Ani o korunu víc

Ani o korunu víc
Chtěl jsem si koupit krabičku nábojů a prodavač mi řekl cenu, když jsem však vytáhl platební kartu, ejhle byly o pět procent dražší. Rozhodl jsem se, že za těchto podmínek nic nechci a šel jsem do obchodu, kde si při placení kartou nic nepřirážejí. Cestou jsem si kladl otázku: Mají na to právo?

Podle zástupců karetních asociací působících v České republice nemají obchodníci právo si cokoli přirážet ke stanovené ceně. Důvodem, proč se obchodníci k tomuto kroku odhodlávají, je provize, kterou si účtují banky za zprostředkování karetních transakcí. Její výše se pohybuje mezi dvěma až čtyřmi procenty z jednotlivé transakce. Podle Kamily Noskové, zástupkyně asociace Europay International (karty Cirrus, Maestro a EC/MC) mají obchodníci ve smlouvě mimo jiné stanoveno, že cena účtovaná za zboží musí být při platbě kartou stejná jako v hotovosti. Přední pražský obchod s pánskou módou při snaze obejít toto ustanovení volil jinou strategii - při platbě hotovostí poskytoval slevu, čímž ale také znevýhodňoval karetní transakce a porušoval smlouvu s bankou úplně stejně jako obchodník účtující přirážky.

Po jídle už máte smůlu

V situaci, kdy jste si vybrali zboží a prodavač se vám snaží nákup o nějaké to procento zdražit, doporučuje Tomáš Fiala, zastupující VISA International, u dotyčného obchodníka nenakupovat a upozornit svou banku na chování onoho podnikatele. Pokud jste však již zboží či službu zkonzumovali, pravděpodobně vám nezbude nic jiného než cenu i s přirážkou zaplatit, rozhodně však nezapomeňte obchodníka upozornit na porušování smlouvy s jeho bankou a poté si ve svém ústavu stěžovat. Jsou-li stížnosti na dotyčného podnikatele častější, hrozí mu vypovězení smlouvy o zprostředkování karetních transakcí.

Pokud se jim to nevyplatí, ať karty neberou

Někdo by mohl namítnout, že především u rychloobrátkového zboží s nízkými maržemi (některé potraviny, levná drogerie, střelivo a další) může velikost poplatků bance připravit obchodníka o veškerý zisk. Eva Kárníková z české pobočky Diners Clubu k tomu říká: "pokud se obchodníkovi přijímat karty nevyplatí, může rozvázat smlouvu, v opačném případě by měl být s placením provizí srozuměn."

Zkoušeli vám někdy zdražit nákup kartou? Stává se vám to často? Jak jste reagovali? Podělte se o své názory s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2001 10:40

Ano, stalo se mi to asi před rokem po obědě v restauraci v Karlových Varech. Odmítl jsem zaplatit tu částku navíc a po několika (asi deseti) minutách dohadování mi servírka dala rozdíl v hotovosti a já jsem jí podepsal účet na zvýšenou částku. Není to sice systémové, ale aspoň to bylo vyřízené a nic jsem na tom neztratil. Samozřejmě, že jsem jim na účet nepřipsal žádné spropitné a samozřejmě, že už tam nikdy nepůjdu.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2001 13:02

Stalo v Europamoblu na Videnske v Brne, to je prodejna nábytku. Nechápu drzost obchodniku, kteri zkousi. Platit keš je pro ne asi pohodlnejsi.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services