Stavební spoření loni lámalo rekordy

Stavební spoření loni lámalo rekordy
Pro stavební spořitelny byl loňský rok nebývale úspěšný. Podobně dobré výsledky jako v roce 2000 nepamatují už tři roky. Po tradičním náporu v závěru roku mělo všech šest stavebních spořitelen dohromady podepsáno již 3,4 milionu platných smluv o stavebním spoření. Ve srovnání s předcházejícím rokem to je o více než dvacet procent víc. Vyšší tempo u uzavřených smluv zaznamenaly spořitelny naposledy v roce 1997.

Spoření na bydlení se těší u nás velké oblibě, domácnosti mají jenom ve stavebním spoření uloženo kolem deseti procent svých volných peněžních prostředků. Tento typ spoření však bere většina z nás pouze jako velmi výhodný dlouhodobý termínovaný vklad. Státní podpora a úroky, které připisují stavební spořitelny, činí z tohoto finančního produktu bezkonkurenční službu. I když se poslední dobou začíná podíl čerpaných úvěrů ze stavebního spoření zvyšovat (dříve nevyužívalo úvěr až sedmdesát procent klientů), stále se pohybuje pouze nad hranicí padesáti procent.

Nové nabídky stavebních spořitelen
Českomoravská stavební spořitelna (SSCM)
Od ledna nabízí ČMSS nový program FOX PLUS, který je určený lidem do 30 let. Jedná se o kombinaci stavebního spoření a úrazového pojištění. Podmínkou je pouze uzavření smlouvy s minimální cílovou částkou 160 000 Kč a naspoření alespoň 1000 Kč do 3 měsíců od uzavření smlouvy.
Stavební spoření s Liškou přichází od února s novinkou: snížením úrokových sazeb u standardních meziúvěrů na 6,5 procenta ročně. Cílem tohoto kroku je především podpora těch klientů, kteří spoří s ČMSS delší dobu.

ČS-stavební spořitelna (SSCS)
ČSST začala nově nabízet úvěry po internetu. Účastník stavebního spoření má tak možnost vyřídit si zdarma úvěr prostřednictvím internetu.
I letos je pro klienty do 29 let připraven program SUMA, kdy je ke stavebnímu spoření zdarma poskytováno navíc úrazové pojištění, služby Telebus a SMS Telebus zdarma.

HYPO stavební spořitelna (SSHY)
U HYPO stavební spořitelny se žádně změny tarifů nebo služeb nechystají a v budoucnu ani se žádnými nepočítají. Pro klienty tak zůstávají nezměněné podmínky.

Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky (SSKB)
stavební spořitelna KB přichází od 1.1.2001 s JUNIOR Programem Modré pyramidy, který platí nově pro všechny smlouvy, které jsou uzavírány pro děti od narození až do 29 let, bez ohledu na výši cílové částky. Úhrada za takto uzavřenou smlouvu činí navíc pouze 0,75 procenta cílové částky. Klient je do tohoto programu zařazen automaticky a získává i všechny ostatní výhody Modré pyramidy.

Raiffeisen stavební spořitelna (SSRA)
Od nového roku ruší RSTS poplatky za zpracování žádostí o překlenovací úvěr, které dříve činily 1,5 procenta z cílové částky. Úvěr ze stavebního spoření poskytuje v případě, že byla provedena změna tarifu nebo cílové částky, okamžitě po splnění podmínek pro získání úvěru (dříve to bylo za 12 měsíců). Překlenovací úvěry se budou poskytovat s přehlednými úrokovými sazbami, jejichž výši už nebude určovat velikost naspořených prostředků.
Spořitelna změnila systém zajištění úvěrů ručiteli:
do 70 000 Kč bez zajištění (dříve do 50 000 Kč)
70-150 000 Kč 1 ručitel (dříve 50-100 000 Kč)
150-300 000 Kč dva ručitelé (dříve 100-150 000 Kč)
nad 300 000 Kč hypotéka (dříve 150-250 000 Kč tři ručitelé, nad 250 000 Kč hypotéka)

Wüstenrot stavební spořitelna (SSWU)
Stavební spořitelna přichází v novém roce s programem REVIT, který slouží na opravu panelových vad a je tedy určen především pro družstva vlastníků. Spořitelna změnila sazby překlenovacích úvěrů - ty začínají už od 6,4 procenta (u varianty OS a ON se pohybují od 6,4 - 8,0 procenta, u varianty OF od 6,4 - 8,5 procenta).

