Jak na nový rok, tak...!?

Jak na nový rok, tak...!?
Konečně, po více než čtyřech měsících komentování situace v tuzemských podílových fondech, vykázaly objekty naší přízně poprvé ve sloupci čistých prodejů plus. Ano, čtete správně, v prvním lednovém týdnu převýšily nákupy podílových listů odkupy. Uvidíme, zda se lidová pranostika "Jak na nový rok, tak po celý rok" v případě fondů vyplní.

Optimisticky zakončily fondy první lednový týden. Podle údajů Unie investičních společností spravovalo sedmdesát tuzemských fondů na konci prvního lednového týdne o devadesát sedm milionů korun více než na sklonku minulého roku. Předsevzetí "letos budu více spořit" nebylo zřejmě při novoročním přípitku ojedinělé.

V čele žebříčku přílivů vkladů jsou dva fondy peněžního trhu. Oba v závěru loňského roku vedly tabulky s opačným znaménkem – týdně z nich odplývaly desítky, někdy i stovky milionů korun. Sporoinvest SIS (OFSISSPO) spravuje o 38,6 milionů více, Fond peněžního trhu IKS (profil, názory) je větší o 36 milionů korun. Výsledek je zvláště potěšující pro fond IKS, který je čtyřnásobně menší než jeho konkurent z dílny SIS, násobně méně v minulosti poutal i pozornost nových investorů. Jedná-li se o náhodu, nebo IKS Komerční banky začíná sklízet plody za propracovanější systém distribuce, především za možnost koupit a prodat podílové listy po telefonu, je ale ještě předčasné.

S dvaadvaceti miliony nových vkladů na třetím místě zdatně sekunduje necelé dva měsíce starý Akciový fond ŽB-Trustu (profil, názory). Celkově má nyní pod správou osmdesát jedna milionů korun. To je vzhledem ke startu v polovině listopadu, kdy lidé peníze spíše utrácejí než spoří, velmi dobrý výsledek. Dovolím si předpovědět, že si fond bude podobné přírůstky spravovaného majetku připisovat i v příštích týdnech. Na rozdíl od ostatní bankovní konkurence (IKS KB, SIS, První investiční) nespoléhá jen na pobočky banky (Živnostenská banka jich ani moc nemá), ale prodává především prostřednictvím sítě finančních poradců.

Bramborovou medaili za čtvrté místo získal Eurotrend SIS (OFSISEUR). Jeho výsledek je překvapivý, neboť fond do konce prosince prodával bez poplatků. Nakoupit jeho podílové listy v současnosti znamená obětovat 3,5 procenta z investované částky na vstupní poplatek. U nedávno založených fondů IKS fond světových indexů a fond fondů, které poplatky za vstup zavedly dříve než SIS, následoval po zpoplatnění prudký propad prodejů. Pátým nejúspěšnějším fondem prvního lednového týdne byl Pioneer Trust (profil, názory) s 12 miliony korun. Na tento fond podprůměrný výsledek možná zavinil vedle pokračujícího poklesu výkonnosti i nástup Akciového ŽB-Trustu do distribučních sítí. Oba fondy jsou nyní prodávány i prostřednictvím sítě finančních poradců OVB, která až dosud měla lví podíl na úspěšném navyšování majetku pod správou Pioneer Trustu.

Žádný z méně úspěšných fondů, tedy z těch, jež investoři opouštěli, neztratil více než deset milionů korun. Nejvíce podílníci opouštěli ČSOB český dluhopisový (OFOBICD) (mínus 9,9 milionu korun), KIS Alpha Effect (OFKISALP) (mínus šest milionů), Sporotrend SIS (OFSISSPO), IKS Globální (profil, názory) a 2.OPF SIS (OFSIS2). Aktuální odkupy jsou oproti poslednímu prosincovému týdnu ani ne desetinové.

Teorii lednového efektu potvrdila ve fondech v prvním týdnu měsíce praxe. Pokles kurzu, často jen velmi mírný, vykázalo devatenáct ze sedmdesáti fondů. Jak z předchozího vyplývá, kurz většiny rostl. Přes sedm procent si připsal kurz fondu Newton Euro (profil, názory), více než dvě procenta PPF Smíšený (OFPPFSMI), dalších devět fondů zhodnotilo o více než procento. Nejhorší propad kurzu naopak stihl Patrii – Evropský akciový (OFPATEA) (mínus 3,16 procenta), Sporotrend SIS (OFSOSPPT) (mínus dvě procenta) a rodinu fondů investiční společnosti Akro (profil, názory). Eurotech (profil, názory) propadl o více než 2,5 procenta, Mezinárodní akciový (profil, názory) a Svět (profil, názory) o více než procento.

Vstup do nového roku se podílovým fondům povedl. Potěšující je, že mezi fondy s největším přílivem nových vkladů jsou rovnovážně zastoupeny konzervativní fondy peněžního trhu i poměrně agresivní fondy akciové. Nelze než přát, aby přítoky nových vkladů pokračovaly a nejlépe v podobně příznivé struktuře. Jak dlouho předsevzetí a kladná bilance vydrží, napoví již právě začínající týden.

Podívejte se se na podrobné výsledky fondů v minulém roce.

Myslíte, že určitou roli ve výsledcích prvního lednového týdne sehrála předsevzetí? Jedná se o nahodilou výchylku, nebo bude následovat změna trendu? Napište, co si o tom myslíte.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2001 10:07

V souladu s novelou zákona o účetnictví NEWTON Investment - investiční společnost od 1.1.2001 je při oceňování majetku v portfoliu spravovaných otevřených podílových fondů rozhodujícím dnem pro změnu stavu majetku datum uzavření obchodu. Tento postup při oceňování portfolií je dalším vstřícným krokem k investiční společnosti vůči investorům.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2001 14:46, TGP

Souhlas. Drobné přírůstky do akciových fondů nemůžou nikdy překonat rychlé odplývání peněz z fondů peněžního trhu, které bude ještě dlouho pokračovat. Navíc brzy přijde ofenzíva zahraničních fondů, které budou v prodeji určitě úspěšnější než české akciové fondy.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services