí vůbec nechápe právní ani faktické změny přechodu od investičních k otevřeným podílovým fondům a značná část by neuvěřila stejně, ani kdyby jejich manažerem byl svatý Petr a depozitář hlídal archanděl Gabriel. Alespoň, že každý třetí již stavebně spoří a každý čtvrtý už má penzijní připojištění. Jenže stavební spoření je stále jen spoření, ač státem dopované a o perspektivách výnosu penzijních fondů se vedou značně pochybovačné diskuse. Efektivně i motivačně tam totiž působí zase jen státní příspěvek (ať již přímý nebo daňový). Stát opět exceluje v roli dobrodince, alespoň to snad pomůže trochu rehabilitovat samo slovo "fond".

Za výnosem cesta dlouhá

Problém nedůvěry je o to horší, že právě skutečné investice (ne spekulace) musí být dlouhodobé. I do dluhopisů (zejména státních, pokud nejsou právě ruské) lze jít téměř bez nejistoty i na relativně krátkou dobu. Akciové trhy však vykazují takové riziko kolísání (to často není volatilita, ale spíše vlnobití), že vyžadují skutečně otrlou náturu, která něco vydrží. Dostatek důvěry jak ve správce fondu, tak dokonce právě v samé principy kapitalismu – a že to není tak snadné, dokazuje nám v poslední době třeba i jeden z mediálně nejslavnějších spekulantů Georege Soros.

I když ten je právě příkladem dalšího nedorozumění – jakmile se řekne "investice", normálnímu člověku přeskočí v mozku výhybka k sumám milionů či miliard: stále slyší a čte o tom, kolik miliard kdo vydělal nebo prodělal. Přitom většina lidí investuje jen a jen své úspory, dokonce jen část svých úspor.

Střádají je tedy po stokorunkách, nejvýš po tisícovkách. A jak důležitá je doba právě takových investic, vidíme nejlépe na obrázku. Nepromarněte tedy svou šanci – chcete být milionářem?

Jak dlouho trvá pravidelným investováním dosáhnout milionu

(12% zhodnocení je průměrná výkonnost nejznámějšího akciového indexu Dow Jones za poslední čtvrtstoletí). Střádáme-li 1000 korun měsíčně, přiblížíme se milionu téměř 20 let. Investujeme-li však dvojnásobnou částku 2000 korun měsíčně, nedosáhneme k milionu za poloviční dobu – jak by se mohlo zdát – ale až po patnácti letech.

Zůstanou Češi navždy nejkonzervativnějšími z konzervativních? Co by mohlo pomoci zvrátit jejich zvyky? Bojíte se ještě fondů? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 2. 2001 13:39, PetrV

Zběžným pohledem do statistik České národní banky můžete zjistit, že na termínovaných vkladech mají občané této země (včetně nemluvňat a důchodců) uloženo v průměru 50 000 korun českých na hlavu... upozorňuju, že skutečně občané, centrální banka sleduju korporace a podnikatele zvlášť... takže podle mne je tu docela dost lidí, kteří mají dost peněz na lepší investice než termínovaný vklad... Pedro

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 2. 2001 22:35, Gladiator

Pokud jde o muj nazor na budoucnost podilovych fondu v CR, tak jsem presvedcen, ze chytry cesky clovek brzy prijde na to, ze je to pro nej po vsech strankach nejvyhodnejsi financni produkt, at jiz jde o kratkodobe ulozeni penez (fondy penez. trhu), tak i sporeni na stari (akciove fondy). Takze bych to tipoval na 5 - 10 let a podilove fondy budou vladnout financnim produktum i u nas. Mohlo by to byt i drive, skoda, ze nasi bud hloupi nebo lobujicim pojistovnam podlehnuvsi poslanci schvalili danovou odecitatelnost u zivotniho pojisteni. Tento produkt shledavam jako hotovou pohromu, na ktere jediny, kdo vydela, bude pojistovna, v zadnem pripade ne klient. Videl jsem "vnitrek" tohoto produktu u jedne pojistovny, ktera klienta obere o nekrestanske, utajovane poplatky a snizi tak vnitrni vynosove procento (VVP) tohoto produktu pod uroven VVP investice do podiloveho fondu a ani danova odpocitatelnost to nezachrani. Navic me mrzi gramotnost ceskych novinaru, kteri tento produkt vychvaluji, aniz by si poradne spocitali, kolik tento produtk (ne)vydela.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services