Pramen: spořitelny

Podařilo se překonat tříletá maxima

Příznivé výsledky lze přičíst několika jevům. Své sehrálo jistě i oživení ekonomiky, díky němuž si lidé mohou dovolit více spořit. Stavebním spořitelnám pomáhá také to, že přibývá klientů, kterým již pětiletý cyklus spoření skončil a uzavírají si následné smlouvy a připočítávají se tak k novým klientům. Hlavním lákadlem zůstává díky státnímu příspěvku i nadále vysoký úrok, podobný lze u dlouhodobých investic získat jen výjimečně.

Spolu s počtem klientů stouplo v loňském roce i tempo růstu objemu vkladů. Naspořená částka se koncem roku přiblížila sto deseti miliardám korun, když dosáhla 109,6 miliardy korun, což je růst o sedmnáct procent.

Nové produkty i změny sazeb

Po novém roce přicházejí některé stavební spořitelny s novými produkty nebo vylepšují stávající služby. Téměř všechny se začínají zaměřovat na cílovou skupinu mladých lidí do třiceti let, pro které mají připravené zvýhodněné služby. Českomoravská stavební spořitelna (SSCM), stejně jako Modrá pyramida Komerční banky (SSKB), nabízí těmto klientům ke stavebnímu spoření nově navíc ještě rok úrazového pojištění zdarma. Kromě toho se ČMSS snaží vyjít vstříc klientům, kteří spoří delší dobu tím, že od února sníží úrokovou sazbu u standardních meziúvěrů.

Raiffeisen stavební spořitelna (SSRA) od počátku roku zcela zrušila poplatek za poskytnutí překlenovacího úvěru (tato úhrada se u ostatních stavebních spořitelen pohybuje do dvou procent z výše poskytnutého úvěru). Dále snižuje své požadavky na ručení za úvěr a mění i sazby z úvěru. Podstatně se zjednoduší také podmínky pro poskytování překlenovacích úvěrů pevně danými úrokovými sazbami, které se dříve určovaly podle naspořených vlastních prostředků a ukazatele zhodnocení. Překlenovací úvěr bude možné získat už od dvaceti procent naspořených prostředků s úrokovou mírou 9,9 procenta.

Stále častěji se v nabídkách stavebních spořitelen začíná objevovat možnost vyřízení úvěru přes internet - nově u stavební spořitelny České spořitelny (SSCS) a u Raiffeisen spořitelny - či zasílání informací o své smlouvě prostřednictvím SMS zpráv. Žádné úpravy služeb pro letošní rok jako jediná nepřipravuje HYPO stavební spořitelna (SSHY).

Bližší informace o stavebním spoření najdete ve stejnojmenné sekci. Podívejte se na rozličné žebříčky a srovnání všech šesti konkurentů.

Která cílová skupina ještě podle vás nemá stavební spoření? Podaří se jí spořitelnám také oslovit? Která nabídka se vám zdá nejatraktivnější? Napište co si o tom myslíte.

autorka je radaktorkou týdeníku Profit

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 2. 2001 15:15

Myslim, ze se hluboce mylite. Stavebni sporeni je
skvela vec, pokud v tom umite chodit. Pokud jen date
na radyuredniku u prepazek -- no potes Vas PanBuh.
Kdyz, tak mi napiste.
Zdravi Z. Sima
sima@ig.cas.cz

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Partners Financial Services