Stále radostně

Stále radostně
Zda poroste majetek ve správě tuzemských podílových fondů ve čtvrtém lednovém týdnu - jsme se ptali minule čtenářů v anketě. Padesát dva procent respondentů odpovědělo kladně – a mělo pravdu. Fondy jsou na tom zase o kousíček lépe. Ptáte se jak?

Psát hodnocení vývoje trhu podílových fondů je letos radost. Z Unie investičních společností totiž každý pátek večer přicházejí dobré zprávy. Bylo tomu tak i tentokrát. Šestašedesát českých podílových fondů spravuje o 127 milionů korun investic více než před týdnem. O přírůstek majetku se zasloužily především tradiční fondy Spořitelní investiční – Sporoinvest (OFSISSPI) (+93 milionů korun čistých prodejů) a Sporotrend (OFSISSPT) (+60,6 milionu korun čistých prodejů). Výraznější přírůstky zaznamenaly ještě Pioneer Trust (profil, názory) (+12,8 milionu korun) a fondy peněžního trhu IKS Komerční banky a ŽB-Trustu – IKS peněžní trh (profil, názory) a Sporokonto (profil, názory).

Odlivy vkladů postihly především fondy postkupónové. Investice za více než 23 milionů korun opustily IPB restituční (profil, názory). Reakce podílníků je zcela pochopitelná, v polovině ledna klesl výstupní poplatek ze čtyř na tři procenta. Ještě výraznější úprk z fondu nastane po 14. dubnu, protože za necelé tři měsíce přestane fond srážku uplatňovat úplně. Výjimkou potvrzující pravidlo kupónové historie u fondů s největšími odlivy majetku je Sporobond SIS (OFSISSPB). Jeho odkupy za 8,5 milionu byly druhé nejvyšší. Třetí až páté místo dle výše odkupů zaujaly IPB výnosový (profil, názory), IKS Globální (profil, názory) a IKS Plus balancovaný (profil, názory). Celkově vyšší odkupy než nákupy podílových listů zaznamenalo 28 evidovaných fondů. Většinou se jedná o odkupy několika málo podílníků, šesti a více místnou sumu vyplatilo jen jedenáct fondů.

Drama se nekonalo ani ve změně kurzů podílových listů. Velmi dobře se dařilo fondům fondů. O 2,63 procenta zhodnotil majetek připadající na podíl Globaltrend FF Spořitelní investiční (OFSISFF). Fond fondů První investiční (profil, názory) připsal 1,04 procenta, což stačilo na druhé místo v žebříčku nejvyššího týdenního zhodnocení majetku. Pro třetí ze zdejších fondů fondů – IKS - nebyl čtvrtý letošní týden dobrým, zakončil jej v červených číslech (týdenní pokles ČOJ/PL o –0,34 procenta). Třetí příčku obsadil český otevřený fond Credit Suisse (profil, názory), na další pozice se kvalifikovaly IKS dluhopisový (profil, názory) a akciový fond První investiční (profil, názory).

Nejvýraznějším týdenním oslabením kurzu je –2,72 procenta Evropského akciového fondu Patria (OFPATEA). Pokles o 1,55 procenta postihl též obligační fond AKRO (profil, názory), akciový fond YSE Newton (profil, názory) a IPB středoevropský (profil, názory). S mínusem zakončily všechny fondy skupiny Akro, paradoxně kromě agresivně zaměřeného Eurotechu (profil, názory).

Fakt, že fondy zřejmě vykročily do nového století správnou nohou, dokládá, že čtyři dosáhly vyššího než pětiprocentního meziměsíčního zhodnocení majetku připadajícího na podílový list. Jmenovitě jsou to PPF smíšený (OFPPFSMI), IPB akciový (profil, názory), Union vyvážený (profil, názory) a Credit Suisse český otevřený. Měsíční pokles vyšší než jedno procento naproti tomu vykázaly jen dva – Patria akciový a ČSOB světový akciový (profil, názory).

Jaké mají letos vyhlídky dluhopisy a do nich investující fondy? Dáváte přednost obligacím českým nebo zahraničním? Napište jaký je váš názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services