Všechno co jste chtěli vědět o Fedu III

Tomáš Janča | 1. 2. 2001
Všechno co jste chtěli vědět o Fedu III
FOMC americké centrální banky ukončil své dvoudenní zasedání. Klíčová úroková sazba na federální fondy byla snížena z šesti na 5,5 procenta. V třetím dile vám odhalujeme historii a strukturu Fed.

Velkou část funkcí celého systému vykonává dvanáct Federálních rezervních bank (Federal Reserve Banks) a jejich dvacet pět poboček. Mezi hlavní funkce bank patří vedení celonárodního zúčtovacího systému, distribuce oběživa, dohled a regulace členských bank systému a jejich holdingových společností a funkce bankéře pro americké ministerstvo financí (U.S.Treasury). Každá banka má vlastní výbor, jehož členové se rekrutují jak z představitelů členských bank systému, tak i z veřejnosti. Zástupci lidu jsou jmenování představiteli členských bank i samotným Výborem guvernérů.

Výbory Federálních rezervních bank poskytují Výboru guvernérů a Federálnímu výboru volného trhu velké množství informací o ekonomickém vývoji ve všech koutech Spojených států. Navíc každé dva týdny musí tyto výbory navrhnout diskontní sazbu, za kterou budou jejich banky poskytovat úvěry. Výsledná výše diskontní sazby podléhá schválení Výboru guvernérů.

Hlavním zdrojem příjmu Fedu jsou úrokové platby z jím nakoupených vládních cenných papírů. Další zdroj příjmů tvoří například diskontní úvěry, které tyto banky poskytují, a různé poplatky, např. za provádění zúčtovacích operací mezi bankami. Po odečtení nákladů musí Fed přebytečný zisk předat ministerstvu financí.

Subjektem, který přímo vykonává měnovou politiku, je Federální výbor volného trhu (Federal Open Market Committee). Kromě výše zmíněných operací na volném trhu má na starost např. devizové intervence.

FOMC se skládá ze sedmi členů Výboru guvernérů a pěti z dvanácti prezidentů rezervních bank, ze kterých má své místo ve výboru jisté pouze prezident Federální rezervní banky v New Yorku. Ostatní členové se střídají v ročních intervalech na základě rotačního principu. Tento výbor se schází osmkrát ročně a jeho předsedou je tradičně předseda Výboru guvernérů.

Poslední součástí Fedu, kterou zde zmíníme, jsou členské banky Federálního rezervního systému. Přibližně čtyřicet procent všech komerčních bank tvoří členové Fedu, ale tyto členské banky pokrývají téměř sedmdesát procent všech komerčních depozit.

Mluvíme o systému duálního bankovnictví, protože existují jak komerční banky, které jsou členy Fedu, tak i komerční banky, které členy Fedu nejsou. Jejich členství záleží na úrovni, na které jim byl vznik povolen. V případě, že vznikly na federální úrovni, musejí být ze zákona členy Federálního rezervního systému. Pokud na státní úrovni, mohou si vybrat, zda chtějí být součástí systému či nikoliv. Rozhodnutí o tom, zda se stát členskou bankou Fed, závisí na analýze nákladů a užitku z tohoto členství.

Nákladem je:

- povinný nákup akcií regionální rezervní banky - přísnější regulace a dohled

Přínosy jsou naopak:

- exkluzivní přístup ke službám Fedu, obzvláště k diskontním úvěrům a zúčtovacímu systému
- podíl na tvorbě měnové politiky prostřednictvím svých zástupců ve výborech Federálních bank

Tímto končí úvodní exkurs do Federálního rezervního systému. V budoucnu se podíváme na to, jak rozhodnutí Fedu ovlivňují vývoj na kapitálových trzích a je-li pro investora důležité pozorně jej sledovat.

Zde najdete první a druhý díl seriálu.

Jak se projeví včera ohlášené snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu? Myslíte, že vrátí Americe růst? Zdá se Vám v noci o Fedu? Napište jaký je váš názor.

Zde najdete názory k prvnímu a druhému dílu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services