Nebylo tak špatně

Nebylo tak špatně
Po fenomenálním růstu v roce 1999 nebyl rok minulý českým podílovým fondům příliš příznivý. Pokles majetku pod správou pokračoval i v posledním týdnu druhého tisíciletí, ale nakonec nebylo až tak špatně.

Podíváme-li se na statistiku posledního týdne roku 2000, uvidíme na první pohled šokující číslo: čisté prodeje - neboli rozdíl mezi vloženými a vybranými penězi - v tomto "krátkém" týdnu dosáhly mínus 875 milionů korun. Ve skutečnosti byl ale výsledek mnohem příznivější. Čisté prodeje dosáhly "jen" mínus 175 milionů korun; dalších 700 milionů korun do statistiky čistých prodejů přidala Česká spořitelna, odprodávající svůj podíl ve fondu SIS Český (OFSISCES).

Oněch mínus 175 milionů korun čistých prodejů je velmi dobrá zpráva, neboť konec roku vždy poznamenávají jak výběry peněz drobných investorů na krytí vánočních nákladů (a nověji i dále v lednu na první splátky spotřebitelských úvěrů), tak i uzavírání pozic před koncem roku u investorů institucionálních. Investoři navíc během tří dnů mezi svátky stihli vložit 313 milionů korun, což odpovídá obvyklému přílivu peněz za celý týden. Uvidíme, je-li to první náznak oživení, na které celý trh tak netrpělivě čeká.

Tabulka fondů s nejvyššími čistými prodeji je poněkud méně monotónní než v týdnech předcházejících. Stále vede IKS fond fondů (profil, názory) s čistým přírůstkem 23 milionů korun, následovaný Pioneer Trustem (profil, názory) s (podprůměrnými) 16 miliony korun. Na třetím místě je nejnovější fond na českém trhu, Živnobanka akciový (profil, názory) s 12 miliony korun. Na čtvrtém místě je s plus 7 miliony letos zřejmě nejlepší fond peněžního trhu, Živnobanka-Sporokonto (profil, názory), na pátém s necelými 5 miliony SIS Eurotrend (OFSISEUR) a na šestém sesterský Globaltrend (OFSISFF). Za zmínku stojí sedmé místo IKS Peněžního trhu (profil, názory), který poprvé po mnoha měsících vykázal kladné čisté prodeje (i když šlo jen o 545 000 korun).

Žebříček fondů s nejvyšším čistým odlivem peněz vede již zmíněný SIS Český s minus 700 miliony korun, zde jde ale především o avizovaný odkup České spořitelny. Na druhém místě je IPB restituční (profil, názory) s mínus 90 miliony korun, na třetím pak v těsném závěsu s mínus 88 miliony korun Sporoinvest (OFSISSPI). Na čtvrtém místě je SIS Všeobecný (OFSISVSE) s mínus 23 miliony korun, na pátém pak s mínus osmi miliony korun IPB akciový (profil, názory). Za ním jsou Sporotrend (OFSISSPT) a Sporobond (OFSISSPB) s necelými mínus šesti miliony korun, IKS Globální (profil, názory), SIS Výnosový (OFSISVYN) a IKS Eurobondový (profil, názory).

V posledních třech dnech roku byli investoři poměrně vybíraví v tom, kam své peníze umístit. Plná polovina ze sedmi desítek fondů v naší databázi nezískala ani korunu z nových 313 milionů korun, které do fondů přitekly. Další fondy pak získaly jen minimální částky: ČSOB český peněžní trh (profil, názory) 1171 korun, IPB restituční 7524 korun, ČSOB smíšený (profil, názory) 14405 korun, Živnobanka Interkonto (profil, názory) 17192 korun a podobně.

Ve světle předchozích týdnů je poslední týden roku 2000 v podstatě příjemným překvapením. Myslíte si, že v prvních týdnech roku nového bude ještě lépe?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2001 16:30, TGP

Výsledky už jsou, dopadla docela zajímavě. Rádi bychom k tomu přidali krátký komentář, podrobnosti v průběhu týdne.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 1. 2001 16:29, pjt

Docela by mne zajimalo, jak je mozne ze PIAS penezni trh promitl zmenu dane jeste pred platnosti zakona. Kde bylo zaruceno, ze prezident podepise novelu zakona? Samozrejme jsou to spise otazky pro auditorku Jaroslavu Pechovou.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services